|
ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
|
|
Автор |
Съобщение |
skitnica
|
|
Re: От х. Яворов до з. Кончето през циркуса Баюва дупка |
|
|
|
|
|
Дидо, пътекъта минава през Каменитишки циркус Баюви дупки е от другата страна - между Средоноса и Котешки рид |
Здрасти skitnica, относно кое е Баюва дупка и има ли Каменитица има известна неяснота. Принципно повечето местни (традиционалисти да ги наречем) от Разлог не разпознават Каменитица в тяхното землище. Други, които са чели пътеводители от средата на 70-те, знаят, че западната част на Баюва дупка е Каменитица. Аз съм говорил с местни хора от двете групи по темата и предпочитам да поддържам страната на традиционалистите
Иначе за едно добро обяснение на работата с Баюва дупка и Каменитица виж последния пътеводител на Пирин от Н. Даутов, стр. 26 |
Ще погледна и тогава ще коментирам
|
|
|
Пет Юли 29, 2011 10:02 am |
|
|
skitnica
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Дидо, пътекъта минава през Каменитишки циркус Баюви дупки е от другата страна - между Средоноса и Котешки рид |
Здрасти skitnica, относно кое е Баюва дупка и има ли Каменитица има известна неяснота. Принципно повечето местни (традиционалисти да ги наречем) от Разлог не разпознават Каменитица в тяхното землище. Други, които са чели пътеводители от средата на 70-те, знаят, че западната част на Баюва дупка е Каменитица. Аз съм говорил с местни хора от двете групи по темата и предпочитам да поддържам страната на традиционалистите
Иначе за едно добро обяснение на работата с Баюва дупка и Каменитица виж последния пътеводител на Пирин от Н. Даутов, стр. 26 |
Ще погледна и тогава ще коментирам |
Привет Дидо,
http://pirin.bg/hcss/pdf/MAP%20-%20BG&EN.pdf - това е най новата карта на Национален парк Пирин, там е заложена моята версия, но не пречи всеки да си поддържа своето мнение Приятно скитане из планините!
|
|
|
Пет Юли 29, 2011 10:17 am |
|
|
Speedy
Регистриран на: 29 Ное 2006 Мнения: 2551 Местожителство: Неврокопъ |
|
|
Тази карта към момента е едно голямо недоразумение по следните причини:
1. Преди издаването й, бе подготвен голям списък с корекции в топонимията, тъй като в нея има доста грешки;
2. Бяха пуснати искания до МОСВ за разрешаване маркирането на нови маршрути.
Резултатът:
1. В големия зор да се пусне преди Коледните празници, както и последвалите галимации около смяната на ръководството на парка, картата бе отпечатана без планираните за обсъждане корекци в топонимията;
2. "Новите маршрути" пък бяха отразени в картата, но към момента статутът им е неясен - има ли решение на МОСВ за тяхното маркиране или няма. Оказва се май няма. В крайна сметка на картата има маркировки, а на място по тези "маршрути" няма никой.
_________________ Пирин - географски и етимологичен речник
Пирин - пътеводител |
|
|
Пет Юли 29, 2011 10:33 am |
|
|
skitnica
|
|
|
|
|
Тази карта към момента е едно голямо недоразумение по следните причини:
1. Преди издаването й, бе подготвен голям списък с корекции в топонимията, тъй като в нея има доста грешки;
2. Бяха пуснати искания до МОСВ за разрешаване маркирането на нови маршрути.
Резултатът:
1. В големия зор да се пусне преди Коледните празници, както и последвалите галимации около смяната на ръководството на парка, картата бе отпечатана без планираните за обсъждане корекци в топонимията;
2. "Новите маршрути" пък бяха отразени в картата, но към момента статутът им е неясен - има ли решение на МОСВ за тяхното маркиране или няма. Оказва се май няма. В крайна сметка на картата има маркировки, а на място по тези "маршрути" няма никой. |
Все пак тук стоеше въпроса за циркусите Баюви дупки и Каменитишки Без идея за заяждане... Но, не пречи да посочиш списъка с корекциите в топонимията
|
|
|
Пет Юли 29, 2011 10:45 am |
|
|
Speedy
|
|
|
Аз не се заяждам, само коментирах картата, която ти посочи като аргумент: "ето, картата е с моята версия" и готово. Ако бе дала някой друг такъв щях да коментирам него.
Като цяло днешните проблеми в топонимията (като Каменитица например) са генерирани в средата, и малко преди това, на миналия век, когато трудовете, картите, становищата и вижданията на родните и чужди учени проучвали и картирали Пирин, и които съвпадат с тези на местните хора са отхрърлени. За меродавни са приемани тези на туристите, всеки от които е кръщавал, натъкмявал и писал каквото и където му падне.
Резултатът от тези действия са днешните крайно неадекватни и сбъркани карти с немалко безумни топоними, които присъстват в тях.
В момента нямам време да се ширя конкретно с топонимът Каменитица. Мога да извадя цялата хронология, как се е появил, развил и т.н. - за около 90 г. назад. Но затова ми трябват няколко часа, тъй като тук се засягат няколко обекта в района. Става дума за цитати, становища, аргументи, противоречия и т.н., за да лъсне цялата истина.
Пирин - пътеводител |
|
|
Пет Юли 29, 2011 11:07 am |
|
|
dido
|
|
|
|
Списъка би бил доста сериозен за съжаление, картата е бая засрана. Все пак означението там на Каменитица и Баюва дупка е ОК и отразява една от версиите.
Лично аз предпочитам варианта Баюва дупка за целия район около Средоноса. Това най-вече след като двама братя разложене ми се смяха цяла вечер на упорството да им обяснявам къде била Каменитица в тяхното землище За тях всичко си беше Баюва дупка, а те бяха от 40 години планински спасители там ...
П.П Ако ти е интересна темата също можеш да разпиташ Николай Бицин, хижаря на Яворов. Той знае и двете версии, ще ти разкаже.
_________________ Бутам след осмата бира |
|
|
Пет Юли 29, 2011 11:14 am |
|
|
skitnica
|
|
|
|
|
|
Списъка би бил доста сериозен за съжаление, картата е бая засрана. Все пак означението там на Каменитица и Баюва дупка е ОК и отразява една от версиите.
Лично аз предпочитам варианта Баюва дупка за целия район около Средоноса. Това най-вече след като двама братя разложене ми се смяха цяла вечер на упорството да им обяснявам къде била Каменитица в тяхното землище За тях всичко си беше Баюва дупка, а те бяха от 40 години планински спасители там ...
П.П Ако ти е интересна темата също можеш да разпиташ Николай Бицин, хижаря на Яворов. Той знае и двете версии, ще ти разкаже. |
Да, интересна ми е и ще попитам при следващото качване на х.Яворов.
Както писах по-горе, всеки има право да приеме варианта, който му харесва
Приятно скитене по планините!
|
|
|
Пет Юли 29, 2011 12:06 pm |
|
|
skitnica
|
|
|
|
|
|
Аз не се заяждам, само коментирах картата, която ти посочи като аргумент: "ето, картата е с моята версия" и готово. Ако бе дала някой друг такъв щях да коментирам него.
Като цяло днешните проблеми в топонимията (като Каменитица например) са генерирани в средата, и малко преди това, на миналия век, когато трудовете, картите, становищата и вижданията на родните и чужди учени проучвали и картирали Пирин, и които съвпадат с тези на местните хора са отхрърлени. За меродавни са приемани тези на туристите, всеки от които е кръщавал, натъкмявал и писал каквото и където му падне.
Резултатът от тези действия са днешните крайно неадекватни и сбъркани карти с немалко безумни топоними, които присъстват в тях.
В момента нямам време да се ширя конкретно с топонимът Каменитица. Мога да извадя цялата хронология, как се е появил, развил и т.н. - за около 90 г. назад. Но затова ми трябват няколко часа, тъй като тук се засягат няколко обекта в района. Става дума за цитати, становища, аргументи, противоречия и т.н., за да лъсне цялата истина. |
Нямах предвид, че ти се заяждаш, а, че моята цел не е била да се заяждам, когато повдигнах въпроса. Цитирайки линка с картата на Пирин, акцентирах върху двата циркуса - има ли ги или е само един - Баюви дупки. Не се рови толкова назад, да, ясно е, че ще отнеме часове да се синтезира инфото, но в случая не е нужно. На, който му трябва ще си намери източници Хубав ден Speedy!
|
|
|
Пет Юли 29, 2011 12:09 pm |
|
|
dido
|
|
|
|
Моят съвет е да ползваш GPS-картата BgMountains за Пирин. В общи линии там са най-актуалните данни за маркировки, пътеки и прочее.
Иначе по въпроса ти - има цветни маркировки на двете пътеки. От Попово езеро (нова маркировка) до Тевно езеро е синя боя. Тя е част от маршрут село Брезница - Брезнишки езера - върховете Джано и Ченгелчал - Попово езеро - Тевно езеро. Има също приказка, че синята маркировка Мозговишка порта - Беговишки превал ще бъде премахната (не се ползва активно) и синята при Тевно езеро ще бъде прокарана до Мозговишка порта и надолу към Банско (както е в момента).
Другата пътека - от Тевно езеро до Беговишки превал (стара маркировка) е жълта боя, не съм виждал зелена там.
|
|
Пет Юли 29, 2011 2:59 pm |
|
|
Speedy
|
|
|
|
|
Още като я погледнах видях синя маркировка по пряката пътека от Попово езеро към Тевното езеро. По това което съм чел и по Доминото ми си е немаркирана. Коментара на Speedy че има мацнати на картата маркировки които реално ги няма ми отговори на този въпрос, но все пак едно потвърждение няма да е излишно. Другата маркировка чиито цвят обаче е сменен е тази която тръгва от Тевното в южна посока и после се свързва със синята за Беговица. Досега мислех че е жълта, а на тази карта е дадена зелена. Ще я сменят ли или е грешка ? |
Синята маркировка Тевно езеро - Попово езеро - в. Джано - в. Ченгелчал - м. Чала - с. Брезница е официален маршрут на НП "Пирин" от есента на 2009 г. Жълтата боя от Тевно езеро до Беговишки превал е неофициална. Трябваше да стане такава, и да се премаркира в зелено, ама... На територията а парка има доста неофициални маркирани пътеки иначе.
|
|
Проблемът с имената не ме вълнува толкова защото е неразрешим. Това е все едно да решите проблема с кризата в Близкия Изток. Не можете! |
Може може, проблемът Е разрешим, стига да има желание за това.
Пирин - пътеводител |
|
|
Пет Юли 29, 2011 3:33 pm |
|
|
dido
|
|
|
|
|
|
... Гледам и че от тази новата хижа Загаза тръгват едни зелени маркировки които обикалят половин Пирин. Предполагам поне част от тях ги има. Да не се чудя ще разгледам тези джи пи ес карти. |
Това зеленото са границите на националния парк, не са пътеки.
|
|
Пет Юли 29, 2011 4:00 pm |
|
|
igurbev
|
До заслон Кончето през циркуса Баюви дупки 16-17.07 - 2011 |
|
При първо прочитане (малко страдам от липса на концентрация на моменти) и аз помислих че става дума за минаването през съседния циркус, та така и замислих да го направим.
Ето няколко неща, които запомних:
След отклонениеято вляво (или дясно, ако слизаш от хижа Яворов) се върви по път, който свършва с леко уширение. В същата посока продължава синя маркировка (не знам за къде е, а и я нямаше на картата). Търсената пътека се отклонява на същото място леко вдясно и нагоре и следва зелена маркировка. След Погледец се спуска и се излиза на табелата за Парева поляна. Самата табела обаче сочи в треволяв малък склон, където и помен няма от пътека. Като цяло голяма част от маршрута, без ГПС и без късмета някой да е минал и утъпкал непостредствено преди това, на много места е непроследим. Чат пат пътеката ясно се вижда, има и пирамидки.
След прехврълянето на рида на Средоноса се тръгва от дясната му страна, като в началото се подсича каменист сипей и се влиза в клековия участък. Личи си, че клека е просичан за пътеката, но самата пътека не се вижда и е много лесно да бъде загубена.
След клека вече е сравнително лесно. Продължава да се подсича и вляво от Баюви дупки се излиза директно на заслона. Имаше вода от останалите преспи поне на 3 места в този участък.
Ето и снимките.
|
|
|
Пет Юли 29, 2011 10:07 pm |
|
|
skitnica
|
|
Re: До заслон Кончето през циркуса Баюви дупки 16-17.07 - 20 |
|
|
|
При първо прочитане (малко страдам от липса на концентрация на моменти) и аз помислих че става дума за минаването през съседния циркус, та така и замислих да го направим.
Ето няколко неща, които запомних:
След отклонениеято вляво (или дясно, ако слизаш от хижа Яворов) се върви по път, който свършва с леко уширение. В същата посока продължава синя маркировка (не знам за къде е, а и я нямаше на картата). Търсената пътека се отклонява на същото място леко вдясно и нагоре и следва зелена маркировка. След Погледец се спуска и се излиза на табелата за Парева поляна. Самата табела обаче сочи в треволяв малък склон, където и помен няма от пътека. Като цяло голяма част от маршрута, без ГПС и без късмета някой да е минал и утъпкал непостредствено преди това, на много места е непроследим. Чат пат пътеката ясно се вижда, има и пирамидки.
След прехврълянето на рида на Средоноса се тръгва от дясната му страна, като в началото се подсича каменист сипей и се влиза в клековия участък. Личи си, че клека е просичан за пътеката, но самата пътека не се вижда и е много лесно да бъде загубена.
След клека вече е сравнително лесно. Продължава да се подсича и вляво от Баюви дупки се излиза директно на заслона. Имаше вода от останалите преспи поне на 3 места в този участък.
Ето и снимките. |
Синята маркировка е стара. Ние бяхме там в началото на юли, но продължихме малко след Погледец и от там се качихме по един улей на Средоноса и го направихме от далу нагоре, с качване през ръба на Баюви дупки и спане на заслона. Поздравления и на вас, направили сте добро качване към заслона!
|
|
|
Съб Юли 30, 2011 12:25 am |
|
|
Gamina
|
|
|
|
Тая синята не е ли всъщност старата маркировка за х. Вихрен
|
|
|
Съб Юли 30, 2011 12:34 am |
|
|
igurbev
|
|
|
Уф, май ги размених - тази, по която тръгнахме ние беше синя, пък, а зелената е долната - като гледам картата на Домино - ще да води накъм Яворова поляна. На BgMountains картата я няма. Нямаше вид на стара - по-скоро на подновявана наскоро.
Ето и една картинка, за да не стане объркване:
|
|
|
Съб Юли 30, 2011 8:43 am |
|
|
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|
Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.
|