ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Даутови работи
Иди на страница 1, 2  Следваща

Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Пирин Предишната тема
Следващата тема
Даутови работи
Автор Съобщение
Speedy

Местожителство: Неврокопъ

Мнение Даутови работи Отговорете с цитат
Почти 3 г. не бях стъпвал в района на Даутов връх та идеята на приятелите да отскочим до там ми дойде добре. За кой ли път прогнозата за дъжд в следобедните часове ни държа под напрежение. Докато пътувахме зяпахме забулените в облаци върхове и се чудехме ще видим ли въобще нещо в този ден, припомняйки си мигове от предни ходения там.

Още в 7 ч. стартирахме от Кулиното, където заредихме бутилките с вода. А колко вода излезе през порите на кожата ни, няма смятане. Въпреки мрачното време бе много задушно, а безветрието допълнително усложняваше нещата. По-нагоре, вече на територията на резервата, навлязохме в мъглата. Макар това да не ни се нравеше, гората придоби особено очарование. Подухна и лек ветрец, който вля свежи сили за ходене.

Тъкмо навлязохме в циркуса под Даутов връх, облаците започнаха да се разнасят и върхът блесна с пълният си блясък.

Подкефени от този факт и побутвани от свежия ветрец започнахме да катерим стръмнината към седловината Ушиците, където стигнахме за около половин час. Рехави мъгли, оттеглящи се в различни посоки, правеха картината много красива.

След като се подкрепихме с няколко кубчета локум хванахме пътеката към Даутово езеро. За голяма изненада го заварихме наполовина празно. Никога не го бях виждал по това време на годината с толкова малко вода! Последиците от малкото паднал сняг тази зима бяха очевидни. Изворът на д езерото, от който други пъти съм пил вода и в средата на август бе пресъхнал. Близо до него намерих малка, колкото 2 шепи, ямка с вода, която показваше, че доскоро е текло.

Изкачването нагоре спореше, тъй като въздухът бе хладен и свеж. На Даутов връх бяхме няколко минути преди 12. Събитието разбира се бе документирано. След като се порадвахме на гледките тръгнахме надолу с идеята бързо да слезем на езерото, където да обядваме. По склона обаче, примамени от нацъфтяла ароматна мащерка, забавихме ход и напълнихме по една торба чай.

Докато обядвахме, чухме приближаващи тътени. Това ни принуди бързо да съберем багажериите и да хванем по обратния път. Малко под Ушиците се разминахме със симпатична група тръгнала към х. „Яворов”. Съжалихме ги, че на много неподходящо място ще ги завари дъждът, но нямаше с какво да им помогнем.

Тъкмо навлязохме в гората и първите капки ни застигнаха. С нахлузени дъждобрани без да бързаме слязохме на изходна позиция. Мислехме да се преобличаме на беседката край чешмата на Кулиното, но те бе заета от група хора, които бяха дошли тук да хапнат и пийнат. Това ни принуди да се метнем в колата и директно да отпътуваме към Неврокоп.

Още снимки -> ТУК

Чет Юли 28, 2011 3:19 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла ICQ Номер
JimBoj

Мнение Отговорете с цитат
Браво чудесен, разказ !
Ако не ни мине котка пътя след седмица сме там. Жалко, че прогнозите за времето са все така пикливо-гърмовни Sad и Даутов връх и Албутин ще ги гледаме през крив макарон май Sad

ПП хареса ми Заглавието на темата. Общото име на автора и на върха предполагам не е случайно?
Чет Юли 28, 2011 3:40 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
dido

Страхотен е Даутов връх от север !

Не пробвахте ли да напълните вода от извора над Невързум, диаметрално през билото ?

Чет Юли 28, 2011 4:37 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
Speedy

JimBoj написа:
Браво чудесен, разказ !
Ако не ни мине котка пътя след седмица сме там. Жалко, че прогнозите за времето са все така пикливо-гърмовни Sad и Даутов връх и Албутин ще ги гледаме през крив макарон май Sad

ПП хареса ми Заглавието на темата. Общото име на автора и на върха предполагам не е случайно?

Дано случите на време и имате възможност да изкачите всичко планирано като върхове, пък и хубави гледки да имате. Имената, доколкото съм ровил е нещата, нямат връзка. Бяхме няколко Даутови на върха де + приятелите, в тоя ден Laughing

dido написа:
Страхотен е Даутов връх от север !
Не пробвахте ли да напълните вода от извора над Невързум, диаметрално през билото ?

Наистина е страхотен! Тая стена надвесена над главите е респекрираща. Вода имахме в бутилките, но ако извора "работеше" нямаше начин да не пийнем и от там. За водата, която споменаваш, нямаше време. Билните пукотевици трябваше да избегнем при всички положения. Спиранията ни за мащерка попречиха на плана въобще да припуснем генерално душа Cool Wink

Чет Юли 28, 2011 8:14 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла ICQ Номер
Mitko

Speedy написа:

Наистина е страхотен! Тая стена надвесена над главите е респекрираща. Вода имахме в бутилките, но ако извора "работеше" нямаше начин да не пийнем и от там. За водата, която споменаваш, нямаше време. Билните пукотевици трябваше да избегнем при всички положения. Спиранията ни за мащерка попречиха на плана въобще да припуснем генерално душа Cool Wink
да спомена че водата от Даутово езеро долу-горе става за пиене, с някои уговорки. Пих оттам преди 10 дена, още съм жив Smile. В езерото имаше доста зоопланктон, та се наложи първо да филтрираме водата през памучна кърпа, после и сложих по една таблетка за дезинфекция и всичко беше наред. Не знаех че има изворче наоколо, а ни чакаха още 2 нощи без вода, та нямаше как.. Но просто за информация да знаете - става за пиене, живи сме Smile
Пет Юли 29, 2011 12:26 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение ICQ Номер
dilaro2

Преди 15 дни бяхме там с приятели.. знам за изворчето но изглеждаше пресъхнало и директно пихме от езерото.. Very Happy водата направо си беше гореща., и имам 1 въпрос.. от седловината Ушиците как се стига най-бързо до езерото? когато бях там преди година всичко беше обрасло с клек и никаде не видяхме пътека Shocked А за покоряването на върха тъй като незнаехме точно къде изтича водата от езерото и неможахме да намерим пътеката хванахме от извора на Бяла река право нагоре... там явно е имало някакви стари пътеки и лека полека стигнахме на билото при Каменишки връх..И един съвет: Ако искате да тръгнете по червена маркировка в посока от хижа Яворов към Предел, (при условие че не спите на хижата а тръгнете от варницата например) не вървете по пряката пътека към хижата а продължете по пътя! Когато стигнете 1вото деренце малко преди пътя да направи завой, хванете право нагоре по дерето.. 2-3 пъти ще пресечете пътя към хижата на 4-тия ще стигнете пътя за извора на Бяла река. 10 минути по късно ще стигнете на мястото където пътеката от хижата и пътя се събират. от върницата до това място ( по това дере) е около час. Ако преминете през хижата и след това тръгнете по маркировката ще ви излезе около 2:45 часа. (с кратка почивка на хижата) Wink
Сря Авг 03, 2011 5:39 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Speedy

Здравей,

От Ушиците до езерото има пътека. Да, клека, който е много висок, като че ли я крие, но е много добре очертана. Като за немаркиран маршрут е направо отлична. По нея има само един участък, където би могло да стане някакво объркване - на около 15 мин. след Ушиците. От седловината пътеката трябва да се търси в югозападна посока.

Маркираната пътека за х. "П. К. Яворов", в участъка, където се минава през поляната в м. Конарнико е доста по-калпава от Ушиците-Даутово ез. Все пак нормално е човек да не забележи в даден момент нещо си, така че напълно те разбирам и не се учудвам, че не сте видели пътеката към езерото. При предишни мои ходения, докато сме почивали на Ушиците, съм забелязвал, че мои приятели също не успяваха да я видят и ме питаха: "къде е пътеката?"

Поздрави

Сря Авг 03, 2011 8:56 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла ICQ Номер
dilaro2

Speedy търсех някоя снимка от ридът окаден да ти обясня по нея но ще опитам по друг начин да ти обясня къде се намира извора да на Бяла река и откъде сме стигнали до билото. Ще ти говоря по тази карта http://pirin.bg/hcss/pdf/MAP%20-%20BG&EN.pdf (знам че има доста грешки за маркировки по нея но на това място всичко е точно). Когато се тръгне от хижа Яворов по червена маркировка в посока хижа Предел, първо пътеката се събира с пътя. На картата това място е отбелязано с цифрата 14. Когато се продължи по пътеката (пътя) се стига до найлонова постройка. От там пътеката почва да набира височина и се отделя вляво от пътя. Малко по късно пътеката илиза на едно мостче и там има оказателни тъбели (ако се продължи по пътя от найлоновата постройка се достига от другата страна на реката но не се вижда моста май). При този мост реката се дели(или по точно се събират 3 реки там). 1-вата е Окаденската, 2-рата е преливник на Окаденската, 3-тата е Бяла река(на картата това място е отбелязано с цифра 12). Както виждаш на картата покрай Окаденската река продължава кратък очастък с червена маркировка. 100 метра след мостчето тази червена маркировка свършва и пътеката се дели на 2. Едната отива към подножието на Албутин, а другата тръгва вдясно(посока Бяла река). Като се повърви още 5 мин се стига до извора на Бяла река(сега забелязвам че Бяла река на тази карта е отбелязана като "Езерски дол" или инече казано водата която изтича от Даутов връх.. е това вече е грешка в картата). За да ти покажа снимка на извора на Бяла река ще ти дам този линк http://www.bulgariaholidays-bg.com/%D0%BF%D0%B5%D1%88%D0%B5%D1%85%D0%BE%D0%B4%D0%BD%D0%B8-%D1%82%D1%83%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%B5-hiking-tours~/~~/~~/~9 .. разгледай снимките и някаде трябва да видиш 3 жени снимани на извора на Бяла река...И от тук (тъй като незнаехме къде изтича водата от Даутовото езеро" тръгнахме право нагоре в посока Каменишки връх. Беше доста по стръмно изкачване отколкото през пътеката под Даутов връх но определено си струва повече от там защото постоянно има хубава гледка накъдето и да погледнеш Shocked Притеснявахме се че може и да не стигнем билото, защото постоянно бяхме оградени от клек но излезнахме на Каменишки връх. Благодаря за информацията относто достигане на Даутов връх от Ушиците и дано ти да си ме разбрал за извора на Бяла река. Това е от мен засега
Пет Авг 05, 2011 4:51 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Speedy

Здравей отново,

Благодаря за подробното описание. Хванали сте посока Свещниците и после вдясно към извора, на картата по-долу съм му сложил една синя точка.

Поздрави!

Пет Авг 05, 2011 10:59 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла ICQ Номер
dilaro2

Speedy а да ти се "похваля" тая пътека от ушиците до езерото как ни спести спане на езерото без спални човали, палатка или каквото и да било.... Много ти благодаря за инфото което ми сподели за нея Smile Благодаря и на още 1 човек който в 22:00 часа ни обясняваше как от езерото да хванем тази пътека Wink ...тези дни ще напиша малко по подробна информация за случилото ми се през последните 14 часа.. направо ще се шашнеш какъв номер ни направи маглата Oops
Нед Авг 07, 2011 2:42 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Speedy

dilaro2 написа:
...тези дни ще напиша малко по подробна информация за случилото ми се през последните 14 часа..

Давай, пиши, и да четем. Ако има и снимки да позяпаме още по-добре. Тъмницата не е много удачно време за ходене по тая пътека, но явно си имал интересно приключение.

Нед Авг 07, 2011 8:50 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла ICQ Номер
ognedishasht

Местожителство: Мордор

Мнение Re: Даутови работи Отговорете с цитат
Speedy написа:
Даутово езеро... За голяма изненада го заварихме наполовина празно. Никога не го бях виждал по това време на годината с толкова малко вода!

На снимката езерцето ми изглежда направо голямо. На 13 август беше най-много наполовина от това на снимката. За жалост не носех фотоапарат, ама го гледах 10 минути втренчено, за да го запомня Laughing
Чет Авг 18, 2011 9:17 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Speedy

Здрасти Лъчо,

Представям си каква локва си заварил, ама като нямаше сняг тази зима... Преди 5 години, точно на днешната дата (19 август), нощувах на езерото. Тогава обаче зимата бе нормална и гьола изглеждаше така:

На същия този 19-ти август извора над него все още "работеше" и си налях вода. И други пъти съм пил вода там, пак през август, затова при последното ходене, по средата на юли, бях много изненадан, че го заварих пресъхнал.

Изчетох с интерес описанието на приключението Мусала-Вихрен. Поздравления за успешния край на начинанието! Гледай да щадиш колената, че веднъж предадат ли се става лошо.

Пет Авг 19, 2011 10:03 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла ICQ Номер
ognedishasht

Местожителство: Мордор

Speedy написа:
Гледай да щадиш колената, че веднъж предадат ли се става лошо.

Да, това ми е болезнено добре познато - преди десетина години го преживях.
По дебелите книги пише обаче, че оптималната поддръжка на колена (а и на други сходни чаркалъци) включва редовни умерени натоварвания и зазадравяване на съседните мускули - което и се опитвам да правя.
Пет Авг 19, 2011 1:49 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
cho

Мнение Планинарски привет! Отговорете с цитат
Реших да започна разходката из Пирин през Даутовото езеро.
Окуражен от пътеписа на Спиди и с раница през рамо пристигнах на езерото!
Ето така изглежда към дата 14.08.2011.

Добре ,че се появиха откъм вр.Пирин,група туристи,които ме упътиха към изворче със много студена вода,на 5-6 минути от езерото ,по пътеката за х.Яворов,през долината на Бела река.

Поглед от билото.
Тръгва се по оттока,после вляво през поляната по диагонал и пак вляво по пътеката на 50-60 метра се открива скъпоценната течност.

Поздрави и до среща!
Вто Авг 23, 2011 12:48 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Пирин Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница 1, 2  Следваща
Страница 1 от 2

Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

Вземи рекламен банер   

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.