Автор |
Съобщение |
kRiss
|
Беклемето - Козя Стена - Ехо... а до Рай? |
|
Здравейте! : )
Попрегледах темите, за да открия този маршрут, вече "използван", но не успях... ако го има обаче, поправете ме и без излишни обяснения просто copy-paste на линк към темата (защото времето е ценно ), но ако не - моля за помощ, тъй като не са ми ясни много неща тук : )
Маршрутът от Беклемето до Ехо ми е що-годе ясен, доста пътеписи видях и изчетох. Надявам се да не се загубим : ) Но от Ехо до Рай колко време ще ни отнеме? Не сме свръх-опитни туристи, макар да сме походили тук-там и да не се плашим лесно от трудното. Раниците няма да са много тежки, защото си ги носим сами Имаме на разположение 5 дни в Стара планина и се чудя дали ще са ни достатъчни, за да минем този маршрут (много искам да видя и Козя стена, и Ехо, но по възможност да не качваме Ботев...). Изобщо така замисленото възможно ли е? Защото наистина никъде не открих нещо подобно...
И друг път сте ни помагали, затова се надявам и сега да ни дадете точните съвети : ) "И сам войнът е войн" не важи на 100% в планината, затова ще ви бъдем благодарни : )
_________________ * dReamers dReam forever * |
|
|
Пон Юли 25, 2011 10:03 pm |
|
|
Gamina
|
|
|
|
Амииии... Ехо е на запад от Беклемето, Рай е на изток.
С други думи - може да тръгнете от Ехо на изток по билото. Предполагам на петия ден трябва да слизате от планината. Може да се направи нещо такова:
1 ден - качвате се до Ехо от Розино или Клисура и продължавате за Козя стена
2 ден Козя стена - Беклемето - Орлово гнездо - Дерменка - Добрила
3 ден Добрила - Левски по подсичащата пътека
4 ден Левски - Рай през Башмандра (т.е. не качвате Ботев)
5 ден - слизате в Калофер
първия и втория ден е повечко маане, но така се събира в 5 дни. може да го разбиете и на 6, ако имате възможност.
|
|
|
Пон Юли 25, 2011 10:18 pm |
|
|
metro
Регистриран на: 13 Яну 2009 Мнения: 109 Местожителство: с.Куртово |
|
|
|
Времето ви е напълно достатъчно .Ще го минете без проблем. От Добрила до Рай е най красиво и що годе по опасно.Но имате и вариянт от Добрила да слезете в ниското през х.Левски.Абе вие ще си прецините
_________________ На туриста раницата е тежка ,но главата е лека!!! |
|
|
Пон Юли 25, 2011 10:21 pm |
|
|
kRiss
|
|
|
ейй как съм успяла да объркам всичко, ужас... благодаря за ориентирането с посоките : ) щяхме да се видим в приключение... започвам да разучавам вариантите : )
Не искам да качваме Ботев, защото ми се струва много страшен... нямаме щеки, нито хубави обувки, затова да не се изсилваме чак толкова... аз съм качвала Мусала, Вихрен и Кончето, но Ботев ме плаши, затова предпочитам да го избягвам за сега : ) както казах, ходила съм тук-там, но моят "спътник" не е обикалял толкова и ще гледам да не го отчайвам с безкрайни преходи. Но това са места, които искам да видим. : )
|
|
Пон Юли 25, 2011 10:27 pm |
|
|
mikesli
|
|
|
Миналата година го вървяхме от Добрила до х.Левски през Амбарица и Купена, не е много а най-опасното бяха кучетата на поляната преди да се влезе в резервата "Стара Река"
|
|
|
Пон Юли 25, 2011 10:30 pm |
|
|
kRiss
|
|
|
Какво им е на кучетата? Овчарски или ...?
|
|
Пон Юли 25, 2011 10:31 pm |
|
|
Gamina
|
|
|
|
kRiss - в сравнение с изброените Ботев е една широка ливада с постройки Сигурно си чела за Тарзановата пътека по която се достига Ботев от Рай, тя също не е кой знае какво при сухо време.
|
|
|
Пон Юли 25, 2011 10:34 pm |
|
|
mikesli
|
|
|
Каракачанки, пазят кравите и не е добре да минаваш сам покрай тях, особено ако се страхуваш. Лично аз си нося пиратки действат им по-добре от кучегона :0)
|
|
|
Пон Юли 25, 2011 10:37 pm |
|
|
kRiss
|
|
|
Gamina, бях на х. Рай през 2009та и докато гледах как "пъплят" прегърбени под тежките раници хората по пътеката към Ботев, си помислих, че аз не бих се справила... пък и 2та пъти на Мусала, на Вихрен и Кончето сме били без багаж! Това също има значение ; ) До Рай се качихме от Калофер. Казвали са ми, че маршрутът от х. Васил Левски е по-живописен, покрай рекички и т.н.... ще видим : ) дано само времето от 8ми до 14ти август е хубаво, иначе плановете остават за някоя следваща отпуска ;P
А за кучетата не се притеснявам. Колкото по-големи, толкова по-добре! : ) Мен не ме е страх. Но човекът с по-малкото опит, да... ще му кажа да си вземе 1-2 пиратки, за всеки случай, благодаря. : )
|
|
Пон Юли 25, 2011 10:50 pm |
|
|
dobber
|
|
|
|
|
|
Каракачанки, пазят кравите и не е добре да минаваш сам покрай тях, особено ако се страхуваш. Лично аз си нося пиратки действат им по-добре от кучегона :0) |
Ааа Страхотна идея mikesli!!! Аз съм голям страхливец щом става дума за безстопанствени кучета.
|
|
|
Пон Юли 25, 2011 11:03 pm |
|
|
meco puh
Регистриран на: 18 Яну 2011 Мнения: 1865 Местожителство: обл.Разград |
|
|
|
Като ще минете този дълъг преход, моето мнение е , не изпускайте да се наслаждавате на големите красоти които ще ви се открият от 2376 метра. Друг път може и да не ви се удаде такъв случай. Не се страхувайте от връх Ботев, много е лесен, ако от сърце искате да се изкачите на този връх. Какво е за вас 45 минутно изкачване. Аз така обикнах този труден, но неописуем някога този връх.
_________________ Kom Emine 1987
Kom Emine 2011
Ком Емине 2013 на седем десет без седем
Балкана символ на цял полуостров |
|
|
Пон Юли 25, 2011 11:24 pm |
|
|
JimBoj
|
|
|
|
Ако не искате да имате Безкрайни походи ще трябва да спите на заслон Ботев и може би да почнете от Беклемето
1 ден Беклемето - х. Добрила 5-6 часа
2 ден х .Добрила - заслон Ботев 6-7 часа
3 ден заслон Ботев - хижа Рай 4-5 часа
4 ден х. Рай - Калофер 4-5 часа ( с ходенето пеш от Паниците до Калофер)
ако трябва да е пет дневен
от х. Рай може да се отиде до хижа Левски или хижа Равнeц и тогава да се слезе в Карлово
Класика е х .Добрила - заслон Ботев, но за него има много писано
http://planina.e-psylon.net/viewtopic.php?t=2030&highlight=%E4%EE%E1%F0%E8%EB%E0+%E1%EE%F2%E5%E2
А ако трябва за пет дни да се мине от Ехо до Рай през Ботев ще трябва да се добавят по 4-5 часа на ден пример:
1 с. Розино - х. Ехо 6-7 часа
2 х. Ехо - Дерменка 8-9 часа
3 х. Дерменка - заслон Ботев 9-10 часа
4. заслон Ботев - х. Рай 4-5 часа
5 Х. Рай - Калофер 4-5 часа
ПП С благодарности към mikesli грешката е променена
Последната промяна е направена от JimBoj на Сря Юли 27, 2011 2:47 pm; мнението е било променяно общо 1 път |
|
|
Вто Юли 26, 2011 10:52 am |
|
|
mikesli
|
|
|
|
|
ако трябва да е пет дневен
от х. Рай може да се отиде до хижа Левски или хижа Равна и тогава да се слезе в Карлово
|
Според мен тук се бърка хижа Равна с Равнец!!!! Равна е старото име на хижа Триглав и местността в която се намира все още се нарича Равна. А от РАЙ до Равна си е 1 ден път!!!!
|
|
|
Вто Юли 26, 2011 10:48 pm |
|
|
kRiss
|
|
|
Много, много благодаря на всички ви за обясненията! Няма по-яки хора от планинарите : ) от истинските такива! Пишман-туристи като мен - колкото искаш
В крайна сметка реших да посъкратим пътя... заради момчето, да не го стресирам от първото ходене ; )
- 1 ден - ще тръгнем от Беклемето към Дерменка - Добрила (би трябвало да успеем да стигнем до Добрила и да нощуваме там в края на първия ден)
- 2 ден: Добрила - Левски по подсичащата пътека
- 3 ден: Левски - Рай през Башмандра (без Ботев)
- 4 ден: слизане към Калофер
Мисля, че бавно и славно ще се справим с този маршрут без проблем : ) и ако всичко мине както трябва, ще имам още едно очаровано от планината 'другарче' (;
|
|
Сря Юли 27, 2011 10:25 pm |
|
|
JimBoj
|
|
|
|
Тъй като при този вариант ползването на собствен транспорт е немислим. Проверете разписанието на автобусите от Карлово към Троян (за Плевен 99% също минават през Беклемето)
http://www.karlovoinfo.com/index.php?option=com_content&view=article&id=52&Itemid=53
този в 8:10 (ако върви) е много подходящ, около 9 – 9:30 ще сте на Беклемето и имате 10-11 часа светло време, тоест може да пиете бира и на заслон Орлово Гнездо и на х. Дерменка, и пак навреме да стигнете да х. Добрила.
Или обратно, не знам от къде идвате е знам де от Neverland, ама не знам това на юг или на север от Балкана е
Останалите маршрути са по леки. ...
А веднъж част от нашата група успя да се заблуди по подсичащата от х. Добрила към х. Васил Левски. Около Залъмовото кладенче тръгва маркирана пътека към Карлово и те някак си успели да я хванат. Трудно е да се сбърка, но явно не е невъзможно. Не бива да се слиза на юг просто е
Там може да се помисли и за минаване през вр. Левски (Амбарица) предимства: обзорно, по – кратко. Недостатъци: няма вода, стръмно. На седловината пладнешки ярове, се слиза малко на юг и се хваща подсичащата за х. Левски.
|
|
|
Чет Юли 28, 2011 12:07 pm |
|
|
|