ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
? за Жълтия гьол (Жълтото езерце) над Говедарци
Иди на страница 1, 2  Следваща

Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Рила Предишната тема
Следващата тема
? за Жълтия гьол (Жълтото езерце) над Говедарци
Автор Съобщение
lz1fw

Местожителство: София

Мнение ? за Жълтия гьол (Жълтото езерце) над Говедарци Отговорете с цитат
Наумил съм си да се разходя до там. Координатите на езерото би трябвало да са N42 11.670 E23 26.673.

На хартиената карта пътеката свършва на около 2 км по хоризонтала и 175 метра по вертикала преди езерото. Наоколо са камънаци и нисък клек. Пътеките са поне две, като и двете тръгват към езерцето от хоризонталната пътема между хижа Мечит и Овнарско. Дори пътеката за езерото, която отбива вдясно над хижа Мечит и тя после се влиза за кратко в тази хоризонтална пътека.

В Интернет единствената информация, е че пътеката до там не била откриваема. На GPS картата пътеките ги няма (засега Wink.

Картинка на карта на местността съм сложил на http://www.lz1fw.com/other/yellow.jpg

Въпроса ми е дали някой е ходил натам и желае да сподели впечатленията си?
Нед Юли 10, 2011 1:49 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
vaskoo

Мнение Отговорете с цитат
Точно по отклонението на хижа Мечит си се ходеше - последно през 2007 и много клекинг - просеката си личеше, но беше обрасла доста, повече отколкото лятната пътека към връх Мечит. Все над десният брят на реката, после се спуска надолу до реката и оттам по циркусният праг нагоре към езерото. Спомените са предимно от клека, към 3 часа в едната посока.
Успех!

Нед Юли 10, 2011 3:08 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
lz1fw

Благодаря.

Цитат:
Все над десният брят на реката, после се спуска надолу до реката и оттам по циркусният праг нагоре към езерото.
е ценно указание. Гледам две хартиени карти, на едната пътеката е по един начин нарисувана, на другата - по друг.

Ще предвидя четири часа в едната посока (броени от хижа Мечит) за всеки случай. Не ми се замръква точно там. Very Happy

После ще разкажа.
Нед Юли 10, 2011 6:16 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
vaskoo

... последен съвет - питай Пепи (братът на Сашо, хижаря на Мечит) ако е в кръчмата Трите бора на последната спирка на рейса, или пък самият Сашо на хижа Мечит - в последните 2 години зашумваха разклонението, че да не ходят кравите и конете натам

... винаги съм се чудел дали по реброто на Лопушки на север, не може да се слезе до езерото ...
В този район Рила, боровинките са били най-голямото препятствие за мен ... сега им е рано още Laughing

Желая ти приятно ходене

Нед Юли 10, 2011 6:56 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Ристо Туристо

Местожителство: на 950 м.н.в.

Доколкото знам пътеката от Фердинандовия път над х.Мечит до Жълтия гьол е прочествана прясно преди две години мисля.
Но най-точната информация е от извора - хижаря на х.Мечит - Сашо - 0888123236 или на жена му - 0888511283, резервен - 0884225575.
Ако си с GPS се надяваме да пратиш сваления трак на разработчиците на БГМаунтинс картата ТУК Wink
Апропо - в нея са дадени части от пътеката до Жълтия гьол дотолкова, доколкото се виждат просеките в клека от аероснимки предполагам.
Успех!
Croc

Нед Юли 10, 2011 6:58 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
lz1fw

Цитат:
... винаги съм се чудел дали по реброто на Лопушки на север, не може да се слезе до езерото ...

Вероятно съществува място, от където това може да се направи. Минавайки отгоре обаче човек има други цели и не му се "отбива" встрани. Пък и обратното изкачване вече ще е по-тежка задача.

Цитат:
Ако си с GPS се надяваме да пратиш сваления трак на разработчиците на БГМаунтинс картата

Аз обикновено пращам тракове на липсващи пътеки на OFRM Geotrade. Ползвам техните карти и лесно виждам пропуските. Не ми пречи да пратя този трак и на БГМаунтинс.

Цитат:
Апропо - в нея са дадени части от пътеката до Жълтия гьол дотолкова, доколкото се виждат просеките в клека от аероснимки предполагам

Данните по-скоро са от стари топографски карти. В Google Earth тази част на планината е снимана през зимата и пътеки не се виждат. Всичко е бяло. Даже и езерото не различих къде е. Пък и от аероснимки това ще да е къртовски труд... Не че и иначе е лесно.
Нед Юли 10, 2011 7:45 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Ристо Туристо

lz1fw написа:
Аз обикновено пращам тракове на липсващи пътеки на OFRM Geotrade. Ползвам техните карти и лесно виждам пропуските. Не ми пречи да пратя този трак и на БГМаунтинс..

Пиши тук дали си го пратил - за да знам дали да се разходя до гьола скоро. Че не ми е в плановете поне до септември.

lz1fw написа:
Данните по-скоро са от стари топографски карти. В Google Earth тази част на планината е снимана през зимата и пътеки не се виждат. Всичко е бяло. Даже и езерото не различих къде е. Пък и от аероснимки това ще да е къртовски труд... Не че и иначе е лесно.

А - преснимането от Гугъл ърт проверено дава големи отклонения - особено, когато пътеката сече някой скат. Та не е надежден източник.
А БГМаунтийнс като карта за пешеходен туризъм се стреми към максимална точност на пътеките. Съветвам те нея да ползваш във високата планина. Другата е гола-вода там.

Нед Юли 10, 2011 8:25 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
lz1fw

Мнение Неуспешен опит - 1:0 за клека Отговорете с цитат
Не съм се изгубил, но ми стана досаден клека и се върнах.

Трака е на http://www.lz1fw.com/rila/20110716/2011_07_16.gdb.
Снимки от цялата разходка вчера съм сложил на http://www.lz1fw.com/rila/20110716/index.html

Кратко разказче:
При последния преход гледах Жълтото езерце от високо, малко преди Лопушки връх и си наумих да стигна и до него. Още по време на теоретичната подготовка се разбра, че това няма да е лека задаче: на различни карти пътеките бяха изрисувани през различни места. Различните карти бяха единодушни в едно - до езерото може да се стигна по два начина - по пътека над хижа Мечит и тръгвайки по отклонение от пътеката за Овнарско. Реших да тръгна по пътеката над хижа Мечит.

Стигнах без проблеми до разклона за Жълтото езеро. Самия разклон е добре маркиран - няма начин да го пропуснете. На него табела обещава синя маркировка и време за пристигане до езерото час и петнайсе минути. Маркировката на практика е червена и я видях на две места, а време от час и малко е абсолютно непостижимо към момента.

.Пътеката започва много добре: широка пътека сред зелена трева. Направо приказка. Не след дълго обаче клека започва да напира от двете страни. Клоните му се сплитат над пътеката, като на моменти оставят място колкото да пропълзиш под тях. Иначе пътеката е добре утъпкана в началоти и няма опастност да се отклониш.

.Не след дълго пътеката излиза на разкошна полянка с гъста зелена трева. Много е красиво. Тук обаче има опасност да се тръгне в грешна посока - по поляната има следи в различни посоки.

Пътеката върви сред доста висок клек и борчета. Няма начин да се погледне "отгоре" - дърветата са над четири метра високи. Край пътеката имаше голям камък . почти човешки бой. Дори покачен на него човек не може да види на къде се движи.

По пътеката е минавал човек с брадва. По отрязаните клони на клека може да се ориентираш дали вървиш в правилна посока. Проблема е, че сякаш хората с брадвите са били няколко. Докато в начабото пътеката е ясно очертана, след това става все по-слабо забележима. Откоре на всичко започва да върви не по земята, а по плетеница от хоризонтални клони от клека.

И както си вървях по тази плетеница от клони изведнъж се чу ясно и басово ръмжене. То идваше от близо, бе кратко около четири секунди. Наоколо не се виждаше нищо. Не се чу и шум от движение. Просто нещо изръмжа за кратко и отново стана тихо. На трака съм отбелязал приблизителното място на ръмженето. Малко след това пътеката съвсем се загуби и аз се върхах обратно.

Връщайки се назад, когато стигнах до затревената част на пътеката, тревата бе наклонена така, сякаш някой бе минал по в моята посока.

Няма гаранция, че това наистина бе мечка, но имайте едно наум.
Нед Юли 17, 2011 10:44 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Ристо Туристо

Благодаря за споделената информация.
Ще се ходи там още тази есен.
Трака ти потвърждава някои мои изводи.
- По съмнителна пътека през клек - САМО надолу
- По поречие на река - САМО надолу Very Happy
- Трасетата, нанесени в БГМаунтинс картата в повечето случаи са верни.
Интересен е опитът ти да тръгнеш по р.Лопушница от пътеката м/у х.Мечит и Овнарско.
Та - наесен - от седловината преди Лопушки връх - надолу - https://lh6.googleusercontent.com/-1EFqJFFvhII/TMR_rZzAhII/AAAAAAAAVmo/gP6X-cWFsLI/s800/DSCN7485.JPG
Ще има ли опит за изравняване на резултата с клека?
Апропо - хижарите на Мечит ми казаха, че вълци имало в района, та е вероятно да си чул вълчица - май сега точно отглеждат малки...

Нед Юли 17, 2011 11:07 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
lz1fw

Цитат:
Интересен е опитът ти да тръгнеш по р.Лопушница от пътеката м/у х.Мечит и Овнарско.

Ако има втори опит, той ще бъде по този маршрут. Реката се минава със събуване и прегазване. Затова само отидох реката да видя "гьолчето". И тази пътека запустява бавно, преди време бе доста по-утъпкана. Сега преди реката все още е ясно различима, как е след нея ще видим по-късно.

Цитат:
Та - наесен - от седловината преди Лопушки връх - надолу

Нали се сещаш, че клека ще те чака долу? Smile
По реката иначе поне пътя изглежда по-чист, като се гледа от върха.

Цитат:
Апропо - хижарите на Мечит ми казаха, че вълци имало в района, та е вероятно да си чул вълчица - май сега точно отглеждат малки...

Много е вероятно да си прав. Ръмженето се чу ясно, но не долових никакъв звук от движение. При мечка това е трудно постижимо - тя е тежко животно и ще се чуе. Вълкът е по-лек и е по-вероятно да стъпва безшумно.

Каквото и да е било важното е, че всичко свърши мирно.
Пон Юли 18, 2011 6:58 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Antoon

Смятах в неделя да тръгна от Овнарско покрай Малка Лопушница докъдето стигна. Обаче предишният ден и през нощта се оказа, че е валяло много сериозно. Резултатът беше такава влажност, каквато не бях срещал в планината. Изпотих се целият през първите пет минути по баира след Овнарско, от всяко клонче падаше вода, за тревите да не говорим, и реших да ида само до х. Мечит и обратно. На поляните вече бях абсолютно мокър от гърдите надолу. На връщане срещнах един младеж, който твърдеше, че на голямата поляна (тази с коловете) бил видял мечка миналата година.
На колегата lz1fw благодаря, че беше оставил 5-6 манатарки и за мен! Very Happy

Антон
Пон Юли 18, 2011 11:26 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Todor

Вчера ходихме в района - Говедарци - х.Мечит - вр.Мечит и обратно. Градушката и дъждът ни хванаха вече в селото Smile, но започна да гърми докато бяхме на върха.
Не сме видели нито мечки, нито туристи в района с изключение на 4 души още в 10ч. под хижата до ски влека и отиваха към Говедарци.
Пон Юли 18, 2011 1:49 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
lz1fw

В събота на Овнарско имаше поне две палатки. Хората бяха дошли с коли до там, бяха сложили в коритото на най-горната чешма дини, коли и бири да се изтудяват и бяха напалили огньове за мръвки. От Овнарско надолу край реката имаше поне още шест коли и апетитна миризма на скара се носеше на стотина метра околовръст.

От хижа Мечит нагоре срещнах баща и син пеша и още двама човека се качиха с една джипка нагоре. Та в събота хора в района имаше. Но късно следобяд падна зверски дъжд, който е разколебал хората за неделя. Град нямаше, но светкавиците бяха великолепни... и нито една не успях да заснема.

По пътеката над Овнарско срещнах двама гъбари. Гъбите на снимката са техни. Аз гъби не бера.

Толкова за хората.

В горите край Говедарци съм срещал лисица и глиган. Трябва известен късмет за да срещнеш диво животно без да те усети. Аз по принцип стъпвам сравнително тихо, но в клека бях пуснал радиостанцията с цел разговорите по нея да създават впечатление за група от хора. Не ми се щеше да изненадам нещо по-голямо от мен. Баш на онова място събеседниците ми се бяха умълчали...
Пон Юли 18, 2011 8:15 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
dido

lz1fw написа:
...Аз по принцип стъпвам сравнително тихо, но в клека бях пуснал радиостанцията с цел разговорите по нея да създават впечатление за група от хора. Не ми се щеше да изненадам нещо по-голямо от мен. Баш на онова място събеседниците ми се бяха умълчали...

И ние така с Емо - като видяхме пресните аки на големия Перлешки мечок се почна едно "Ибре дебре ..." Very Happy

Пон Юли 18, 2011 9:09 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
igurbev

dido написа:

И ние така с Емо - като видяхме пресните аки на големия Перлешки мечок се почна едно "Ибре дебре ..." Very Happy

Very Happy Това ми напомня на огромното стадо глигани, на което се натъкнахме под Синаница. Чуваше се грухтене от всички храсти, наоколо изкачаха и изчезваха малки и големи. А групата надаваше крясъци, размахваше фотоапарати и тичаше наоколо. Специално ги предупреждавах после ако се появи мечка да се държат по-прилично. Very Happy
Пон Юли 18, 2011 9:51 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Рила Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница 1, 2  Следваща
Страница 1 от 2

Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

Вземи рекламен банер   

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.