Зависи как се тълкува"самостоятелно"..в душевен план..сам...самотник...Ако те обземе самотата е много страшничко, започват едни такива страхове...и изхода може да е фатален. Ако се слееш с природата, не се чувстваш сам, всичко около теб е живо. Следвайки природните закони можеш да вземеш разумно решение...ако имаме разум...
Сря Апр 23, 2008 10:20 pm
natam-nasam
Всичките тия дискусии около самотното ходене карат хората да си мислят, че като са в група нищо няма да им се случи, което е далеч от истината. Мен лично не ме влече самотното ходене, но така както си се движим в група се е случвало да ни обхване някакво групово безумие и всички, без никакви колебания да вземем неразумно решение. Sам човек, не би направил такава глупост, но като сме повече и всичките сме на един ъкъл си даваме смелост
Другата глупост е когато човек, който не си преценява добре възможностите тръгва с други, много по-подготвени от него и се озовава на такова място, където сам никога не би отишъл, създавайки риск и за себе си и за другите.
Е тъй де! Пък може да си сам, но да не си "сам"! Това се брои за група или поне дует!
Сря Апр 30, 2008 3:36 pm
Niksi
Мнооого "сме", сииилни "сме"... ,
_________________ Планинското притегляне е обратно на земното - нагоре, а не надолу.
Сря Апр 30, 2008 11:31 pm
Voludar
Интересна тема,аз в 90% от случаите се качвам сам в планината,не заради друго,ами защото качването го решавам спонтанно,планината ме вика и аз отивам при нея .На мен принципно ми харесва повече да ходя сам защото се съобразявам само със себе си,още повече че снимам доста,и на хората които са със мен им писва да ме чакат как седя около нещо 30 мин и снимам макро .Но друго нещо което имам в предвид е че винаги ходя по маршрути които съм преминал десетки пъти
Пет Ное 21, 2008 4:42 pm
lilid
забелязала съм, че ходенето соло изостря както адреналина, така и чувството за самосъхранение. ... като да си истински сървайвър понякога и само Единият над нас е с тебе,
като всяко нещо има си и плюсове има си и минуси, зависи
тъй или иначе планината те учи да знаеш две и двеста, учи те и соло и в група да се справяш,
тъкмо ме подсеща тази тема, че трябва да си подновя планинската застраховка, а да подсетя и вас - вие застраховахте ли се
поздрав на всички солисти и групови ходачи,
да се пазим и Господ да ни пази!
Пет Ное 21, 2008 6:40 pm
raskoll
винаги съм сам в планина. и за 2 и за 3 дена винаги съм сам. аз отивам в планина да се наслаждам на природа и да снимам. като съм сам винаги съм внимателен и имам си темп, спирам когато ми трябва, правя си каквото ми трябва. никога не разбирах как хора ходят по 10 човека в планини. това за мен е много страно, 10 човека можете да се събирате и в кафе и да си приказвате, планина е напълно различно нещо. да си ходиш по планини и да си приказваш и говориш - не виждаш природата, не си внимателен. много пъти съм срещтал хора в планини, и като ходя с тях за малко никак не ми харесва. никогда не бих искал да отида по нов маршрут със някой, можеби някъде където вече съм ходил - ок.
но аз говоря за лятните разходки, не за зимните. да ходиш сам през зима - това вече е лудост аз през зима не съм ходил...още.
и на хижи аз спирам за почивки, не да пея песни и да пия бира. това никак не е за мен, знам че повечето хора обичат компания, но аз не съм един от тях или
а относно планинска застраховка... никога дори и не мислих да си я купя има ли смисъл?
Не мисля, че е по-малко опасно да ходиш сам, от колкото с група. И двете си имат и плюсове и минуси според мен. Мисля, че главният фактор е типа характер на отделния човек, психиката му.
Планината е едно доста голямо предизвикателство, особено първите пъти. Може да ти обърка представите за мащаби, усещания, за теб самия. Може да се окаже, че съвсем не си това, което си мислиш, че си. В такива случаи някои хора имат нужда от някой до себе си, не е задължително цяла банда печени планинари, може би само близък приятел или роднина.
Има и друго - аз например съм от хората, които обичат да споделят изживяното. Как да обясня на някой какво съм изживяла там? Да му покажа снимки ли? Никога няма да разбере какво е било.
Не мисля, че всичко опира само до подготовка и хладнокръвие и т.н... Аз не бих отишла сама, просто защото имам някой, който ще ми липсва горе.
raskoll написа:
а относно планинска застраховка... никога дори и не мислих да си я купя има ли смисъл?
Както и да ходиш в планината, сам или с група, ако стане нещастие с теб и се наложи да ти се оказва помощ, ако нямаш застраховка трябва ти да платиш разноските, ако имаш плаща застрахователя, това е малката разлика, която може да е 1000 лв., а застраховката ти за година е 20 лв. Оставям избора на теб и на тези които мислят като теб.
Съб Ное 22, 2008 4:36 pm
lubitel
В интерес на истината, докато не открих този форум, нямах и най-малка представа, че се предлага планинска застраховка.
По темата : всеки си преценява как да ходи в планината. Аз най-често ходя само със съпругата. Имаме и приятели, любители на туризма, но не винаги можем да се организираме заедно.
По принцип трудно може да се разговаря по тесните планински пътеки, особено при изкачванията. Но когато някой види нещо интересно или красиво, спира за снимка и го споделя с приятелите си. Особено очарование имат вечерите, след сериозно ходене, когато на чаша ракия или вино се обсъждат местата, посетени през деня.....
Както и да ходиш в планината, сам или с група, ако стане нещастие с теб и се наложи да ти се оказва помощ, ако нямаш застраховка трябва ти да платиш разноските, ако имаш плаща застрахователя, това е малката разлика, която може да е 1000 лв., а застраховката ти за година е 20 лв. Оставям избора на теб и на тези които мислят като теб.
О - аз от няколко години придобих "застрахователна култура" - освен каско на колата застраховах и къщата от природни бедствия /без земетресение/, движимо имущество по фактури /фото,видео, аудио и тв техника и др/.
Естествено имам си и годишна застраховка Туризъм в България, която бат Спасе е 30 лв. за година, а не 20! за 1000лв покритие - прилагам линк към застраховката със съответните таблици за изчисление
Един съвет - застраховайте се - нищо се не знае...
Последната промяна е направена от Ристо Туристо на Съб Ное 22, 2008 7:10 pm; мнението е било променяно общо 1 път
Съб Ное 22, 2008 6:46 pm
Spas
risto_turisto написа:
Spas написа:
raskoll написа:
О - аз от няколко години придобих "застрахователна култура" - освен каско на колата застраховах и къщата от природни бедствия /без земетресение/, движимо имущество по фактури /фото, аудио и тв техника и др/.
Естествено имам си и годишна застраховка Туризъм в България, която бат Спасе е 30 лв. за година, а не 20! за 1000лв покритие - прилагам линк към застраховката със съответните таблици за изчисление
Един съвет - застраховайте се - нищо се не знае...
Може и да съм объркал нещо с цената да е 30 лв сега, но това е важно
На българския застрахователен пазар компанията, която предлага „Планинска застраховка" в чистия й вид, е ЗК „УНИКА Живот"АД. Под друга форма, но с подобна философия такива застраховки се предлагат и от останалите застрахователи.
Съб Ное 22, 2008 7:09 pm
lubitel
Моята е в "Уника" и на 04.09.2008 струваше 25.70 лв.
Съб Ное 22, 2008 7:55 pm
Spas
Пускам таблицата на Уника, за да няма недоразумения може и по евтино ако се сключи в офисите на фирмата
Часовете са според зоната GMT + 3 Часа Иди на страница Предишна1, 2, 3, 4Следваща
Страница 2 от 4
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети