здравейте бих желал да ви попитам всеки които е минавал маршрута от ком до миджур да каже всичко позначително което има по пътя ориентири, вода и така нататъка всичко което би могло да ни бъде от полза в предстоящото ходене
Нед Юли 03, 2011 4:34 pm
Visoko
Виж тази тема от стражара.
Пък най-добре той ще обясни.
Нед Юли 03, 2011 8:33 pm
lubakich
има ли още граничари по тия чукари аз дося по граничните планини жива душа не съм срещал камо ли граничар ? щото не ни се занимава да вадим разрешителни и тем подобни глупости
Забравяш, че вече сме външна граница на Евросъюза към Сърбия.
_________________ Две неща движат този свят - инатът и шубето.
Пон Юли 04, 2011 11:30 am
pelitko
Маршрута е много зле откъм вода и граничари. След Петрохан първата вода е след излизането от гората вляво от пътя до една разрушена кошара. Следващата вода е след вр. Ком, източно от вр. Камара долу в ниското - Камарски кладенец. Следват много часове без вода. Следващата е на самия черен път чак някъде около в. Добро утро. Представлява две малки изворчета в които са забити гърла на отрязани пластмасови бутилки. Ако времето е сухо не разчитай на тези извори. След вр. Копрен на самото било има две езерца. Голямото се вижда добре, но водата не става за пиене. Има и едно малко, скрито между тревата. В него водата е добра за пиене, но трябва да го намериш. Маркирано е със забучен до него малък кол. След вр. Копрен, ако ти трябва вода и не искаш да изкачваш и слизаш през вр. Трите чуки по-добре влез в Сърбия. След голямото езеро на билото се завива на северозапад към Сърбия. Стига се до участък от хвойна. В нея има забити колове, които сочат към пътека в гората. Пътеката е водоравна, много добре утъпкана, чиста от клони и е на сянка. Най-важното е, че преди края на гората пътеката се пресича от три потока изтичащи от вр. Трите чуки. Друга вода до х. Горски рай няма. Чел съм във форуми, че други били намирали вода при разни гранични пирамиди, като дори им посочват и номерата. Виждам и на картата, че са отбелязани разни водоизточници. Може и наистина там ги има, но трябва да се напуска пътя и да се търсят. Сега лятото и това при сухо време не разчитай на тях. За липсата на вода и пресъхнали кладенци говори и Стражара в поста, който ти сочат да четеш.
При ясно време ориентири не ти трябват. След вр. Сребърна се върви през цялото време само по черен път. Пътя се напуска малко преди вр. Копрен. Върха се изкачва по пътека и по нея се върви до вр. Вража глава. След вр. Вража глава отново се излиза на черен път и по такъв се стига до вр. Миджур. Участъка от вр. Мартинова чука до вр. Миджур е най-добре да се премине през Сърбия. Пътя е много добър, водоравен и обгледен.
От Петрохан до х. Копрен е един ден път, ако ще слизаш надолу до хижата и по-малко, ако ще спиш на билото. Горе-долу толкова е и от х. Копрен до х. Миджур, ако има кой да те приеме в нея. Ако ще ходиш от х. Копрен направо до х. Горски рай за един ден ще трябва малко да се понапрегнеш.
pelitko, подготвям излет по въпросния маршрут и съм на фаза изчитане на всичко. Прави ми впечатление , че туй да ошеташ сръбските баири и гори и безпроблемно. Така ли е или не, защото не ми се лежи в сръбски зандани. Дококото знам преминаваето на границата става с а м о на определените за това места, а това са КПП-та. В противен случай е престъпление или поне тежко нарушение.
Чет Юли 07, 2011 5:32 pm
ggattov
pelitko написа:
Пътя се напуска малко преди вр. Копрен. Върха се изкачва по пътека и по нея се върви до вр. Вража глава. След вр. Вража глава отново се излиза на черен път и по такъв се стига до вр. Миджур.
Я чакай малко ти коя година си го минавал това? И би ли обяснил критериите ти за пътека, защото пътя е до местността Каца камик (малко преди вр. Копрен), а след това до вр. Вража глава е много смело да кажеш, че има пътека.... ако на граничната бразда казваш пътека - ок. Дори и войнишката пътека в тоя участък е неприятна за минаване, и не личи навсякъде перфектно, която е по-ниско не на билото
За граничните въпроса е много сложен, ако решат нашите да си свършат работата (малко вероятно), може и ти развалят кефа, затова предупреждавай ги поне тях, за сръбските не е препоръчително да влизаш чак много навътре в Сърбия, не сме в периода на студената война, но все пак.....
Чет Юли 07, 2011 8:48 pm
pelitko
Очаквах такава реакция за минаването ми по пътеката през Сърбия. В албума пише кога съм ходил и се вижда дали съм ходил. Щом описвам с подробности къде има забити колчета за маркировка на малкото езеро и на пътеката, значи сигурно съм бил там.
От вр. Копрен към вр. Вража глава има три пътеки. Пътеката по билото едва си личи. Ходи се много трудно, защото има висока трева и много камъни. От вр. Копрен загледах в северна посока за по-удобна пътека за да избегна ходенето по билото. От вр. Копрен към вр. Миджур билото завива на северозапад. Вижда се съвсем ясно как дебела пътека излиза от сръбската гора и се качва на премката между Трите чуки и Вража глава. Пътеката е водоравна, чиста от паднали дървета, на сянка е и има вода. Освен това, поради завоя на билото на северозапад, пътеката скъсява и разстоянието. След вр. Вража глава сръбската пътека продължава в черен път, който стига до вр. Миджур. При вр. Вража глава минах в България, защото има удобен римски път по билото. Римския път е много интересен, защото е на сто процента запазен. Върху него е построена една българска застава, може би с камъни от самия път. След Вража глава се слиза на черен път по който се върви до вр. Мартинова чука. След Мартинова чука отново минах в Сърбия по черния път, който излиза на самата премка между Голема чука и Мартинова чука. Сръбския черен път е много удобен, защото е обгледен и изкачва водоравно към Миджур. Откъм България пътеката се скрива зад Мартинова чука и най-малкото не е обгледна откъм двете страни на билото. На връщане от вр. Миджур при вр. Вража глава завих към България по римския път и подсякох Трите чуки по граничарската пътека от изток. Това е третата пътека. Пътеката е водоравна и много добра до под връхчето Три кладенци. Там се стига до непроходим клек. В книгите пише, че в Стара планина клек има само в резерват Боатин в Централна стара планина. Аз трърдя, че го има и под вр. Трите кладенци. При клека изоставих пътеката и се качих на билото на премката между вр.Трите чуки и вр. Трите кладенци. От Трите кладенци до Копрен вървях по билото. Така мога да кажа, че съм минал и по трите пътеки.
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети