Връх Пирин
И така, отдавна спрягах връх Пирин на приказки, но ето, че му дойде времето. Използвахме с Вили традиционно усложнената схема на създаване на планове и в петък вечер се понесохме към Пирин. Малко след разклона за х.Яворов заваля. С всеки превзет метър нагоре по пътя, дъждът се засилваше; на участъците, където се подавахме измежду дърветата чистачкие едва смогваха. В някаква тъмна доба успяхме да се паркираме пред хижата. Разумността на начинанието започна леко да се размеква от мокротията наоколо.
Сутринта изглеждаше по-обнадеждаващо
Тръгнахме по червената маркировка към Предела, като предварително знаехме, че пътеката, особено след разклона за Даутово езеро не е от най-проходимите. Идеята бе да разпънем палатката край езерото, да оставим в нея багажа и да отскочим до връх Пирин него ден.
Още преминаването през реката покрай Окаден ни накара да се отклоним, за да търсим място за преминаване.
Улеят към Даутово езеро пък не беше добронамерен към стърчащото извън раницата.
Край самото езеро бе чудно.
Превалът над Даутово езеро:
Продължавайки към вр.Пирин, подсякохме Даутов връх(Гърбец), но скоро след това изпуснахме пътеката и загазихме в клека под Безимения връх. За късмет успяхме скоро да се измъкнем.
Въпросният Безимен е едно дълго, панорамно, но кривикрако било. След него леко подсякохме вр. Плешки и някъде след 7 се добрахме до вр. Пирин.
Нямахме много време да се мотаем горе предвид многото чакащи ни часове по обратния път. На връщане подсякохме Безимения отдясно. Още преди да го подминем се наложи да пуснем челниците. Добрахме се до езерото и палатката към 10,30ч.
За следващия ден планът бе Албутин и връщане до хижа Яворов през Разложки суходол. Този ден времето бе по-мрачно. Посякохме Каменишки връх отляво.
След което се промъкнахме през тясното ръбче с име Жандармите преди Албутин.
На места пътечката бе под снега, така че не бе съвсем комфортно:
От Албутин карстовото било се криеше упорито в облаците, но въпреки това върхът бе панорамен по особен начин:
Радвам се, че се зае да напишеш някой ред по този преход. Добро ходене се оказа и връх ПИРИН си заслужава това да се обръща човек към него с нужното уважение, внимание и преклонение. А Даутовото езеро е вълшебно ... искаше ми се времето да спре и този миг да продължи!
Снимките ми https://picasaweb.google.com/villil.nik/450611
Оказа се, че ръбчето, което нарекох Жандармите, всъщност няма име и съм си направил погрешно заключение според това, което видях на ГПС-а. Така или иначе преминаването от там си е атракция.
Вто Юни 28, 2011 8:41 pm
Pirin Botev
Speedy написа:
Една от най-чаровните части на Пирин. Браво на вас
и, слава богу, все още не утъпкана от пишман туристи
_________________ If I can stop one heart from breaking,
I shall not live in vain;
Вто Юни 28, 2011 8:54 pm
dido
А, жандарми като местност май няма - така ми описваха мястото навремето. Иначе тоя термин май иде от алпинистките среди да означават кулообразни чучки разни ...
Оказа се, че ръбчето, което нарекох Жандармите, всъщност няма име и съм си направил погрешно заключение според това, което видях на ГПС-а. Така или иначе преминаването от там си е атракция.
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети