Добравишка Скакля
Отдавна бях намислил да отида до водопада Добравишка Скакля.Идеята ми впоследствие беше да се кача и до вр.Сърбеница.След като бях разучил маршрута до него,реших да използвам хубавото време и тръгнах.По разчети,времето трябваше да ми стигне.И така,всичко вървеше без проблеми,докато не подминах Искрец.Преди с.Брезе трябваше да има отбивка за с.Добравица.По описанията в интернет трябваше да има циментов път вдясно.Първо - оказа се,че е след табелата на с.Брезе, и второ - няма табела отбелязваща,че това е пътя за с.Добравица.За човек,който не познава района, е трудно да се ориентира само описание.И така продължих докато не стигнах центъра на с.Брезе.Нямаше много хора,но поне магазина работеше.Влязох за да попитам за водопада.Картинката ми се изясни малко,но напътствията,че се стига до каменна стена и после се минава през дворовете на хората ме обърка тотално впоследствие.Намерих въпросната отбивка,пада се след тухлена спирка вляво за идващите от посока Своге.Пътя не е много хубав но е проходим за обикновена кола.След като се влезе в с.Добравица /естествено няма табела/ се стига до една чешмичка и от нея се поема пътя вдясно.По него се стига до една от махалите на селото,но пътя става доста стръмен и предпочетох да оставя колата най накрая.Нямаше каменна ограда,нямаше дворове...,а само път,който те очаква.Поех по него.Вече минаваше 12.30 и не се виждаха никакви хора.След известно време пътя започна да се изкачва и реших,че се отдалечавам от целта,затова реших да се върна в селото и да намеря някой който да ме упъти.В един от дворовете на 10-те къщи се показа един мъж.След уверението,че се намира на около 800 метра все направо,пак поех към водопада.Но долу-горе на указаното разстояние,нямаше никакви признаци да има водопад.Отказах се да го търся и продължих по пътя,който ме изведе встрани над селото.Гледката си заслужаваше - с.Брезе се виждаше в далечината.Реших да се изкача още малко по-нависоко.Там,след случайна среща с 4-5 козички и стопаните им,от приказка на приказка,вече бях на правилната пътека,която слизаше надолу през драките.Оказа се,че водопадът е на не повече от 300-400 метра от последната къща,точно на завоя от който пътя започва да се изкачва.Там има една камениста пътечка между храстите,която води към него.Водопадът беше започнал да пресъхва и това също не можа да ме ориентира.Макар и дърветата да го скриват,от най-ляво на пътя все пак е възможно да се види.Времето вече беше доста напреданало,появиха се и облаци и изкачването на вр.Сърбеница остана за друг път.
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети