ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Дълбоки и достъпни езера в Стара планина
Иди на страница 1, 2  Следваща

Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Стара планина Предишната тема
Следващата тема
Дълбоки и достъпни езера в Стара планина
Автор Съобщение
Hammerhead

Мнение Дълбоки и достъпни езера в Стара планина Отговорете с цитат
Здравейте, планинари. За края на лятото планирам една кратка разходка из България, която ще приключи във Варна. След това искам да се прибера до София, като по пътя ще искам да се отбия някъде в Стара планина, където има що-годе дълбоко и достъпно езеро. Тъй като съм по-малко планинар и повече водолаз, под дълбоко имам предвид поне 10 метра, а под достъпно имам предвид около 30/40 килограма екипировка на човек, която тябва да се мъкне по целият път. Целта е да го качим, да го гмурнем, да хапнем и после обратно. Ако може да се намери магаре или кон, дори не е необходимо да е лек маршрута.

Някъде в интернет успях да намеря информация, че Купенското и Скаленското езеро били много интересни и красиви, но имам затруднения да намеря местонахожденията и данните им. Единственият ми опит със Стара планина е от миналата година, когато се качихме до хижа Рай, но не продължихме заради мъгли. По картите на България и в Google Maps ги няма повечето имена на местности, върхове и водоеми. Много ще се радвам ако някой запознат може да ме опъти към някое приятно езеро за гмуркане. И мерси предварително, разбира се Smile
Пет Юни 24, 2011 2:49 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Gamina

Мнение Отговорете с цитат
Ако имаш предвид циркусно езеро, като тези в Рила и Пирин - такова чудо из Балкана няма да откриеш. Не мисля, че има естествен водоем, в който да може да се гмурнеш Rolling Eyes

Купенско - известно още като "Локвата" под Голям Купен... и не случайно е "локвата" Wink
Иначе се сещам за още няколко даже по-малки локвички Laughing
Пет Юни 24, 2011 2:56 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
donzezo

Рабишко езеро, е не е точно в Балкана, но е в Предбалкана
Пет Юни 24, 2011 6:06 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
meco puh

Местожителство: обл.Разград

Най-голямото езеро на Стара планина се намира на нос Емине. Но за да се "гмуркаш" в това езеро, трябва да изминеш 700 км. Инак, "гмуркането" няма ефект и наслада.

Балкана символ на цял полуостров
Пет Юни 24, 2011 9:53 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
svetli_yo

Хм, объркал си планината. В Ст.планина и аз не се сещам за езера та камо ли 10 м в дълбочина. За гмуркане и дума не може да става.
Пет Юни 24, 2011 10:08 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
mediator37

Местожителство: Русе

В същинската Стара планина, както ти писаха колегите, няма да намериш езеро за гмуркане, а само плитки водоеми, нещо като големи локви- не си заслужава. Но... Източният дял на Стара планина, който е най-нисък, но е най - широк се разделя от река Камчия като змийски език и така опира в Черно море- на два широки ръкава. От Варна да нос Емине - всичко е Стара планина. Язовир Камчия, яз. Цонево и другите водоеми в така разлялата се Източна Стара планина ако ти харесват за гмуркане отивай. Формално все е Стара планина. Обаче са изкуствени езера. Друго няма.
А циркусните езера в Рила и Пирин са студени и през лятото 2 - 6 градуса, да не си изпортиш бъбреците, докато издишаш една бутилка. За повече не рискувай, да не ти се налага да правиш спирки на излизане. Като юноша бледен даже съм плувал в някои от тях вероятно от любопитство и много акъл, но са толкова студени, че докато нагазиш да е достатъчно дълбоко и вече си вкочанен и време да излизаш. Не е добра идея, но ако я реализираш ще си първия. Не се бях сещал за гмуркане на 2500м. надморска височина. Ако решиш да го направиш викай да те осигурявам. Ако съм свободен с удоволствие ще дойда, но да е в делнични дни, инак хижите са пълни и не можем се наспа. Пиши на ЛС.
Съб Юни 25, 2011 2:13 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Hammerhead

Язовирите са скапана работа. Последният в който влизах, Широка поляна, на 1500 надморска височина, имаше 0.5 метра видимост, жълта вода и на седмият метър вече беше пълен мрак. Въча е малко по-добре, Батак също. Тиня, почти никаква видимост - не си заслужава. Затова гоня езера.

Определено няма да съм първият. Колегите вече гмурнаха няколко езера в Рила и Пирин на 2400, дори гмурнаха Ледено езеро, второто най-високо езеро в България - 2700 надморска. Със сухият костюм температурата не е проблем. Аз планирам за есента Окото. Ако тръгна нагоре ще ти пиша.

Но наистина е жалко, че в Стара планина няма такива езера. Видяло се е, че на връщане от Варна ще трябва да си избера някой по-чист язовир по пътя за София. Все пак мерси за отговорите и умната по баирите.
Съб Юни 25, 2011 9:22 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
vladofff

Наистина в Стара планина няма езера ставащи за гмуркане, то освен локви, всъщност езера няма. Знам, че през 70-те години е правено гмуркане на Седемте езера в ез.Бъбрека и преди около 5 години - в ез.Окото, на последното присъствах лично. Доколкото разбрах от гмуркащите се, това е сериозно /в смисъл опасно/ начинание, поради особеностите на гмуркането на голяма надморска височина.
Пон Юни 27, 2011 10:18 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
BateBorko

Местожителство: Враца

Ако не броим язовирите (на Рабишкото езеро има също бент), до х. Тръстена има две езера.
Не са дълбоки, но не са и локви. В района на х. Тръстена има и други интересни обекти -
Лакатнишките скали, манастирът "Седемте престола", Бовският водопад "Скакля".
От няколко години до хижата има малинови насаждения, та предлагат малинови вино и ракия.
През пролетта и есента е прекрасно място за излет!
Пет Юли 01, 2011 8:00 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Racho

Местожителство: на юг от Бургас

Hammerhead написа:
Язовирите са скапана работа. Последният в който влизах, Широка поляна, на 1500 надморска височина, имаше 0.5 метра видимост, жълта вода и на седмият метър вече беше пълен мрак. Въча е малко по-добре, Батак също. Тиня, почти никаква видимост - не си заслужава. Затова гоня езера.

Определено няма да съм първият. Колегите вече гмурнаха няколко езера в Рила и Пирин на 2400, дори гмурнаха Ледено езеро, второто най-високо езеро в България - 2700 надморска. Със сухият костюм температурата не е проблем. Аз планирам за есента Окото. Ако тръгна нагоре ще ти пиша.

Но наистина е жалко, че в Стара планина няма такива езера. Видяло се е, че на връщане от Варна ще трябва да си избера някой по-чист язовир по пътя за София. Все пак мерси за отговорите и умната по баирите.

Колега.
Преди години с голям мерак замъкнах оборудването си до Близнака. С такъв мерак ... кола Бургас-Дупница, джип до някъде по пътя за Пионерска и до хижата с кон. от там на гръб до Близнака.
Август месец, слънце, никакъв вятър... жега.. Но мисълта, че ще се потопя в онази невероятно синя и бистра вода ми даваше сили.
Когато стигнахме се наложи да направя почивка около час за да си събера душичката разпиляна по пътеката до там Wink
С такъв мерак влязох, та чак сам си завидях Oops Very Happy Наистина на дълбочина до 1.5-2 метра е красиво - бистра вода, зеленина...ЛЕЛЕ!!! Но от там вече е толкова безинтересно , че и градския плаж на Бургас ми се струваше по-добро място за гмуркане.
За грунда ( дъното ) да не говорим - сива утаечна маса, готова при твоето доближаване да дооцвети и без това достатъчно сивата и мътна вода.
И все пак съм щастлив, че можах да осъществя моята мечта да вляза там! Wink
Моя съвет е: Първия път си вземи само екип за гмуркане и огледай положението. Тъкмо ако ти хареса ще имаш повод отново да отидеш.
Поздрави!
П.С. Дори и в края на август си има нужда от дебело неопренче
Very Happy Very Happy Very Happy
Чет Юли 14, 2011 12:36 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
mislesht

Местожителство: Пловдив

В Стара планина можеш да намериш доволно количество дълбоки студени вирчета, но явно не си от тази порода, които ще тръгнат да вървят и да ги търсят...

Чет Юли 14, 2011 9:14 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла ICQ Номер
mediator37

Местожителство: Русе

За водолазите дълбочина до 7-8 метра не представлява интерес. Дори до 12-13 метра дълбочина може да се гмурне и разгледа без бутилка , а само с плавници, маска и малко тежести.
Има един компромисен вариант. Преди от военните вземахме едни малки бутилчици 1,5 литра , зареждахме с кислород до 150 атмосфери. Те се използват само за раздишване на повърхността да се увеличи апнеята до 4-5 минути. И като резервни при затворени хоризонтални пасажи, ако стане авария с основната бутилка и изплуването е невъзможно. Иначе не се диша долу от този кислород.
И внимателно с таблиците за декомпресия. На 2500м. надморска височина 20 метра се адаптират като 27-30.
Пет Юли 15, 2011 1:39 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Драка

Местожителство: Казанлък/София

Никой ли не знае за Юмрушкото езеро, което се намира на Ботевския масив? Пада се източно от Малкия Юмрук, над източния Джендем. Не съм го снимал, за да ви го покажа, ако някой има снимка да я постне. Тая пролет ще отида да ви го щракна. Smile
По-дълбоко е от Купенсконто.
Ето го на Гугъл Ърт:

Пет Фев 08, 2013 1:16 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
mislesht

Местожителство: Пловдив

Да знаем го. Сухия трап или нещо подобно му викат. Последно като го гледах, не беше чисто. През лятото ще намина да го снимам. Даже някои източници твърдят, че става дума за наченки на циркус.

Пет Фев 08, 2013 5:54 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла ICQ Номер
Драка

Местожителство: Казанлък/София

И на мен ми се видят циркусни наченки. И да - има строителни отпадъци заради смотаният път, който са тръгнали да правят от там и после са се отказали. Ще подсетя НП "Централен Балкан" за проблема, пътят е много близо до езерото и няма да е проблем да се натоварят железата и да се откарат надолу.
Пет Фев 08, 2013 6:03 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Стара планина Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница 1, 2  Следваща
Страница 1 от 2

Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

Вземи рекламен банер   

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.