И аз да споделя.
През 2005-а, когато са ме търсили и вадили, цялата работа е продължила 3-4 дена, с ангажирането на значителен брой спасители и техника. На края само са поискали номера на застраховката и толкова. А, доколкото си спомням тя беше минималната, по онова време към Витоша бях платил... нещо като 10 - 12 лв., най - вероятно е била за 1000 лв.
Въпросът е какви разходи са калкулирали ПСС. Ако е било за бензина и още нещо, застраховката стига. Предполагам, че повечето спасители са били доброволци, та не е трябвало да им плащат надници.
Като си помисля, че при падане в пропастни участъци се отива десетки метри надолу от пътеката, това, което пишеш е изключително ценна информация. При маниерите на застрахователите да не плащат, ще трябва да ходим с група, за да има свидетел, че сме били на пътеката. Иначе ще кажат- Ами ходил си на страни да ядеш боровинки, видял си забучена в снега щека и си отишъл да я вземеш, или си надничал от ръба да снимаш- не отговаряме. При едно падане надолу, спасителите няма как да намерят пострадалия "на пътеката".
Пет Мар 04, 2011 4:26 pm
Tina
Тогава,къде е смисъла на застраховката?Че то ако на всяка крачка не трабва да се кривва,какъв туризъм е това?
Пет Мар 04, 2011 8:54 pm
albena :-)
ZCEZBPM написа:
Има нещо ново при застраховките.Общо взето това което разбрах и което ме засяга е, че ако мръдна встрани от маркираната пътека и стане сакатлъкът , застраховката няма да важи освен ако нямам допълнително споразумение.Досега това стандартното на Уника струва 30 лева за 1 година за 1000лв Ако обаче не ходиш по маркираните пътеки, караш на забранени места ски,караш колело по чукарите или пък си алпинист ще трябва да дадеш още 30 лева за големия риск и става 60 лв за година за 1000лв покритие.Ще трябва да поливаме цветята на пътеката и да не излизаме от нея и на сантиметър.Ако се загубите заради лоша маркировка и си изкълчите крака застраховката ви естествено няма да важи ако не си платил допълнителните опции.За хвърчикоптера няма да споменавам. http://www.pss.bg/forum/viewtopic.php?t=9211
да, това е така от началото на годината
Пон Юни 13, 2011 12:54 pm
Gamina
т.е. Ако се пречукаш на обиколката на Витоша, на старопланинските 100км или на организирания Ком-Емине - не важи?
Пон Юни 13, 2011 2:40 pm
dobber
Gamina написа:
т.е. Ако се пречукаш на обиколката на Витоша, на старопланинските 100км или на организирания Ком-Емине - не важи?
И като отида на такова мероприятие, и ми искат валидна планинска застраховка - трябва ли да е от по-скъпите ?
Пон Юни 13, 2011 3:11 pm
Gamina
Е, Кончето и Мусала са си магистрални пътеки
Но наистина е безумно да не важи нормалната застраховка ако се изгубиш Излиза, че важи само за навехнат крак, примерно.
Пон Юни 13, 2011 7:49 pm
zezo
И то навехнат на определено място. Дори и да вървя по маркиран маршрут, ако маркировката е лоша, съчетано с лошо време, загубя пътя и пътя и пострадам, застрахователя като нищо може да го тълкува, че съм вървял по немаркиран маршрут
Пон Юни 13, 2011 8:24 pm
Gamina
zezo написа:
И то навехнат на определено място. Дори и да вървя по маркиран маршрут, ако маркировката е лоша, съчетано с лошо време, загубя пътя и пътя и пострадам, застрахователя като нищо може да го тълкува, че съм вървял по немаркиран маршрут
Така де, сещаш се за петъчната случка под Планински извори... и какво - застраховката ми нямаше да важи, ако се бяхме загубили още малко..
Вто Юни 14, 2011 10:00 am
vandu
кои застрахователни компании са актуални в момента и имат най-добри оферти. Искам да си направя планинска застраховка за цяла година, за да може да важи и за ски сезона . Преди бях разглеждал и се оказа че някои не важат за Боровец и Мальовица
Съб Апр 14, 2012 12:19 pm
Mandingo
Аз си направих в Армеец за цяла година беше нещо от сорта на 20лв - като разбира се зависи какво покритие ще избереш, мойто мисля беше до 10,000лв. Доста сериозна компания!
Вто Апр 17, 2012 10:22 am
joropc
Mandingo написа:
Аз си направих в Армеец за цяла година беше нещо от сорта на 20лв - като разбира се зависи какво покритие ще избереш, мойто мисля беше до 10,000лв. Доста сериозна компания!
Бре, явно си много вътрешен или много са те излъгали..,'щото аз си направих за 10 000 лева, но струваше 230 лева.
Вто Апр 17, 2012 7:30 pm
raver
Проучвах вчера различните компании и ето какво ми казаха:
- ДЗИ - 30 лв. за 1 година - 1000 лв. покритие (планинска - за ПСС, не е ясно дали включва злополука), при групова: 23 лв.
- Армеец: 30 лв. за 1 година - 1000 лв. покритие (включва само спасителни разноски за ПСС до 1000 лв.). Ако искам и медицински разноски при злополука за спортисти (планински спортове) - трябва отделна - още 23 лева.
- Виктория - нямали моля ви се опция за 1 година, а за 30 дни ми искат около 20 лева (спасяване, ПСС, злополука за спортисти).
Аз лично си направих сега към клуба в БулИнс - планинска, ПСС, злополука при екстремни спортове и в бита (покритие 2000 лева) за 40 лв. за 1 година... Тази оферта важи за членове на клуба, но по принцип всяко дружество може да си поиска преференциални условия за членовете си...
Чет Апр 19, 2012 3:06 pm
Spas
Часовете са според зоната GMT + 3 Часа Иди на страница Предишна1, 2, 3Следваща
Страница 2 от 3
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети