Автор |
Съобщение |
SUPERNATURAL90
|
Да помогнем с малко информация колеги |
|
Здравейте планинари,
дойде пак лятото и с това искам отново да пообиколя по българските планини, и по- точно да посетя места където още не съм стъпвал. Таз годишния маршрут на кратко е от Пловдив с влак до Калофер –в.Ботев , Витоша-в.Черни връх, Рила- рилските езера – Трещеник.
Искам съвети и предложения за цялостния маршрут който съм намислил да осъществя. Може и да дадете предложения за евентуални интересни природни забележителности по горе- споменатия маршрут.Много здраве и ви пожелавам слънчево време из природата!!!
Последната промяна е направена от SUPERNATURAL90 на Сря Юни 08, 2011 11:03 pm; мнението е било променяно общо 1 път |
|
|
Сря Юни 08, 2011 12:01 pm |
|
|
zahri-emin
|
оооиии |
|
Наистина помогнете колеги, че и аз съм в малката ни група от двама!!!
|
|
|
Сря Юни 08, 2011 12:04 pm |
|
|
joropc
|
|
|
|
Аз лично, след като видях заглавието, отворих темата с известен страх.Предположих, че нещо много лошо се е случило с някой планинар и сега има нужда от спешна помощ.Представих си кръводаряване и куп такива неща.На заглавието му липсва само думичката "ПОМОЩ" и картинката щеше да бъде пълна.Има ли нужда от такива гръмки и неясно формулирани заглавия, когато просто искаш да попиташ нещо за планината?
Какво точно ви интересува за споменатите маршруТИ(това са три различни маршрута).Хижи, през които се преминава, времетраене......всъщност, какво точно?
|
|
|
Сря Юни 08, 2011 9:21 pm |
|
|
SUPERNATURAL90
|
ахааа |
|
Много си прав колега, извинявам се на всички просто исках малко внимание за по бърза информация за да уточня датата на тръгване. Нали знаете времето винаги не е достатъчно. Еми и за забележката, че съм писъл маршрут а не маршрути за мен си е така защтото съчетавам всичките три в един. Интересувам се конкретно за това как да стигна от дупница жп гарата до вр.Мальовица после Рилските езера и от там Грънчар. Как е с водата имали чешми можели да предложите по пътя конкретен връх, водопад или изобщо нещо дето си заслужава да се види. За стара планина имам информация. Ще пътуваме с влак и нощуваме изцяло на палатка. Искам да се разцепя, пак като миналата година, може да погледнете тук
http://planina.e-psylon.net/viewtopic.php?p=19192#19192
|
|
|
Сря Юни 08, 2011 11:06 pm |
|
|
igurbev
|
|
|
От автогарата в Дупница може да хванете рейс за Сапарева баня (след което при късмет и маршрутка за Паничище) или Бистрица. При първия вариант ще минете през езерата. При втория да речем нагоре по река Бистрица и да излезете на х.Ив.Вазов. И двата варианта се събират образно на Раздела, след което следва билен преход до вр. Мальовица. След това х.Мальовица - з.Страшно езеро - з.Кобилино бранище - х.Рибни езера - х.Грънчар. След Раздела изцяло се върви по т.нар. "магистрала" - дори при мъгла и лошо време ще ви е трудно на загубите пътя. Нужна ви е карта, за да си преценявате дневните разстояния и да имате образна представа къде сте. ИМА! какво да се види по пътя.
|
|
|
Сря Юни 08, 2011 11:45 pm |
|
|
SUPERNATURAL90
|
|
|
Голямо благодаря на отзовалите се колеги
|
|
|
Сря Юни 15, 2011 4:16 pm |
|
|
igurbev
|
|
|
|
|
Чудя се и по реката ли е по-добре или по червената маркировка. При това топене май е по-хубаво да не се въртя по реката че ще стана вир вода. |
Ако имаш предвид реката от Вазов към Бистрица, минавал съм го преди години спомените ми не са много детайлни. Просто трябва да следваш пътеката покрай реката и няма да имаш проблем. Колкото до "резервния вариант" със слизане до Рилския манастир - този преход ще бъде много по-тежък. Незнам с какво те плаши Римския друм. След като прехвърлиш Мечит може да слезеш на магистралната пътека, която минава покрай Кобилино бранище и оттам до Страшното са нещо като 2.30 часа. Там има един северен участък с въже, който ако е толкова зле можеш да заобиколиш по зимната маркировка през Попова капа.
|
|
|
Сря Юни 15, 2011 6:01 pm |
|
|
тихомир томанов
|
|
|
А отностно Калофер-вр.Ботев ти предлагам от Пловдив да хваниш рейс за Карлово и пак с рейс до Калофер.Врьзките ще са по-бьрзи и ще те свалят на центьра на Калофер,айначе с влак гара Калофер е далеч от града.Самият маршрут до Ботев трябва да го направиш с преспиване на х.Рай защото за един ден е малко трудно но нее и не вьзможно.Успех ако нещо друго те интересува питай.
|
|
|
Сря Юни 15, 2011 6:38 pm |
|
|
dido
|
|
|
|
Вероятно говориш за подсичането на т.нар. връх Попова капа от север. Питай графоманката дали не е по-добре просто да се качиш на връо и да го слезеш, вместо да подсичаш
_________________ Бутам след осмата бира |
|
|
Сря Юни 15, 2011 7:34 pm |
|
|
igurbev
|
|
|
Последните две седмици ходих из Пирин и с очите си видях че сняг до 2700 почти няма - чат пат някоя изостанала преспа. За въпросното подсичане покрай Попова капа (не истинската, ама по-популярната ), незнам какво е точно положението сега и мястото е наистина малко кофти, защото е северно и влажно, и дори през лятото може да е хлъзгаво, но в крайна сметка не е нищо особено, а и лесно можеш да то заобиколиш през върха. Котки не мисля че ще ти трябват, освен ако не са ти нови и държиш да ги разнасяш .
За слизането от Вазов към Бистрица може би говориш за пътеката, която се качва от хижата към билото някъде към Сейменски камък, после започва да подсича, за да го прехвърли(билото) след Птичи връх(или каквото му беше другото име), след което се спука към една къщичка, където се разклонява, веднъж на север към х.Отовица, веднъж на запад със слизане към Бистрица. От там насетне към Бистрица пътеката на места изчезва и се губи много лесно. В това това отношение слизането по Дубнишка Бистрица ще бъде много по-безопасно (а и много по-лесно, което не е без значение, защото разстоянието никак не е малко). А и не мисля, че трябва да се опасяваш от газене и мокротии
|
|
|
Сря Юни 15, 2011 9:54 pm |
|
|
mediator37
|
|
|
Последната промяна е направена от mediator37 на Пет Юни 17, 2011 9:28 pm; мнението е било променяно общо 1 път |
|
|
Сря Юни 15, 2011 10:27 pm |
|
|
SUPERNATURAL90
|
|
|
Здравейте нуждая се от малко информация относно паркингите на Рилския манастир.Смятам да оставя колата за около 5 дена защото ще обикалям из Рила.Та ме интересува каква е цената на паркинга и имали възможност да се остави на някое сигурно място в близост до Рилския манастир,защото ако цената на паркинга е 4 лв. на час ще ми излезе много скъпо да я оставя за 5 дена.
Благодаря предварително.
|
|
|
Чет Юни 23, 2011 5:00 pm |
|
|
ДИАНА
|
|
|
Паркингът пред Рилския манастир не е 4 лева на час, а на ден. Ако се случат дни на църковни празници и не стигнете рано там, трудно ще си намерите място. Миналото лято нарочно се качихме надвечер, паркирахме без проблеми, спахме в манастира срещу 8 лева и на другия ден хукнахме нагоре.
Чух, че малко след манастира, тази пролет са открили нов голям паркинг, но дали и там цената е толкова?!
Зависи какви планове имате, колата може да я оставите и на „Кирилова поляна” /Партизанска поляна/ - около 6-7 км. нагоре след манастира и до там е асфалт. Макадановият път след нея, свършва след още десетина километра - до „Водното” в „Тиха Рила”. За лъскава и ниска кола - не става. Обаче много от местните се качват с колите си до там и тръгват към хижа „Рибни езера”, или към „Смрадливото”. За проблеми не съм чувала.
_________________ Жена се милва до зори, планина се до пладне минава.
Човек със знанията си прави от планината или приятел, или враг. |
|
|
Нед Юни 26, 2011 12:50 am |
|
|
izvetrql
|
|
|
|
Март, случи се много хубаво време един уикенд, манастира беше доста пренаселен, на паркинга отпред нямаше места. Паркирах на едно от уширенията малко преди манастира. На следващия ден прибрах колата, нямаше преблем. Впрочем, тогава мернах цена от 6 лв на час за паркинга, но може и да бъркам.
|
|
|
Нед Юни 26, 2011 9:39 am |
|
|
|