Автор |
Съобщение |
excalibur
|
Въпрос за Урдини езера |
|
В понеделник ако времето е добро мисля да отидем най- после до Урдини езера. Някой бил ли е скоро в района, снежно и хлъзгаво ли е още ? Да оставя колата на Меча поляна/ х- л Мальовица/ или някъде по- близо до Яворова поляна? И всъщност колко е пеш от Меча поляна до Яворова поляна? Разумно ли е от Яворова поляна до Урдини езера по Урдина река, т.е. по реката както аз го виждам, или трябва пак да качим вр. Мальовица? И изобщо сега ли му е времето там да се ходи и колко е нормално като време за един ден да се видят езерата, и да се слезе обратно преди да се стъмни?
Благодаря на всички които се включат да помагат по темата и успешни изкачвания по празниците!!!
|
|
|
Пет Май 20, 2011 9:38 am |
|
|
ggattov
|
|
Пет Май 20, 2011 9:55 am |
|
|
pux
|
|
|
|
Пътят от Меча поляна до Урдини езера е ок. 3 ч. през Яворова поляна и Урдина река. Смятам, че този път е за предпочитане спрямо вариантите през Мальовица или Мальово поле / Ушите. Сняг нагоре има, но не мисля, че ще е проблем. На едно място се гази реката . Като цяло е по-добре да изчакаш още месец, месец и нещо - поне. Сега езерата са още в лед и се губи част от красотата на циркуса .
Поздарви.
|
|
|
Пет Май 20, 2011 11:09 am |
|
|
excalibur
|
|
|
Камерите нещо към момента не се отварят...Благодаря за информацията на Ggattov и Pux. Само не разбрах от Меча поляна как да стигна до Яворова...
|
|
|
Пет Май 20, 2011 12:13 pm |
|
|
Todor
|
|
|
|
Според мен циркусът ще е пълен със сняг, защото преспи има и през юли. Аз съм ходил само през Зелени рид с доста стръмно спускане. Колата оставих до х.Вада с някаква символична такса за паркинг - не помня 2-3-4 лв.
Последната промяна е направена от Todor на Пет Май 20, 2011 4:14 pm; мнението е било променяно общо 1 път |
|
|
Пет Май 20, 2011 12:43 pm |
|
|
excalibur
|
|
|
Като чета мненията за Урдин циркус почти съм се отказал от дестинацията Преди няколко дни ходих до Благоевград и видях, че върховете на Рила и Пирин са в сняг
|
|
|
Пет Май 20, 2011 1:15 pm |
|
|
irina
|
|
|
|
Да...по-добре го остави за по нататък!
|
|
|
Пет Май 20, 2011 5:14 pm |
|
|
andimit
|
|
|
На Урдини е най- добре да отидеш през септември или нач. на октомври- тревата е жълта, небето е синьо, а езерата.... Тъкмо и тогава е по- спокойно и от към навалица и откъм време
Аз оставих колата на ЦПШ и през Мальовица и Раздела спах на Вазов- после изкачих вр. Отовица и по билото стигнах Раздела- от там по улея се слиза на първото езеро и после обиколка и надолу. На Яворова поляна се хваща на дясно и след малко си на ЦПШ.
Успех!
|
|
|
Нед Май 22, 2011 12:33 pm |
|
|
Весела Ягодова
|
|
|
|
Аз не съм на същото мнение - за "по-нататък".
По-нататък ще се качат овчари, говедари, кравари и всичките прилежащи им животни, вкл. кучетата им, вкл. бракониерите, които "стопанисват" колибките. Не знам дали искаш само да се поразходиш из циркуса или да спиш там ?
Времената, които са ти дали, са абсолютно относителни. Не е все едно до кое езеро искаш да стигнеш и от къде. Все едно да кажеш, че от Паничище до Езерата са три часа, ама ако искаш да се качиш до най-горното, не са три, а малко повече.
Ако си оставиш колата на паркинга на ЦПШ (ако това е изходната ти точка), ще тръгнеш по асфалтовия път в обратна посока (все едно се ще се връщаш в Говедарци). Ще гледаш внимателно отляво за табела и червена (мисля, че червена беше ?) маркировка. Пътеката се спуска стръмно, излизаш на горски път, тръгваш по него и след около не повече от час (зависи от темпото) ще стигнеш на Яворова поляна.
Около Яворова поляна е важно да внимаваш. Там се разклоняват пътеките за Вада, за Зелени рид и за Урдин циркус. Пътеката за Урдиния циркус НЕ Е маркирана, но няма как да я объркаш. Не продължаваш по пътя за Вада, не тръгваш по синя маркировка за Зелени рид, а тръгваш напред по реката докато не стигнеш табела: "Внимание, навлизате в Урдиния циркус ! Установени са следи от мечка". Това със следите да не те притеснява
От това място до меандрите на Урдина река няма как да се объркаш - просто няма друга толкова ясно изразена пътека. От Поляната до там - около 1 час.
След това пак трябва да внимаваш накъде да тръгнеш. Реката се пресича и се върви отдясно !
След като се провреш покрай клековете и камънаците, ще излезнеш на една голяяяямааа поляна, където е първата овчарска колибка.
От там нагоре има две пътеки - напред и надясно за Урдиния, напред и наляво за Мальовица през Мермерска колиба.
Изкачването е късо, но стръмно.
До горната колиба ние стигнахме за около 4, 4 часа и нещо.
О там насетне не знам. В самия циркус със сигурност все още има сняг. Понеже вода тече отвсякъде, сигурно е и доста мокро.
Туй то.
Успех !
|
|
|
Вто Май 31, 2011 10:18 am |
|
|
excalibur
|
|
|
Благодаря ve_san за инфото Мисля да разгледаме Урдин циркус по възможност от най- високата точка, т.е. както от Сълзата/ малко под езерото по склона /се виждат останалите Рилски езера в циркуса. Гледал съм снимки от вр. Дамга ако не се лъжа. Не мисля да спим горе, а да се върнем по възможност към х- л Мальовица. Според времето както го даваш е възможно за един ден с повече ходене мисля. Рилските езера и водопада Скакавица на връщане ги обходихме/като нагоре с лифта от Пионерска/ за повече от 10 часа и не беше леко. Ако е с подобна трудност и гърбене...
|
|
|
Вто Май 31, 2011 10:53 am |
|
|
Antoon
|
|
|
|
Ходенето определено е повече от това на седемте езера (ако ще минаваш през всичките Урдини езера - доста повече), но се прави за един ден с повече усилия.
Иначе съм съгласен с andimit - най хубавия сезон за там е края на септември. За последно ходих там на 18 септември миналата година - предишната седмица бяха свалили говедата, нямаше жив човек, слънце и страхотни цветове. И други колеги са ходили тогава, тук във форума има снимки, разгледай ги.
Аз личто тръгвам по черния път, който се отделя от асфалта някъде на 500-600м. под ЦПШ (там си оставам колата на банкета, пътят се вижда ясно на картата, на времето имаше и табела за началото на ботаническия маршрут, но я "изчезнаха"), така пестя най-вече стръмното качване на връщане от Яворова поляна.
|
|
|
Вто Май 31, 2011 12:50 pm |
|
|
excalibur
|
|
|
|
|
Ходенето определено е повече от това на седемте езера (ако ще минаваш през всичките Урдини езера - доста повече), но се прави за един ден с повече усилия.
Аз личто тръгвам по черния път, който се отделя от асфалта някъде на 500-600м. под ЦПШ (там си оставам колата на банкета, пътят се вижда ясно на картата, на времето имаше и табела за началото на ботаническия маршрут, но я "изчезнаха"), така пестя най-вече стръмното качване на връщане от Яворова поляна. |
Мисля, че вече напълно съм просветен по темата относно маршрута за което благодаря
|
|
|
Вто Май 31, 2011 1:54 pm |
|
|
Весела Ягодова
|
|
|
|
Урдиният циркус е едно от най-магическите и тайнствени местенца в Рила, на които съм стъпвала.
|
|
|
Вто Май 31, 2011 2:05 pm |
|
|
excalibur
|
|
|
|
|
Урдиният циркус е едно от най-магическите и тайнствени местенца в Рила, на които съм стъпвала. |
Според някои това е най- красивото място в Рила
|
|
|
Вто Май 31, 2011 2:41 pm |
|
|
|