Неделен излет: хижа Соколна- Атанас тепе- Зли връх /Мазалат/
На Подбалканското шосе до село Габарево има табела за хижа Соколна. След 3 км по приличен черен път може да се остави автомобила на паркинг при барата. Ако е само за през деня е безплатно, иначе 2 лв на нощувка. Човекът на барата учтиво ми съдейства за сенчесто паркинг място и ми обясни как да стигна до началото на пътеката за хижа Соколна. Пътеката е маркирана през 20-25 м до връх Сахранка. След това до Атанас тепе и Зли връх коловата и лятната маркировки са по-нарядко. Маркировъчен цвят - син.
Първи етап: Барата - хижа Соколна /около 2 часа летен преход/ Пътеката се изкачва през гората покрай места за отдих и красиви гледки към резерват Соколна.
Втори етап: Хижа Соколна - Атанас тепе /около 2 часа летен преход/ Пътеката преминава през красиви скални образувания по южните подстъпи на връх Сахранка /1707м/ и невероятни гледки на запад към Курудере и Зли връх /Мазалат/. На тепето /1875м/ още стърчи ръждясал стълб на стар дъждомер.
Трети етап: Атанас тепе - Зли връх /Мазалат/ /около 2 часа летен преход/ От тепето пътеката слиза стръмно към "Киминчето" на запад. (Там на север се отбива пътека по билото на "Тънката рътлина" към дерето на река Габровница и после нагоре към хижа Мазалат.) А пътеката към Зли връх продължава по тясния ръб на билото на запад към северния край на върха. Оттам на юг по гребена на върха за 15 минути се стига до пирамидката /триангулачния знак/ на Зли връх /Мазалат - 2197м/.
Слизането по същия маршрут отнема около 4 часа.
От Зли връх може да се продължи по маркировката до Малък Кадемлия и Росоватец или да се слезе на югоизток до връх Ливадата /1953м/ и оттам в село Тъжа /няма маркировка/.
Последната промяна е направена от Plamen К на Чет Дек 15, 2011 6:27 pm; мнението е било променяно общо 2 пъти
Вто Май 17, 2011 5:53 pm
igurbev
Благодаря за описанието! Започвам да го виждам като някое от следващите направления Поздрави!
Вто Май 17, 2011 9:04 pm
Plamen К
И аз благодаря! Следя албумите Ви в пикаса. Фен съм на Вашите фотографии!
Сря Май 18, 2011 9:39 am
Звездилин Жеков
Описанието и особено начертаното в Google е много точно. Това ми изглежда най-краткото слизане и качване х.Соколна - връх Танас тепе. А посочения връх Саранка, старото му име не е ли Гьолтепе? Имам един въпрос? Маркираната пътека х.Соколна - х.Тъжа по този посочен маршрут ли е? А връх Сахранка има ли друго име (Равнец)?
Сря Май 18, 2011 2:59 pm
dido
Благодоря за гледките, страхотно е около Кадемлиите.
Куру дере си го дал като Вълчо дере, но това би трябвало да значи Сухо дере.
За грешка ли иде въпрос, или е известно като Вълче, освен като сухо ?
_________________ Бутам след осмата бира
Сря Май 18, 2011 7:04 pm
Plamen К
Звездилин Жеков написа:
А посочения връх Саранка, старото му име не е ли Гьолтепе? Имам един въпрос? Маркираната пътека х.Соколна - х.Тъжа по този посочен маршрут ли е? А връх Сахранка има ли друго име (Равнец)?
За имената ползвах карта на Централна Стара планина, която е с мащаб 1:50 000 и преди се е продавала в Габрово, на Узана и сигурно на други места. Та Саранка /1435.7м/ може и да е Гьолтепе, но на друга карта или според местните жители. Това не е добре изразен връх, просто на поляната северно над хижа Соколна има едно възвишение, пътеката минава неподсредствено под него. Сахранка е Равнец според други карти /1704 или 1707м/.
Маркировката е тази: с. Габарево, х. Соколна, вр. Сахранка /Равнец/, Атанас тепе, Малък Кадемлия, Росоватец. На Росоватец се тръгва на запад по червената маркировка Ком-Емине и се стига до хижа Тъжа. Зли връх - Росоватец - 2 часа, Росоватец - хижа Тъжа още 2,5 - 3 часа.
Има карта "Централна Стара планина ТРОЯНСКИ БАЛКАН" М 1:70000, Издание 2010г КартПроект ООД Троян, тел 0670/64390, имейл kartproekt@dir.bg . Там маршрутите са добре показани. Видял съм да я продават на хижа Рай и заслон Ботев, цена 7 лв.
В моя профил имам имейл, пиши, може да ти пратя каквото имам сканирано.
Чет Май 19, 2011 5:11 pm
Plamen К
dido написа:
Курудере си го дал като Вълчо дере, но това би трябвало да значи Сухо дере.
За грешка ли иде въпрос, или е известно като Вълче, освен като сухо ?
Ами като "Курудере" е означено в 'габровската' карта, за която писах на Звезделин от Варна. На 'троянската карта' името на рекичката си е просто "Соколна", а има и Казанлъшка карта, разпространянва я местното туристическо дружество, там пък е "Вълчи дол".
Последната промяна е направена от Plamen К на Сря Авг 10, 2011 3:25 pm; мнението е било променяно общо 1 път
Бая сте се утрепали от път. На хижа Соколна не спряхте ли, хижарят Галин какво прави ?
Нед Май 29, 2011 12:48 am
Plamen К
Хижарят Галин
mediator37 написа:
Бая сте се утрепали от път. На хижа Соколна не спряхте ли, хижарят Галин какво прави ?
Впредвид дългия преход на отиване спрях, колкото да си напълня вода. Разменихме няколко думи с Галин. Момичето там любезно ми предложи чай, но отказах, нямаше време. На връщане реших аз да помоля за чай, но хижата беше заключена / неделя следобяд/ и поех надолу.
Харесвам 8-10 часови преходи...
Вто Май 31, 2011 10:10 am
JimBoj
Сега ще импровизирам и цитирам по памет Чорчопа (бог да го прости), та в култовия пътеводител пътеката от х. Соколна до разклона Тънката Рътлина Зли връх, минава не през вр. „Танас тепе“, а през дерето източно от върха и над кошарите (на север от тях се се минава през едни локви (няма ясно изразен връх). Около тях се завива на ляво (на запад) Мисля че тази местност е Гьолтепе, а в пътеводителя където се избягват турцизмите май му викаха Водни връх или нещо подобно, опитах се да отбележа място на картата:
И аз съм чел това "класическо" описание на маршрута за х.Соколна, но мисля, че маршрута на Пламен е по-кратък. Поне така изглежда по начертаното от него в Google.
От хижа Соколна се катери 30 минути по открита местност и се набира денивелация от около 250 метра. След това се влиза в една гора. На 20-та минута равен път през тази гора следва табела "Лавинна опасност"- 23 -та снимка от албума на Пламен К. https://picasaweb.google.com/vilabreza/15052011#5607273691648186002 На табелата пътят се разделя като змийски език. Левият ръкав е зимната пътека, която е с катерене по скали и по която е минал Пламен К. Десният ръкав е т.нар. "лятна пътека" , която е в пътеводителя на Чорчопов и която продължава през гората. Става дума за класическо подсичане- Чорчопов дава подсичащата лятна пътека за Тънката рътлина и Танастепе. Обаче по лятната пътека не е живописно и има опасност от запознанства с овчарски кучета, след като се излезе от гората и са завие край кошарите. Вероятно съображенията му да не даде пътя през върха на Танастепе са, че точно там има напълно безсмислен дъждомер, който всъщност е типов, има наръсени на много места из Балкана. За мен точно този дъждомер не е нищо друго освен "скрита" триангулачна точка и служи като ориентир за топографско привързване на военните. Във времето на социализма все пак това си е вид полувоенен обект за Чорчопов. До този дъждомер има само пешеходна достъпност и е абсурдно някой да ходи да отчита пеша каквото и да било. С подобни "военноразузнавателни" съображения си обяснявам и защо никъде в пътеводителя на Чорчопов няма маршрут включващ този прекрасен и обзорен връх Голям Кадемлия- заради военните обекти. В крайна сметка да идеш на Малък Кадемлия и да не качиш Голям Кадемлия е все едно да идеш до Рим и да не убиеш папата. Но тогава времената бяха такива.
Сря Юни 01, 2011 10:48 pm
igurbev
Барата - Голям Кадемлия и обратно
Ето и един алтернативен вариант, но двудневен, с преспиване на Голям Каделмия. Качването следваше горното описание (+ Пиргос, Малък Кадемлия, Голям Кадемлия), но на връщане слязох от Мазалат директно по реброто западно от Куру дере. Втория ден, за разлика от първия, времето бе много лошо - мъгла и дъжд.
Ето картинка на слизането
Ето и снимки
Чет Юли 07, 2011 11:19 pm
Plamen К
Иване ти си неуморим! Поздравления за прехода, снимките са както винаги чудесни!
Пет Юли 08, 2011 3:18 pm
Звездилин Жеков
Пламене благодаря за информацията. Минах по твоите стъпки, но по обратен ред. Узана - х.Мазалат - спускане до р.Габровница по Кривата пътека - по Тънката рътлина - през Тънас тепе до х.Соколна. На другия ден х.Соколна - Зли връх-Пиргос-Малък -Голям Кадемлия - х.Тъжа. Следващ ден х.Тъжа през Пеещи скали - х. Мазалат. Страхотен е нашия Балкан. От север ясно се хваща пътеката по Тънката рътлина, но от р.Габровница изобщо не е така лесно. Успях с малко лутане. Може да го опиша някой ден като имам повече време.
Часовете са според зоната GMT + 3 Часа Иди на страница 1, 2, 3Следваща
Страница 1 от 3
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети