Автор |
Съобщение |
d.panayotov
Регистриран на: 19 Апр 2011 Мнения: 40 Местожителство: София, жк.Младост |
|
за палатките и хижите, и малко хигиена :D |
|
Понеже ме интересуват тези въпроси, а в една друга тема питах за подобни неща, но реших, че не е хубаво да разводнявам другата тема. Тя си беше за други неща. Та да попитам, когато правите няколкодневни преходи все някъде трябва да се къпете от време на време. Но като сте с палатка на практика не отсядате в хижите (ако опъвате палатката около хижата). Та как стои въпросът с използването на баня, като не ползвате легло към хижата? Заплаща ли се нещо? въобще позволено ли е или е договорка с хижаря след като сте го черпили домашна ракия? Както си личи по въпросите съм много зелен, та ще ви бъда благодарен ако отговорите
|
|
|
Вто Май 17, 2011 10:23 pm |
|
|
dido
|
|
|
|
Носиш един малък сапун в раницата и подмиваш редовно вечер дупето преди лягане на ряката, това стига. Да не казвам, че е премного за заклетия турист
_________________ Бутам след осмата бира |
|
|
Вто Май 17, 2011 11:04 pm |
|
|
dobber
|
|
|
|
Всичко изброено отгоре + мокри кърпички.
|
|
|
Вто Май 17, 2011 11:23 pm |
|
|
Gamina
|
|
|
|
То и наличието на бани по хижите е доста под въпрос, като че ли само из Балкана е по-често срещано явление
А ми се е случвало на х. Орфей в Родопите да ползваме съвсем безплатно банята (въпреки, че предлагах на хижарката да й оставим пари за тока), а спахме в палатка на поляната пред нея (също безплатно).
На повечето хижи, където позволяват да се опъват палатки искат малка такса за тях и няма проблем с ползването на банята (ако въобще я има). На места искат по 1-1.50 за ползване на банята от всички, без значение дали спиш вътре или на ливадата.
|
|
|
Вто Май 17, 2011 11:33 pm |
|
|
d.panayotov
Регистриран на: 19 Апр 2011 Мнения: 40 Местожителство: София, жк.Младост |
|
|
|
ясноо, мерси за отговорите.
|
|
|
Сря Май 18, 2011 11:53 am |
|
|
petarpstone
|
|
Сря Май 18, 2011 1:30 pm |
|
|
radi
|
|
|
-1
Намираш вода и се изкъпваш, един или няколко пъти на ден. Има реки, езера... в някакви особени случаи се търсят и други начини. Росата също върши отлична работа, трева по поляните има колкото искаш, също дъждът, а през зимата е ясно, че снегът се ползва доста за да се намали плакненето във водата.
Мокрите кърпи, а дори сапунът, те връщат в синтетиката на цивилизацията.
Наноси от пясък, хума, глина или кал се ползват за миене по съответния начин (пясъчните не стават да си миеш зъбите, примерно, но са чудесни да си измиеш краката съвсем мързеливо без навеждане даже).
|
|
|
Пет Май 20, 2011 10:41 am |
|
|
kibik
|
|
|
|
|
|
-1
Росата също върши отлична работа, трева по поляните има колкото искаш, също дъждът, а през зимата е ясно, че .
Наноси от пясък, хума, глина или кал се ползват за миене по съответния начин (пясъчните не стават да си миеш зъбите, примерно, но са чудесни да си измиеш краката съвсем мързеливо без навеждане даже). |
ТИ, ЛИЧНО, колко пъти си се къпал с роса?
а колко пъти си мил краката си с пясък???
Троловете пак са в атака....
|
|
|
Пет Май 20, 2011 10:54 am |
|
|
raver
|
|
|
Това с пясъка е много полезно, защото освен, че измива краката премахва и чисто механично мъртвия слой кожа и лекува гъбичките (ако има такива)! Наистина действа добре - в някоя река или вада, просто си търкаш краката в пясъка под водата. Не го правете в езерата по възможност - ще ви кажа защо.
Друго за миенето със сапун или препарати във високите планини - моля, не го правете по възможност в езерата или в близост до тях! Попадналите препарати (дори и сапун), както и всички други органични вещества (обелки, трохи, изпражнения, храна) променят брутално затворената микро-екосистема на езерата! В резултат се развива нетипична микро и макро флора и фауна и езерата започват да се заблатяват! Това вече се вижда в последните години на много места като 7-те Рилски езера, Попово езеро, Василашки и Самодивски езера в Пирин (където от скоро вече има водорасли и жаби) и др. Ако се налага да се мие човек със сапун, аз лично го правя далеч от езерото или под него на поточе, което се оттича надолу и се пречиства в почвата докато стигне до следващото езеро или река. Съветвам всички да спазват това простичко правило за да може поне малко да забавим процесът на заблатяване и изчезване на нашите уникално красиви езера в Рила и Пирин!
Иначе за къпането - миналата година прекарах в Пирин 9 дена на палатка по високите части, за което време съм се "изкъпал" веднъж със сапун на едно поточе (останалото време - крака и лице без сапун в поточетата) и не съм умрял още...
|
|
|
Пет Май 20, 2011 11:30 am |
|
|
dido
|
|
|
|
Затлачването на езерата е неизбежно. Основния фактор за това са снеговалежите и натрупването на сняг през зимата във водосбора на езерата. Човешкия фактор процентно мисля е съвсем незначителен.
_________________ Бутам след осмата бира |
|
|
Пет Май 20, 2011 12:02 pm |
|
|
igurbev
|
|
|
|
|
Затлачването на езерата е неизбежно. Основния фактор за това са снеговалежите и натрупването на сняг през зимата във водосбора на езерата. Човешкия фактор процентно мисля е съвсем незначителен. |
Хм, не знаех за това. Тогава излиза например, че затлачването на езерото до Старата хижа е случайно.
|
|
|
Пет Май 20, 2011 12:14 pm |
|
|
radi
|
|
|
|
|
ТИ, ЛИЧНО, колко пъти си се къпал с роса?
а колко пъти си мил краката си с пясък???
Троловете пак са в атака.... |
Ако съм се къпал, това променя ли стойността на мнението ми?
Ами къпал съм се. В мокра трева, от роса, от дъжд. И със сняг, вода, морска вода. Дори с кал, това е вместо сапун и е ползвано за лекуване от древността. Не само лицето и ръцете. Ползвам сапун понякога, обиновено не е нужен. Не ми миришат краката. Също при живот навън се и пере.
Сега примери къде съм се къпал трябват ли, и кога сам, кога с друг хаха
Краката не знам колко пъти съм си мил, но са много. Имал съм по няколко месеца живот в дивото.
Ако нещо искаш да кажеш, не подхвърляй полуприказки, а кажи. Ако можеш, разбира се.
|
|
|
Съб Май 21, 2011 7:39 pm |
|
|
Друм
|
|
|
|
Глейте сега, много е просто... всякакви козметични и хигиенни препарати в планината са излишни. За да се отървеш от насъбралата се кир по кожата на тялото по време на преход е необходимо да се съблечеш гол ако няма други хора наоколо или по гащета и да се намокриш целия (дали с топване в езеро, дали с поливки от шише ако си до поток), за да се разкисне кирта. След това се разтъркваш енергично с ръце и мръсотията излиза на повърхността на кожата. и накрая идва най-приятната част - топваш се и всичко се отмива.
По този начин ставаш прилично чист, а природата не се замърсява със синтетични и биологично неразтворими вещества от препарати. Зъбите лесно и ефикасно се почистват с леко сдъвкани и обелени тънки букови клонки.
На едно място пише, че не е важно дали се храниш с чисти ръце - важно е дали са ти чисти мислите!
|
|
|
Съб Май 21, 2011 7:54 pm |
|
|
radi
|
|
|
Храненето с чисти ръце или мисли не ме интересува, но трябва да мога да се търпя и околните д аме търпят и даже харесват. Доброто къпане навсякъде съм го усвоил, но зъбите все са ми проблем. Нося си паста и четка. Като няма се почват едни ябълки, дини... каквото има.
|
|
|
Съб Май 21, 2011 9:32 pm |
|
|
joropc
|
|
|
|
@radi
Един въпрос:
Ти на колко най-студено си се "къпал" по твоя начин?
|
|
|
Съб Май 21, 2011 11:04 pm |
|
|
|