Много от вас са ходили на Ехо и съм сигурна, че мога да разчитам на вашите съвети.
Какви са условията горе в планината към края на април по маршрутите до хижата? Има ли още сняг на места или вече не?
С моята компания сме ходили на доста места и имаме тренинг, но малко сме го позагубили зимата. Интересува ме кой маршрут е най-предпочитан- от Розино, от Клисура или от Рибарица?
Има ли някои специални неща, с които да се съобразя, ако решим да предприемем преход до там последните дни на месеца?
Ще съм много благодарна на отзовалите се )
Абе става и то Розино и от Клисура но става и от Беклемето .Зависи как искате да се натоварвате.
_________________ На туриста раницата е тежка ,но главата е лека!!!
Сря Апр 13, 2011 7:59 pm
Vicky
И аз си мислех същото ходене по същото време, но може би ще остане за началото на май. Кое е по-добре-качване от Клисура и слизане до Розино или обратното? И как са като натоварване двата маршрута? Маркировката, доколкото знам, е добра..
Сря Апр 13, 2011 10:14 pm
Antoon
паркиране в Розино
Я кажете къде може човек да си остави колата в Розино, че досега само съм минавал през селото, ама съм леко смутен от тена на част от обитателите му?
Чет Апр 14, 2011 9:08 am
faith
Не ме притеснява толкова натоварването, колкото това каква е обстановката горе по това време. И все пак, ще ми е от полза да знам, от всички, кой е най-лекият или кратък маршрут.
Сякаш, съм забелязала, че повече се качват от Розино.
Чет Апр 14, 2011 6:10 pm
Gamina
Моето мнение е, че качване от Розино ще е доста трудоемко
90% от ходенията ми до Ехо са все с качване от Клисура и слизане в Розино. То слизането в Розино не е по-малко неприятно (има там една Дългата поляна, която е... абе... дълга и стръмна). Трябва някой път да го мина и нагоре, може пък да е в мен грешката.
От Клисура е по-симпатично според мен, нищо че е малко по-дългичко. Теренът е по-разнообразен.
Иначе най-кратко е от Рибарица, ако ви се трамбова 8-9 километра по път. След пътя има една стръмна гора и излизате вече много близо до хижата. В края на април едва ли ще има и сняг, та по лятната пътека за нула време ще сте там. Ако случайно обаче е взело, че понатрупало - по колците
Пет Апр 15, 2011 3:45 pm
faith
снЕг обичам много, но не и да драпам по баирите повече от два часа, в негово присъствие
благодаря много за информацията, ще попрочета още, определено бих избрала по-разнообразен маршрут и в никакъв случай път искам дивооо, зелено и планинско )
Пет Апр 15, 2011 7:20 pm
zezo
От Рибарица пътят може да се съкрати доста, като се отиде с автомобил до Горското стопанство. Оттам също има трамбоване по чакълест път, не е изморително, но е адски досадно. След това пътят свършва и започва една стръмна пътека по която излизате на 30-40 минути от хижата. Не се наемам да казвам часове, понеже не знам с какво темпо обичате да се движите
Пътя от Рибарица ме интерисува и мен. Може ли да се остави колата някъде за една вечер. Ще ходя лятото там, но ще съм с две бебета (близначки ) на година и половина, та ми трябва възможно най-близо да мога да си оставя колата (то за тях е лесно - тях ще ги носим ).
petarpstone написа:
Пътя от Рибарица ме интерисува и мен. Може ли да се остави колата някъде за една вечер. Ще ходя лятото там, но ще съм с две бебета (близначки ) на година и половина, та ми трябва възможно най-близо да мога да си оставя колата (то за тях е лесно - тях ще ги носим ).
При табелата на селото откъм Шипково има разклон. Пътят за Ехо е указан с табела още там. Завивате по него и карате 3-4 км до Горското стопанство, където може да паркирате
Оттам нагоре продължава черен път и пред входа на парк "Централен Балкан" достига до по-широко място, използвано предполагам за товарене на дървесина. Предполагам, че е възможно и там да си оставите колата, все пак ще съкратите още някой километър
Аз лично не съм спирал там
П.П. Имай впредвид, че пътеката, която започва след като свърши пътят е стръмничка
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети