ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
В Банско спряха евроексперти заради скизоната
Иди на страница 1, 2  Следваща
 
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Обща дискусия Предишната тема
Следващата тема
В Банско спряха евроексперти заради скизоната
Автор Съобщение
dido



Регистриран на: 03 Яну 2007
Мнения: 6438

Мнение В Банско спряха евроексперти заради скизоната Отговорете с цитат
http://dnes.dir.bg/news/bansko-pirin-8346570

>>>
12:00 | 4 април 2011 | Общество / Редактор Десислава Димитрова
Местни жители протестираха срещу ”екотероризма”
Сн.: БГНЕС

*
*
*


Около 100 протестиращи с плакати спряха днес над Банско с жива верига представители на Европейската комисия, които проверяват по сигнал на еколози нарушения при строителството в Природен парк "Пирин".
Екозащитнците недоволстват срещу намерението осемкратно да се увеличат площта на ски пистите и четирикратно лифтовете, срещу развитието на 2 нови ски курорта над Разлог и Добринище и двойното разширение на ски курорта над Банско.

Жители на Разлог, Добринище и Банско обаче се събраха днес на мирен протест пред пропускателния пункт на парка в защита на ски-зоната в района. Те призоваха: "Помислете за хората", "Не на екотероризма", предадоха БГНЕС и Дарик радио.

Протестиращите от Национална гражданска коалиция "Природата за хората и регионите" спряха буса на евроекспертите, които слязоха от него и обясниха, че проверките ще бъдат обективни. Започнали сме процедура и срещу Австрия, обясни на множеството представител на ЕК. От името на коалицията на проверяващите бе връчен протест срещу "екотероризма, който спира развитието на регионите".

Според Захари Величенов от протестиращите проект "Пирин” засяга развитието на ски-туризма като цяло, защото той обхваща територия с население над 300 000 души. Според него в протеста са се включили дори хора от Сапарева баня, Самоков и Смолян.

"Основното ни искане е да бъде спазен на 100% Законът за защитените територии, за да да се развиват ски-зоните Банско и Добринище", заяви по време на митинга пред "Фокус" кметът на Банско Александър Краваров.
По думите му планът за управление на Национален парк „Пирин” трябва да бъде променен и да бъде изготвен нов. Един от големите недостатъци на сегашния план, според кмета, е, че не може да бъде променян 10 години. Също така има клаузи, които са записани, но не са съгласувани с местните ръководства.

„Действително планът беше обявен за публично обсъждане, но никой не взе под
внимание нашите забележки. Друга подробност е, че тези планове, не само на НП „Пирин”, а и на останалите защитени територии, търпи корекции през 5 години”, поясни Краваров.

_________________
Бутам след осмата бира Very Happy
Пон Апр 04, 2011 1:09 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
mediator37



Регистриран на: 14 Сеп 2010
Мнения: 198
Местожителство: Русе

Мнение Отговорете с цитат
Ако някой е обръщал лятото внимание на писта "Томба", за 4 години откакто функционира пораженията върху терена са непоправими. Не знам дали добре видях, но ми се струва, че бетонни пояси леят по пистата против свличането на земните маси. Само и единствено дърветата можеха да държат този тънък хумусен хоризонт от 30см. да не се размие и замине надолу при поройни дъждове. Като изсекат още хектари гори, жителите на Банско и Добринище да не се сърдят на наводненията, които ще ги сполетят. В Банско вече ги сполетя. Дърветата с короните, коренищата им и хумусът като сюнгер задържат тонове дъждовна вода и не й дават да се стича надолу. Като я няма тази естествена гъба ще има порои, свлачища и беди за населението. Толкова е просто. На площадите на Банско и Добринище посред лято ще затъваме като Вермахта в украинската кал.
Пон Апр 04, 2011 5:54 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
ribar



Регистриран на: 15 Юли 2009
Мнения: 29
Местожителство: Bansko, BG

Мнение Отговорете с цитат
Еи,много се загрижихте за нас тука бедните селяни от Пиринско?
Па природни бедствия,па незнам кво си.
Оставете ни на мира,не разбрахте ли,ние си искаме пистите!!!
Ако нещо не ви изнася,и не искате писти поне ни помогнете.Като на пример,колко от вас ще доидат да подхранват мечки това лято?
Или колко от вас ще вложат малко пари в поне малко индустрия та народеца да има поминък?
Или поне наи-елементарнито,колко от вас ще изпратят по некое кило картофи да си изхраня децата?Нали,разсъждавам си на глас ако ги нема пистите!!!
Знам,сега ще кажете иди и ти у София!!!Да ама кат ида там"кореняците"софиянци ме обиждат на маика!!!Щото видиш ли Софето си е техно и не им трябвали повече селяни!!!
Нема угодия,ззаеби.
Та спрете да лаете,глеите си ваще села и вашио бизнес и се не мешаите у чужди дела!!!
От сички най обичам ЕКОЛОЗИТЕ!!! Laughing
Аи сусздраве...
Вто Апр 05, 2011 8:22 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
mediator37



Регистриран на: 14 Сеп 2010
Мнения: 198
Местожителство: Русе

Мнение Отговорете с цитат
Не лаем. Изказваме мнение. Като си изкараш нотариален акт за планината , тогава ще ни казваш дали и какво да пишем.
Като тръгне къщичката ти да слиза в реката поради свлачищата , с които ще се сдобиете, ти тръв ще зинеш да искаш помощи от нашите данъци. Ти лично колко гора си засадил, че да искаш да сечеш.
Сря Апр 06, 2011 2:57 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Gamina



Регистриран на: 31 Авг 2007
Мнения: 2486

Мнение Отговорете с цитат
А каква ли е ползата от ЮНЕСКО? Evil or Very Mad

http://www.segabg.com/online/new/articlenew.asp?issueid=8889&sectionid=5&id=0000902

Е то бива наглост, бива, ама...


Последната промяна е направена от Gamina на Сря Апр 06, 2011 3:39 pm; мнението е било променяно общо 1 път
Сря Апр 06, 2011 3:30 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
Весела Ягодова



Регистриран на: 17 Окт 2007
Мнения: 541

Мнение Отговорете с цитат
Цитат:
Ние си искаме пистите!!!


Пистите не са "ваши", а на фирмата, която ги е построила, а ние всички добре знаем кой стои зад нея.
Поставяте интереса на една малка общност над националния интерес.

Ето какво мисля аз, и без обиди, моля.

Няма консенсус в обществото по ключови въпроси. Стопанският интерес да се разпространява във всички сфери на обществения живот. Навлязъл е дори в отношенията между хората. Това е страшно.
Има неща, които са "НАД". Културно наследство. Природно богатство. Приятелство. Вяра. Много са. Пирин трябва да бъде запазен за онези, които ще дойдат след нас (ако има такива). Срамота е. Срам ме е като чета/гледам такива репортажи.
И не е само Пирин, въпросът е принципен !...Ние хората сме като рак за планетата. Убиваме всичко, ще затрием и себе си.
Аз слушах онзи ден кмета Краваров...ами долни сме си, това е, никакви ценности не са останали у българина, озверил се е, овълчил се е и се е принизил, самосъзнанието е еснафско...много сме зле...много. Говоря в мн.ч., защото това важи за болшинството. Има и единици свесни, но...са малко.
Трудно ми е да бъда патриот, също както ми е трудно да се отъждествявам с общество, в което се ширят подобни настроения. Понякога си мисля, че сме обречени като нация.
Война на интереси е това...Банскалии/разложани трябва да се срамуват да се нарекат българи, защото поставят "банскалийския/разложанския интерес" над националния. Националният е опазване на природното наследство. В дългосрочен план това ще докара много повече туристи. Обаче всеки гледа лебеца да си осигури, а "бъдещето да го духа" (с извинение).
Нищо МЕГА не може да вирее в България, защото България е малка, кокетна, "бутикова" страна...
Това е.
ПРОБЛЕМЪТ НЕ Е НА ЕКОЛОЗИТЕ, НИТО НА БАНСКАЛИИ ИЛИ РАЗЛОЖАНИ. ПРОБЛЕМЪТ Е ЧЕ ИМА ЖЕСТОКА КРИЗА НА ЦЕННОСТИ В ОБЩЕСТВОТО НИ, КОЯТО КРИЗА ГО ЗАПЛАШВА ОТ РАЗПАДАНЕ.

Хайде, със здраве ! Пирин е на всички. Това, че няма поминък за хората от региона не може и никога няма да бъде оправдание да се съсипва природата. Измислете нещо друго. Пистите са най-лесното решение. Измислете нещо стойностно, нещо градивно - и тогава цялата широка общественост ще ви подкрепи. Не плачете, че децата ви няма какво да ядат. И аз няма какво да ям, но не убивам никого и нищо.
Сря Апр 06, 2011 3:36 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
ribar



Регистриран на: 15 Юли 2009
Мнения: 29
Местожителство: Bansko, BG

Мнение Отговорете с цитат
Цитат:
Война на интереси е това...Банскалии/разложани трябва да се срамуват да се нарекат българи,

Еи аи сега да не се обиждаме на патриотизъм,щото специално ние Банскалии сме доказали че сме истински Българи кагато сме били в неизгодна ситуация(турско робство).Еи даже и историята Българска сме въстановили!!!
Иначе си права,проблемите в Банско не идват от Банскалий а от шаика алчни инвеститори от цяла България!!!Това е нормално просто тези Българи(инвеститорите)не си изиграха картите правилно.Тва си е техен проблем,ще загубят парите си.Иначе ски зоната си е супер,и има мегдан(и нужда) за още писти.Важното е че скиорите са доволни от ски зоната.Са че на Българите им е скъпо,ние Банскалий кво сме виновни?
За англичаните си е супер!
А природата нема да я опазите при положение че населението на планетата земя се множи!!!
Просто свикваите с промените иначе ще се побъркате!!!
И на мене ми се иска да се върнем в ледената епоха да половувам малко с лък,и да хвана некоя мигрираща балканка,ама само за некол,ко дана ако може!!!
В момента повече ми се иска парите на ингличаните,гърците,русите,израелците...и т.н.да идват в Банско(което всъщност е и България)а не в Австрия.Е тва аз наричам патриотизъм....
И изобщо не разбирам как един девствен Пирин ще докара повече пари,от 2-3ски зони!
Ех че немам повече време да си губа с разни терористи еколози!!! Twisted Evil
Сря Апр 06, 2011 8:52 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Ристо Туристо



Регистриран на: 02 Окт 2008
Мнения: 4314
Местожителство: на 950 м.н.в.

Мнение Отговорете с цитат
Споко бе човек.
И аз съм от град до ски-център.
Ама и тук и там мислят краткосрочно - да продадат некоя нива или гора, да има пари за гъзария.
Ако имаш наблюдения в/у климата ще си забелязал, че естествените условия за ски са никакви. Тази година на Боровец ски-сезона беше спасен от изкуствения сняг, макар от две седмици насам да има перфектни условия на Маркуджиците от естествен такъв. Но лифтовете не работят... Rolling Eyes
И по-зле ще става. Виж гръцкия ски център в Боздаг.
Не бива да осираме планината, за да я "усвоим"... краткосрочно.
ПАРИ, ПАРИ, ПАРИИИИИ
Деа и материалния свят, деа.
А за екотерористите и я съм чел на Крайтън „Състояние на страх“
Земи я прочети, ше те нахъса допълнително

пп - не очаквай в планинарски форум съмишленици. Дано си разумен и не обостриш атмосферата тука.
Разликата е фундаментална - едните сте консуматори, другите сме ценители.

_________________
Енциклопедия за ЕКИПИРОВКАТА за туризъм.
Палатки *** Туристически обувки
Сря Апр 06, 2011 9:29 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
ribar



Регистриран на: 15 Юли 2009
Мнения: 29
Местожителство: Bansko, BG

Мнение Отговорете с цитат
Ице,братле нема нужда да чета повече.Чел сам достатъчно за да разсъждавам трезво.
Специално тоя сезон в Пирин имаше повече сняг от повечето места по Алпите(да не кажа сичките).
Тва го знам щото бех ски учител цял сезон,и имах клиенти от цяла Европа даже и Австриици!
Пирин е планината с най-голямо снегозадържане в България(Осоговската планина също),то Боровец никога не е имал сняг,освен Маркуджиците на най-високото.
Та условията за ски в Банско са си повече от перфектни.
То и на Банско може да се кара до края на маи обикновенно.
А тва дали ще има сняг за бъдеще само Бог знае.
Еи са че почне един мини ледников период и да видиш...
Щото на еколозите нещо не им вервам много за "глобал уорминга",то и те самите почнаха да пеят друга песен ваче...
А тва че простите хора си продават нивите и арчат парите за гъзария не виждам кво общо си има с темата.Прости ора има насекаде по света!!!
И ДА,ПАРИ ПАРИ И ПАК ПАРИ,тва е новия ред ако не си забелязал случаино.И на мен не ми харесва ама така е БРАТЛЕ...
Комунизма свърши.
Ако не си го разбрал ще ти е много трудно...
Сря Апр 06, 2011 9:55 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Ристо Туристо



Регистриран на: 02 Окт 2008
Мнения: 4314
Местожителство: на 950 м.н.в.

Мнение Отговорете с цитат
Е от новия ред със старите кукловоди зад кадър най ме е страх...
И това съчетано с алчност на всички нива.
Живи и здрави
Croc

_________________
Енциклопедия за ЕКИПИРОВКАТА за туризъм.
Палатки *** Туристически обувки
Сря Апр 06, 2011 10:18 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
joropc



Регистриран на: 25 Яну 2011
Мнения: 649

Мнение Отговорете с цитат
ribar написа:
Специално тоя сезон в Пирин имаше повече сняг от повечето места по Алпите(да не кажа сичките).
Тва го знам щото бех ски учител цял сезон,и имах клиенти от цяла Европа даже и Австриици!

Глупости!
Не е нужно да убеждаваш хората в този форум колко велик курорт е Банско.Знаем си го!
Тоя ваШИО фюрер Цеко, явно много ви е промил мозъците, та чак и австрийците почнахте да учите.Те Алпите без сняг останАха тая година, и добре беше Банско, та да покарат малко ски разни австрийци, немци и швейцарци...божееее!
Относно вашия поминък...заради него последните три-четири години ходя да карам ски в Австрия.Там никой не те гледа сякаш си му извадил зъб без упойка.Пък и ми е по-евтино.Имам приятели евреи, които бяха тази година на Банско и категорично заявиха, че е било за последно.На всяка крачка ги цакали и им съдирали кожата.Накрая ще ви останат дошлите на алкохолен туризъм западняци и руснаци, БЪЛГАРИНО (дето си спасил България преди време)Та тъй....ти вземи първо да се научиш да пишеш на български, та тогава почни да учиш австрийците.
Това че гоните европейски комисии, са си камъни по вашата глава....и по нашата, де, 'щото сме българи.
Айде сега, остани си със здраве и 'оди да си гУедаш поминакУ.Продай на Цеко някоя нивка, та да си купиш 'убава кола....няма да се срамиш я, нали си от Банско.
BG
Чет Апр 07, 2011 12:46 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
ggattov



Регистриран на: 16 Юли 2008
Мнения: 302
Местожителство: София

Мнение Отговорете с цитат
ribar написа:
Специално тоя сезон в Пирин имаше повече сняг от повечето места по Алпите(да не кажа сичките).
Тва го знам щото бех ски учител цял сезон,и имах клиенти от цяла Европа даже и Австриици!


Евала БРАТЛЕ, знаех си, че има българска следа в това австрийците да са добри в тоя спорт. ГолEм си!! А то на Вас верно не Ви трябва сняг, нали си имате изкуствен, и организаторирите на старта в Банско се молеха да не вали, защото ще Ви развали пистите......

ПС: не обиждай хората на екотерористи, че току виж верно станат такива и вземат да Ви гръмнат съораженията из Пирина, барабар с теб и шефа ти Цеко Smile
Чет Апр 07, 2011 1:40 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
JWalker



Регистриран на: 21 Авг 2007
Мнения: 282
Местожителство: Ботевград

Мнение Отговорете с цитат
[quote="ribar"]
Цитат:
Иначе си права,проблемите в Банско не идват от Банскалий а от шаика алчни инвеститори от цяла България!!!Това е нормално просто тези Българи(инвеститорите)не си изиграха картите правилно.Тва си е техен проблем,ще загубят парите си.Иначе ски зоната си е супер,и има мегдан(и нужда) за още писти.Важното е че скиорите са доволни от ски зоната.Са че на Българите им е скъпо,ние Банскалий кво сме виновни?


Де ще ги сложите тия писти бе братче, по тия стръмни склонове на Пирин? Но нищо, имаш позиция, защитаваш си я, няма лошо. Прав си, че Пирин държи повече сняг от Рила. Но все пак, всички видяхме как Глазне излезе по улиците и как бяха заринати с баластра хотелите. Не ви ли е твърде скъпа тая цена, на вас, Банскалиите (защото планината е на цялата нация, ама в Банско си живеете само вие целогодишно) ? BTW, Банскалий да не би да е някой римски император? Smile

_________________
Щастие за всички даром и никой да не бъде пренебрегнат!
Редрик Шухарт
http://www.redmine.org
Чет Апр 07, 2011 9:40 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение ICQ Номер
stflyfisher



Регистриран на: 02 Сеп 2009
Мнения: 75

Мнение Има нещо гнило в Банско, отново... Отговорете с цитат
Пак протести за лифтове, писти...Та чак и ПреСедателъ Народното Събрание взе думата по темата.
Мила родна картинка...Sad

Кой ли пристига да протестира... Цък

Ама и протестираме, както ний си знаем... Цък 2
Нед Дек 30, 2012 7:46 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
stflyfisher



Регистриран на: 02 Сеп 2009
Мнения: 75

Мнение Отговорете с цитат
А и Цв. Цв. взе участие по темата...
Нед Дек 30, 2012 8:39 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Обща дискусия Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница 1, 2  Следваща
Страница 1 от 2

 
Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети
 

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

 Вземи рекламен банер   


 

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.



Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Design by Freestyle XL / Flowers Online.Translation by: Boby Dimitrov