Автор |
Съобщение |
bars
|
|
|
Пет Мар 25, 2011 5:57 pm |
|
|
igurbev
|
|
|
Вижда се, че вече и от север почти няма сняг.
Този район не е лош, стига да не беше подтискащо опустошен от хорската намеса - кеф ти лунния пейзаж на Елаците от едната страна, кеф ти утайниците от другата. В последните години са изорали нов път до билото заради онова стърчащо на зъберите съоръжение и фургона на пазачите до него. Доколкото разбрах идеята му била да прави измервания за силата на вятъра, защото смятали да слагат вятърен генератор там. Според измерванията се оказало, че вятъра е по-силен от необходимото през повечето време и го з...ли.
|
|
|
Пет Мар 25, 2011 6:36 pm |
|
|
bars
|
|
|
|
Наистина ли това горе е свързано с идеята за ветрогенератори? Знаеш ли нещо повече за него?
Връх Баба е много удобен за разполагането на радари, ПВО установки и всичко, свързано със защита от военна авиация... А и обектът активно се охранява - от югоизточната му страна ме залая куче.
|
|
|
Пет Мар 25, 2011 6:50 pm |
|
|
igurbev
|
|
|
Не, нямах предвид военните постройки на Баба. Ставаше дума за ето това, което е по билото след Мара Гидия на изток:
|
|
|
Пет Мар 25, 2011 6:57 pm |
|
|
bars
|
|
|
|
Аа, за това ли... Вярно, че имаше и такова нещо в този район. Бях го виждал някъде на снимка, но бях забравил за него. Алтернативната енергия скоро ще стане основната такава, но дано отговорните за внедряването й хора не нашарят цялото било на Балкана с такива неща. Ако зависи от нашите енергийни мутри а-ла Ковачки, планината ще заприлича на София Ленд от въртележки, огледалца и катерушки.
|
|
|
Пет Мар 25, 2011 8:29 pm |
|
|
mediator37
|
|
|
На високото вятърът е силен но въздухът разреден, не може да развърти тежки перки. Вятърният одит не излиза. Освен това еколозите (да са живи и здрави) бранят живота на всяка птичка и РИОСВ не разписва. Няма абсолютно никаква опасност от ветрогенератори на високото. Макар че на Васильов има два !?
|
|
|
Съб Мар 26, 2011 10:42 pm |
|
|
bars
|
|
|
|
И под Бузлуджа май имаше доста от тези перки. Еколозите могат да бъдат голяма сила, но ако ветрогенераторите захранват военни обекти, едва ли ще могат да ги спрат.
|
|
|
Нед Мар 27, 2011 10:19 am |
|
|
Pirin Botev
|
|
|
на хижата имаше котета и куче, сега кой е хижар там?
_________________ If I can stop one heart from breaking,
I shall not live in vain; |
|
|
Нед Мар 27, 2011 12:00 pm |
|
|
tanjai
|
|
|
Това преходче ми се върти от 2 месеца в главата. Но с тръгване от Мирково.
Да питам основното (чак до върха може и да не се качваме):
Някакви опасни места - урви, път над пропаст? Понеже сътуристът ми има страх от склонове и подобни.
|
|
|
Сря Авг 15, 2012 11:26 am |
|
|
igurbev
|
|
|
Специално за качването от Мирково към билото - няма ясно очертана (камо ли маркирана пътека). Варианти има много, в болшинството от които напълно липсват екстремни участъци.
|
|
|
Сря Авг 15, 2012 12:03 pm |
|
|
tanjai
|
|
Сря Авг 15, 2012 12:27 pm |
|
|
igurbev
|
|
|
Ако не знаете пътя може да изпозлвате този трак за качване към билото - покрай Мирковската мандра. До мандрата се върви основно по черен път. След това шорткътвате през гората - не мога да гарантирам, че съм проследил точно пътеката, защото имаше сняг до коляно тогава. След като излезете горе на откритото няма значение как точно ще минете - всякак става. Като стигнете билото тръгвате по пътя, който го следва, подсичате Баба, подминавате паметника и скоро след него пътят започва да се спука към х. Чавдар. От хижата до Буново има маркировка.
|
|
|
Сря Авг 15, 2012 12:38 pm |
|
|
tanjai
|
|
|
Мерси, точно това ми трябваше Имам някаква идея да спим на Чавдар, ако нещо времето напредне. Но ще решаваме.
То влакът от София пристига в Мирково 10 ч. То и гледам в уикимапия, вижда се очертан път.
|
|
|
Сря Авг 15, 2012 1:26 pm |
|
|
tanjai
|
|
|
И още един въпрос: като часове колко е Буново - Чавдар - Паметника - Мирково?
Ако може да се мине спокойно за един ден няма смисъл от хижа тогава
|
|
|
Чет Авг 16, 2012 3:17 pm |
|
|
Петър
|
|
|
Привет!
Надявам се въпроса да не е загубил актуалността си и тъй като с . Буново е "моето " село си позволявам следното уточнение.Ако се използува ранният влак-06.13 и последният-18.25 за връщане, така описаният маршрут е приятна еднодневна екскурзия.Не видях вр.Баба да фигурира в маршрута, но си заслужава да се покори.Според мене по-удачно за начало преходът да започне от с.Мирково,защото изкачването към билото е по-плавно.
|
|
|
Сря Авг 22, 2012 12:17 am |
|
|
|