местност ТРИТЕ ЧУЧУРА
Здравейте планинари!
Преди доста години в детските ми години си спомням че съм ходил в местноста "трите чучура" намираща се над Храбрино.Едно приятно место ,подходящо за еднодневна екскурзийка.Ходил ли е някой от вас там, и може ли да даде упътвания как да го открием?
Пон Мар 21, 2011 6:07 pm
ДИАНА
Dushkov, като стигнеш центъра на село Храбрино, продължаваш за да излезеш от селото, посока – пътя за село Бойково.
Още след Храбрино е отбивката в дясно – за хижа „Родопски партизани”, с ново име: „Академик”. До хижата се стига и с кола. Минаваш по римския мост над река Тъмрашка и на около километър нагоре край пътя, има голяма отбивка в ляво.
Особено в дните на пловдивските жеги, на нея винаги има коли. От отбивката на пътя, тръгва пътеката надолу към реката
и „Трите чучура”, май бяха чешма с два чучура, пейки и маса. Мястото е усойно за пикник още отсега,
но за пловдивските горещини – екстра.
Храбрино е на водослива на Тъмрашка и река Пепелаша, която след селото надолу, вече наричат Първенецка река.
В околностите на с. Храбрино и с. Извор, има още един римски мост, останките от три калета: ”Изворското”, „Храбринското”
и „Кара бунар”, параклиси, природните образувания: „Скален лъв” и „Момина скала”.
Тук в раздела Родопи, вече има тема за "Момина скала" над село Извор, виж я.
Даже да си намерите друго красиво място край Тъмрашка река, за един ден е идеално за разходка и почивка.
На центъра на Храбрино винаги има услужливи хора, които ще ви упътят накъде да тръгнете. Поздрави!
_________________ Жена се милва до зори, планина се до пладне минава.
Човек със знанията си прави от планината или приятел, или враг.
Пон Мар 21, 2011 9:49 pm
dushkov
Благодаря ти Диана за изчерпателната информация, мисля да е посетя скоро. Миналата седмица бях на "момина скала" или "димитрино кале" както го срешнах да се нарича и останах доста впечатлен.Не знаех 4е само на 10-15 км от Пловдив има такъв каньон.., но знам че местноста около Храбрино крие още тайни.
Поздрави!
Пон Мар 21, 2011 11:02 pm
vaskoo
Пътя за хижа Родопски партизани прави голям S на около километър след каменният мост, както пише Диана. В края на завоя се отделят двете пътеки за хижата - едната е отляво и напред и нагоре под бетонните стълбове, а вляво в гората се отделя пътеката до чешмата и реката, а по нея се продължава и до паметника над хижата.
На 200 метра от чешмата и хубавият вир под нея, нагоре по течението има стархотен малък каньон и водопад - да, за пловдивските жеги си е екстра. имайте едно наум - в околната гора има доста смок и пепелянка.
_________________ Приятелят е човек, който те познава отлично ... и въпреки това те обича
Вто Мар 22, 2011 1:32 pm
Александра
димитрино кале
Къде се намира това Димитрино кале? Как се стига дотам?
Чет Мар 24, 2011 9:48 pm
dushkov
Александра,
Димитрино кале е известно още и под името "момина скала" и аз не знам кое е точно истинското му име. Местните ги споменават и с 2 те имена.
Като гледам във форума има една тема за "момина скала" погледни я , и ако не може да се ориентираш задай въпрос пак тук .
Поздрави!
Съб Мар 26, 2011 12:32 pm
Zbelsrud
Аз пък се сещам за друго място,на което мисля,че викат така.Малко след гореспоменатото кале се продължава по пътя,успореден на Пепелашка река, а не нагоре към х.Здравец.
Диана,може ли да споделиш къде е втория римски мост и тази местност "Кара бунар"?
Вто Мар 29, 2011 9:08 pm
Neli
за трите чучура се тръгва от Храбрино по пътеката за хижа Здравец, а не за х. Академик , както ви обясняват по-горе. След около половин час , като се мине един стар параклис и лозе, пътеката за х. Здравец е наляво , а пъгеката за Трите чучура остава направо. Тя е добре очертана , лятото много туристи посещават това място. Там има чешма с три чучура и хубави полянки за пикник. От там може да се отиде до х. Здравец, но пътя е доста по-заобиколен в сравнение с маркираната пътека , която остана вляво.
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети