ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Качване на Мусала
Иди на страница 1, 2  Следваща

Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Рила Предишната тема
Следващата тема
Качване на Мусала
Автор Съобщение
Lynyrd

Местожителство: София

Мнение Качване на Мусала Отговорете с цитат
Здравейте! Можете ли да ми опишете как става изкачването на Мусала с тръгване от София? Примерно хващам маршрутката за Самоков, от там за Боровец, качвам се на лифта. . . . гледам също, че някои от вас са били на върха в доста ранни или късни часове, интересува ме къде са преспивали за да са там по това време?
Благодаря предварително!
Вто Мар 15, 2011 10:13 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
igurbev

Мнение Отговорете с цитат
Маршрутките от Автогара юг за Самоков са през половин час след 7 (първата понякога тръгва по-рано ако се напълни - трябва да го има човек на ум, особено ако се цели да хване прекачването към ЦПШ в осем и малко). От Самоков за Боровец са през час, като има също непрестанно дебнещи таксита, с които ако напълните колата ще ви излезе на същата цена. Лифта по нова година струваше 18 лв в двете посоки (в една не може), но пък предходни години нямаше изобщо опция да си купиш билет през сезона - само карта. От Ястребец до Мусала и обратно не е проблем за един ден, даже обратното - при хубаво време пътеката доста натоварена.
Вто Мар 15, 2011 11:11 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
Lynyrd

А възможно ли е за един ден да стане това. В смисъл тръгване от София с първта маршрутка, качване на Мусала и връщане обратно в София с последната маршрутка и ако не е възможно, къде е по евтино да се преспи там?
Вто Мар 15, 2011 1:21 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Ристо Туристо

Местожителство: на 950 м.н.в.

Lynyrd написа:
А възможно ли е за един ден да стане това. В смисъл тръгване от София с първта маршрутка, качване на Мусала и връщане обратно в София с последната маршрутка и ако не е възможно, къде е по евтино да се преспи там?

Лятно време е възможно.
Защото петък, събота и неделя кабинката работи /поне така беше миналата година/ до 18.00 часа - това заради Боровец Маунтийн Байк парк-а. Лифта "пали" към 08.45.
При спретната организация и ходене от ваша страна ще стане. Последния автобус към София е в 19.00. Първият за Самоков е в 07.00.

Пансионат Раденков
к.к. Боровец
+359 750 32737, +359 898 935843

Вто Мар 15, 2011 5:02 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Lynyrd

risto_turisto написа:
. Последния автобус към София е в 19.00.

Това е от Самоков??? А от Боровец за Самоков дали знаето в колко е последния превоз и ако нещо се закъса с времето къде ще е най удачно да се преспи? Също да попитам колко е като време лифта в едната посока и колко е горе долу изкачването и слизането от лифта до върха и обратно лятно време примерно?
Вто Мар 15, 2011 5:47 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Александра

Местожителство: Пловдив

Мнение качване на Мусала Отговорете с цитат
Миналата година - 29.08.2010 се качих на Мусала. Беше невероятно. В 9 часа се качих на лифта от Боровец. В 13.30 бях на върха. Имаше много хора. От заслона до върха има 2 варианта: или по въжето или по сипея. Аз тръгнах по сипея. В 18.00 е последният лифт за Боровец. Разписанието на лифтовете можете д видите на: http://www.borovets-bg.com/main/runs_and_lifts.php?lang=bg&cell=34#liftove - кабина Ястребец. Билетът отиване и връщане е 10 лв. Преживяването си заслужава. Тази година мисля пак да се кача.
Нед Мар 20, 2011 5:39 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Александра

Забравих нещо много важно-ОБУВКИТЕ. Не можете да се качите с маратонки. Много камъни има по пътя.
Нед Мар 20, 2011 5:40 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
meco puh

Местожителство: обл.Разград

Мнение Re: качване на Мусала Отговорете с цитат
[quote="Александра"]Забравих нещо много важно-ОБУВКИТЕ. Не можете да се качите с маратонки. Много камъни има по пътя.[/quote
Изкачвал съм Мусала 7-8 пъти,винаги от Боровец.Един или два пъти с кубинки,останалите с маратонки.
А като минахме на екскурзионно летуване,кой с каквото намерил.

Балкана символ на цял полуостров
Нед Мар 20, 2011 8:25 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
ggattov

Александра написа:
Забравих нещо много важно-ОБУВКИТЕ. Не можете да се качите с маратонки. Много камъни има по пътя.

Да не е забранено с маратонки? Shocked Smile Smile

Шегувам се, но това е много относително. Естествено, че може да се качи човек и с маратонки и е по-удобно от туристически обувки стига маратонките да са читави (демек да не правят мазоли), друг е въпроса защо са туристическите обувки, че предпазват по-добре от конкузии и до един момент част от тях са водоустойчиви и т.н.Smile
Иначе такива твърдения, то и със сандали не може, ама миналата година от 4 дни лятото в Рила общо 3 носих сандали Smile Случавало ми се е преди години да ходя 6 часа из планината бос..... е и така може като си на зор Smile

А за хора, които ходят 2 пъти в година - лято за по 1 ден в планината, примерно да си нахузват маратонките, да внимават малко по-вече и ич да не им дреме Smile

Поздрави
Пон Мар 21, 2011 9:58 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
ferdi_mruvkata

ggattov написа:
Александра написа:

Да не е забранено с маратонки? Shocked Smile Smile

Ами аз и на 12.02.2011 като се качвах си имаше хора с маратонки. . . Smile Даже и гети си имаха. . вярно 5 -10 сантиментра над маратонката ама все пак ...
Пон Мар 21, 2011 10:46 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Александра

Благодаря ви за подкрепата. Исках само да изкажа мнение. Разбира се, че всеки се качва с каквото иска.
Пон Мар 21, 2011 10:06 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
albena :-)

Александра написа:

я пък ти Laughing
нявга си имах едни китайски кецове
след седмица в планината си слезнах с нещо на краката приличащо на нищо Laughing

а Мусала зимна ми остана на мен .... за сега
Пон Мар 21, 2011 10:32 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
albena :-)

прави си за високите обувки Иво
не ми се връзвай Wink
аз на Олимп и околностите му с половинки бях, но то си е до човек
с тежка раница особено е добре обувката да държи глезена - като налегне умората вечер след много ходене от нищо може да стане беля
и един непоискан съвет - като ти се гледа пейзаж, спри, погледай и после върви - по разни скаляци е хубаво човек да гледа къде стъпва
Вто Мар 22, 2011 1:54 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
ggattov

Така е колегата Ивайло, е прав че се шегуваме, за високите обувки..... дори и аз не ги харесвам, но имам няколко чифта Smile Аз лично си позволявам лятото когато е мноооооооооооогооооооо топло да сменя трисезонките със сандали, като съм наясно с рисковете, но иначе умирам от топлинатаSmile

Иначе за това дето каза, че ти се е случило от предолявамнето на 2700 за еди колко си часа, според мен не е от височинна болест, на мен ми се е случвало от преумора преди години..... вървене цял ден сутрин от 6 до 10 и 30 вечерта, почти без спиране и без особенни денивилации, абсолютно същите симптоми Smile
А не искам да давам и друг пример, при който съм преодолявал доста по-голяма денивилация за може би по-кратко време и нищо не ми е имало, това го казвам за да наблегна на преумората според мен в случая, който споменаваш Smile
Сря Мар 23, 2011 10:41 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
joropc

https://picasaweb.google.com/georgiivanovradkovski/EverestBaseCampTrekKalapathar2010#5543071256858404066
https://picasaweb.google.com/georgiivanovradkovski/EverestBaseCampTrekKalapathar2010#5543064395815456402
Е, вторият линк, не се отнася за нашите планини, де... Smile
Сря Мар 23, 2011 10:37 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Рила Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница 1, 2  Следваща
Страница 1 от 2

Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

Вземи рекламен банер   

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.