Автор |
Съобщение |
mupoclab
|
|
Съвет за почивка през лятото |
|
Здравейте,
Ние сме 4 двойки и тази година през лятото сме решили да почиваме на хижа.Ще се радвам на всякакви предложения,мнения и идеи за място.Добре ще е ,ако информацията е съпътствана и с битовите условия на самата хижа и как да се стигне до нея
Условието ми е ,да е някъде в централна Стара планина... / пример - х.Мазалат /
Благодаря !
|
|
|
Нед Яну 23, 2011 11:52 pm |
|
|
mediator37
|
|
|
С най-добри условия са хижите Дерменкая и Добрила- това е всеизвестно. Хотели са направо. От двете ти препоръчвам Добрила, защото лично за мен Дерменкая е изходен пункт за: Никъде. А от Добрила можете да ошетате на лъчи дори и билото до Жълтец и обратно. Като се качите на Купена и ще се изкефите много. Красота и обзор! На Добрила в хотелската част стаичката е 50лв. на вечер. Стаичките са малки и със спални а не отделни легла, но това не ви бърка. Има 6 такива стаи. Луксозно е и ново. Има плосък телевизор, който, обаче, се управлява от барбекюто защото е Булсатком с една чиния и каквото гледат в ресторантчето, това гледат и вс. стаи. Стига се айляшката с лифта от Сопот, Резервации могат да се направят по телефона. Хижата е заредена с бири и др.лакомства.
Втори вариант е да звъннеш на хижа Вежен и да питаш бунгалата работят ли. Защото ако работят са идеален вариант за вас. Това е резерват Царичина- букови гори, красота. Ще идете и до връх Вежен. Има и прилични стаи в хижата. Ще си правите барбекюта. Стига се по път с джип за предпочитане. Но и леки коли съм виждал. Ще им поразбиете предниците и като наберете скорост няма да спирате защото наклонът на места е голям и спреш ли колата може и да не можеш да тръгнеш нагоре, а да ти прибоксува.
Бих ти препоръчал също така хижа Плевен- стаи с по 3, 4 и 5 легла но без тв и нямат самостоятелни баня-тоалетна, а са общи на етажа. За разлика от Добрила и Дерменкая стаите не се заключват и имат по-скоро туристически режим. Тройката е 30лв. на вечер. Можете да качите Първенеца на лъч. Друг ден до Водните дупки и т.н. Може да ядете в изобилие боровинки и да се любувате на страхотиите на Северен Джендем. До хижата се стига само пеша. Оставяте колите долу в ниското на паркинг- 4лв. на вечер за кола. Багаж може да се качва с лифт срещу 20 лв. Може да натоварите теле и бъчва бира долу на паркинга и горе да си ги вземете. Пътят от паркинга до хижата е 2:30 часа пеша, тежък е.
|
|
|
Пон Яну 24, 2011 9:18 am |
|
|
igurbev
|
|
|
|
|
До хижата се стига само пеша. Оставяте колите долу в ниското на паркинг- 4лв. на вечер за кола... Пътят от паркинга до хижата е 2:30 часа пеша, тежък е. |
Вчера се върнахме от там. Казано честно идея си нямах, че се плаща за паркинга - може би важи само за лятото. Колкото за изкачването от паркинга до хижата - денивелацията е наистина около 400 метра и пътеката е стръмна, но разстоянието не е голямо и за час спокойно може да се вземе.
|
|
|
Пон Яну 24, 2011 12:19 pm |
|
|
mupoclab
|
|
|
|
Благодаря за съвета,ще се радвам и на други предложения
|
|
|
Сря Яну 26, 2011 9:28 pm |
|
|
zezo
|
|
|
Предлагам ти хижа Момина поляна. Преминава се през село Черни вит в посока Дивчовото. Преди Дивчовото има разклон вдясно, преминава се през махала Косица и се достига до хижа Абаджиев, където можете да си оставите автомобила срещу минимално заплащане. От Абаджиев се тръгва по пътека и почвен път с добра маркировка и за около 2 - 2,30 ч. сравнително лесен преход се достига до Момина поляна. Може да се стигне и с джип. Хижата е комплекс, състоящ се от старата и по-новата хижа. В старата не си спомням точната бройка на леглата в стаите, но бяха около 5, 6 или 7. В новата са тройки и седмици. Носете си храна, може да си направите барбекю. Околността е много приятна, може да разгледате морените в местността Момина поляна или да се качите на връх Картала, който е на около час и половина по-нагоре от хижата(и половин час надолу ).
|
|
|
Сря Яну 26, 2011 10:04 pm |
|
|
ianast
|
|
|
|
Здравейте и от мен ще опитам да помогна с каквото мога..
ето ТУК можете да си харесате хижа в който град си изберете. Повечето имат мнения и снимки от посетителите им, а в общата информация на хижата може да се види уеб сайт, телефони за връзка и удобства.
Надявам се да съм помогнала и весела почивка!
|
|
|
Сря Фев 23, 2011 2:13 pm |
|
|
meco puh
Регистриран на: 18 Яну 2011 Мнения: 1865 Местожителство: обл.Разград |
|
Съвет за почивка през лятото |
|
Присъединявам се към мнението на mediator37,за почивка в хижа Плевен. Идеално място за провеждане
на малки и големи походи.Ще се любувате на много природни красоти.В хижата можете да си поръчвате
храна и питиета,на нормални цени.Изкачването до хижата без багаж не е проблем,час-час и половина,в
зависимост от вървенето.Култура на обслужване-висота.А за изгледа от вр.Ботев-супер.В едно слънчево
зимно утро,заедно с Иван бабара(служител на върха) сме видяли Боздаг,през долината на р.Въча.Така че,
освен алпийската част на Стара планина,ще имате възможност да видите още много неща.Аз също въз
намерявам да почивам това лято в х.Плежен и заслон Ботев.
_________________ Kom Emine 1987
Kom Emine 2011
Ком Емине 2013 на седем десет без седем
Балкана символ на цял полуостров |
|
|
Сря Фев 23, 2011 8:35 pm |
|
|
igurbev
|
|
|
|
|
ето ТУК можете да си харесате хижа в който град си изберете. |
Наистина любопитно.
|
|
|
Сря Фев 23, 2011 10:35 pm |
|
|
albena :-)
|
|
|
|
на мен ми хареса х.Дерменка и късна пролет/ранно лято мисля ще е чудесно там
|
|
|
Сря Фев 23, 2011 10:52 pm |
|
|
djarosk
|
|
|
|
|
|
|
|
До хижата се стига само пеша. Оставяте колите долу в ниското на паркинг- 4лв. на вечер за кола... Пътят от паркинга до хижата е 2:30 часа пеша, тежък е. |
Вчера се върнахме от там. Казано честно идея си нямах, че се плаща за паркинга - може би важи само за лятото. Колкото за изкачването от паркинга до хижата - денивелацията е наистина около 400 метра и пътеката е стръмна, но разстоянието не е голямо и за час спокойно може да се вземе. |
изкачването до хижа Плевен е детска работа, така че няма притеснения - а ако не ви се носи багажа, може да се качи с лифта срещу съответно заплащане . Да не забравяме, че в хижа Плевен предлагат безплатен безжичен интернет
|
|
|
Сря Фев 23, 2011 11:47 pm |
|
|
|