Планински метео станции (фактически данни в реално време)
Тук ще сложа линкове към всички планински станции (и равнинни такива, които са в непосредствена близост до планина), за които ми е известно.
Първо слагам линк към сателитни снимки, за да се ориентира човек в придвижването и вида на облачните системи, които преобладават над Европа и в частност у нас. Като се цъкне над определена територия изображението се увеличава. За гледане през деня и през нощта.
А ето ТУК са останалите автоматични станции, които са ми известни.
В ТОЗИ САЙТ са всички метеорологични (но не автоматични) станции по света. От лявата страна може да се избере различно представяне на информация, включително и богат архив. Това е единствен по рода си сайт с фактически метеорологични данни.submit=%CF%CE%CA%C0%C6%C8#sel]Рожен, 1754м н.в.[/url]
Перелик Копривки, 1300м н.в.
[url=http://www.stringmeteo.com/synop/bg_stday.php?year=2009
Последната промяна е направена от Друм на Вто Ное 27, 2018 1:45 am; мнението е било променяно общо 10 пъти
Сря Дек 09, 2009 11:25 pm
Друм
Вярно е. Датчикът за температура просто не е сложен на подходящо място.
Нищо, че постът е от миналата година. Аз следя нещата и когато се налага го актуализирам.
Ристо, чак сега зачитам това! Случайно да знаеш как/къде е сложен датчика за температура? Ако знаеш нещо и за ветромера също може да кажеш. Тези неща са важни да се знаят, за да преценим дали данните струват за нещо...
Ристо, чак сега зачитам това! Случайно да знаеш как/къде е сложен датчика за температура? Ако знаеш нещо и за ветромера също може да кажеш. Тези неща са важни да се знаят, за да преценим дали данните струват за нещо...
Знам, да.
Всички датчици са на едно място. То си е цяла любителска метеостанция. Мога да дам и линк към машинарийката - http://wlanshop.sk/en/detail/giom3k-anemo-eth.html
Местоположението е на покрива на къщата, изнесен встрани, на ок.50см по-високо от билото, далеч от комина и др. субективни влияния.
Адреса на къщата го има в сайта.
Ахам... щом е толкова близо до къщата, значи може да се очаква завишение на температурата да речем до 1-2-3 градуса в зависимост от моментните метеусловия (летните жеги, примерно). В момента като че ли показва горе-долу вярно. Да, за ориентировка би трябвало да става. Като имам път натам ще хвърля едно око на местоположението на станцията.
Здравейте!
Аз идвам от един друг форум, който има много общо с този, а гледам, че и статистиката на потребители и посещения е подобна, но както и да е. Там също се пиша "angilari" и съм голям фен на времето, планината и всичко свързано с тях. Пак се отплеснах. Та идвам тук главно (но и не само, напоследък станах много запален планинар и в този форум сигурно има много полезна информация) за да ви съобщя, че отскоро (3 месеца официално и около година неофициално) разработвам сайт, в който съм качил всички онлайн уеб камери от България, доста от Балканите (скоро и повече), в последствие и Европа. Сайта е:
С какво този сайт се отличава от останалите, ами ще нахвърлям само най-важното:
- Бърза търсачка за светкавично намиране на камери
- Интерактивна карта (google maps), на която ТОЧНО са отразени местоположенията на всички камери, което е много полезно при предприемане на поход в съответната планина/район за бърза и точна навигация и проверка на метеорологичните условия.
- Зареждане на всяка камера директно от интерактивната карта - бързо, лесно, удобно.
- Още много, но оставям на вас да решите дали е така.
От горния линк вече можете да се разклоните към всички големи градове и райони в БГ, както и Балканите.
Имаме си и фен страница във фейса, където качваме всяка нова камера, ако харесате страницата ще следите новостите в сайта:
http://www.facebook.com/weatherwebcam
Ами това е засега. Поздрави
На в.Мусала вече има управляема уеб-камера.
От компютъра вкъщи можете да я движите наляво, надясно, нагоре и надолу. Дори има и зуум...
Натискате Управлявайте камерата тук.
В новия прозорец на браузъра ползвайте стрелките за посока и "–" и "+" бутоните за зуум.
Слава на Бога! Това е линка, от трите станции съответно Гургулица, Плевнята и т.нар. станция Белмекен (под безименната кота). На станция Белмекен са и слаби батериите, и затова е заспала, ма очакваме да се събуди
или линк към мрежата, която собственика поддържа и обогатява постоянно
http://bgweather.net
Сря Юни 03, 2015 12:06 pm
iozkan
Работи и четвъртата, която е на Сп.база.
Сря Юни 03, 2015 7:19 pm
estario
На сайта meteo.rocks може да видите нашия скромен принос. Засега имаме станции на хижа Алеко, Камен дел, Мальовицла и Вихрен. Работим върху новите модели и ще продължим да изграждаме мрежата. В профила ни във фейсбук публикуваме и прогнози за планините.
Сря Май 30, 2018 5:29 pm
dido
Сайтът е ОК.
Атмосферното ви налягане в хектопаскали е приравнено към морското равнище, което не става ясно от хинт-а на иконата. Фактическото, ясно е, е доста по-ниско.
_________________ Бутам след осмата бира
Сря Май 30, 2018 6:15 pm
estario
Вече има и приравненото и абсольтното.
Сря Юни 06, 2018 4:06 pm
estario
Здравейте,
Монтирахме нова станция на Черни Връх. Данните може да следите тук https://meteo.rocks/station/vitosha-cherni-vrah/56
Станцията разполага със сензори за:
Температура и влага
Налягане
Скорост и посока на вяръта
Пиранометър
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети