Регистриран на: 28 Окт 2008 Мнения: 304 Местожителство: София, Враца
Осоговски рожденни дни - 04-06.02.11г.
1 ден: 04.02.11г.:
След работа седем човека с две коли достигнахме до хижа Осогово. Нашата кола беше на хижата около 22.00, а Дидо и ко след 23.30. В сладки приказки неусетно стана 01.00 часа след полунощ и трябваше да си лягаме…
2 ден: 05.02.11г.:
Оптимистичния вариант за тръгване бе в 07.30 часа, а песимистичния бе в 09.00. Оставихме колата до чешмата, в близост до хотел Три Буки и в 08.35 часа тръгнахме. Компанията на Дидо останаха на хижата и не знам кога са тръгнали.
До заслон Превала нямаше нужда от снегоходки, затова така и отговорих на позвъняванията на Ани и Митко. За по нататък не знаех, какво е положението. До тук стигнахме за 1.35 часа, като аз все още не бях изостанал от Ванката и Цецо.
заслон Превала
билото на планината, което ни очаква
След заслона сложихме снегоходките, защото подсякохме едно хълмче. Но до върха и обратно до заслона не сме ги сваляли, въпреки, че на места се виждаше тревата по билото. Но имаше и заледени участъци. Така, че снегоходките бяха от полза. Духаше много силен северозападен вятър. Нагоре устоях и не си сложих маската, но на връщане я използвах. Но пък имаше перфектна видимост.
поглед назад - връх Църни камък
поглед напред - връх Шапка и връх Мали Руен
Малко преди върха срещнах Ванката и Цецо да слизат. По трасето много ми дръпнаха, като на върха са били един час преди мен.
пирамидата на връх Руен, а на заден план се виждат Витоша и Рила
От заслона излязоха четирима македонци, като за тяхното присъствие знаех от Цецо. Постоях половин час вътре и тръгнах да се връщам, като срещнах Дидо, Тони, Калата и Цвети. След връх Шапка срещнах Митко, Ицо, Маргото, Ани и Таня.
вятъра бе „изрисувал” интересни форми в снега
На заслон Превала спрях за малко. Като реших да тръгвам, дойдоха Теди, Надето, Алекс и Руми. Почивали си на завет на лятната пътека до връх Църни камък. А аз минах по билото и затова не съм ги видял.
поглед назад
Пирин
Рила
На купона вечерта, рожденниците Ачо и Нина се бяха погрижили всичко да е на ниво.
3 ден: 06.02.11г.:
Към обяд си бяхме в София, като времето бе доста горещо.
Последната промяна е направена от Valio на Чет Яну 26, 2012 4:35 pm; мнението е било променяно общо 1 път
Вто Фев 08, 2011 3:05 pm
Весела Ягодова
Здрасти, имаш ли идея в какво състояние е заслона на върха ? Не знаех, че вече официално се води заслон, ама аз не съм ходила нагоре поне от 2 години, така че...нещата се променят...
Имало е страхотна видимост, представям си изгрева и залеза какви са били...
Сря Фев 09, 2011 10:52 am
Valio
Регистриран на: 28 Окт 2008 Мнения: 304 Местожителство: София, Враца
ve_san написа:
Здрасти, имаш ли идея в какво състояние е заслона на върха ? Не знаех, че вече официално се води заслон, ама аз не съм ходила нагоре поне от 2 години, така че...нещата се променят...
Здравей.
Не знам защо си мислиш, че преди две години не е бил заслон. Моето първо посещение бе през ноември 2006 г. Тогавашна снимка на заслона.
Единствената разлика оттогава досега е, че са запълнили фугите между камъните с хоросан. Можеш да видиш от снимкие на Друм от януари 2009 г., колко сняг е имало в заслона преди, когато фугите не бяха запълнени.
Поздрави.
Сря Фев 09, 2011 11:26 am
Дженгала
А понякога заслона може да бъде много затрупан от сняг - каквато видях в края на март 2009. В такъв случай трябва много усилия с пикел и лопата, ако иска някой да влезе в заслона...
Поздрави,
Жоро
Чет Фев 10, 2011 11:28 am
izvetrql
Хе, след известно копане, човек е бил заслонен отвсякъде, буквално.
Единствената разлика оттогава досега е, че са запълнили фугите между камъните с хоросан. Можеш да видиш от снимкие на Друм от януари 2009 г., колко сняг е имало в заслона преди, когато фугите не бяха запълнени.
Поздрави.
Само да направя едно уточнение: когато ходих 2009г. наветия сняг беше от недобре затворена врата, а не от фугите. А въпросните фуги не са запълвани през тези години, откакто съществува заслона. Когато духа вятър вътре в заслона става слабо течение. Е, ако е обледен сериозно може и да няма такова течение.
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети