Интересувам се от митове и легенди, предания от уста на уста, подобни на тези за вр. Добрила и Добрил войвода, вр. Амбарица и Крали Марко, Орфей и Евридика и др., които са свързани и с другите български планини, върхове или местности с тях. Посочете ми и източници, в които мога да намеря такава информация или ми напишете такива. Моля изпратете ми такива предания. Благодаря ви предварително.
Регистриран на: 28 Юни 2010 Мнения: 162 Местожителство: на душата завинаги на Балкана-тялото днеска тук утре там..
@majunna
надявам се все още да посещавате форума, случайно попаднах на вашето запитване от преди 3-4години тук ви изпращам списък с легендите и преданията които са побликувани на този сайт:
http://coolserials.18.forumer.com/a/_post2589.html
:
* ХЕМУС И РОДОПА
* РОДОПА И ОРФЕЙ
* ПИРИН ПЛАНИНА
* РИЛА И ПИРИН
* ТОДОРИНИ КУКЛИ
* БЕЛОГРАДЧИШКИТЕ СКАЛИ
* НЕВЕСТИН КАМЪК КРАЙ ТРИГРАД
* РЕКИТЕ АРДА, МАРИЦА И ТУНДЖА
* СМРАДЛИВОТО ЕЗЕРО В РИЛА
* УРВИЧКАТА КРЕПОСТ КРАЙ СОФИЯ
* НОС КАЛИАКРА
* СОФИЯ
* ГРАДОВЕТЕ ВИДИН И КУЛА
* ВИТОША И ЛЮЛИН
* ВРЪХ БАБА В БОТЕВГРАДСКИЯ БАЛКАН
* ФАТМИНА ЛИВАДА
* ВРЪХ МУРГАШ
* СОКОЛОВ ЗЪБ НАД ТЕТЕВЕН
* ЗА КАМЪНИТЕ "СВАТОВЕ" КРАЙ СЕЛО СТОБ, КЮСТЕНДИЛСКО
* КАМЕННИТЕ КУЛИ НА СТОВЦИ
* ЛЕГЕНДА ЗА "КЪРВАВАТА СКАЛА", ЗА РАДАН ВОЙВОДА, ЗА НЕГОВАТА ДЪЩЕРЯ ЕЛИЦА И ЗА ПАДАНЕТО НА СРЕДНОВЕКОВНИЯ ГРАД ВРАТИЦА ПОД ТУРСКО РОБСТВО
* КРАЛ - БАИР
* КУМАНИЦА
* ЧЕРЕПИШКИЯТ МАНАСТИР "УСПЕНИЕ ПРЕСВЕТАЯ БОГОРОДИЦА"
* СКАКЛЯ
* КАДИН ВИР
* БОЖИЯ МОСТ
* ТОМИН МОСТ
* ХАЙДУТИНЪТ ЦОЛКАН
* СЮЗАН
* СТЪПКИТЕ НА КРАЛИ МАРКО И КОНЯ ШАРКОЛИЯ
* ПРЕДАНИЕ ЗА ЛЕКОВИТИЯ КЛАДЕНЕЦ
* СЪЛЗИТЕ НА ЛЮБОВТА
* СЪКРОВИЩЕТО НА АВГУСТА
* ИЗВОРЪТ НА СЪЛЗИТЕ
* КОСАНИЯ
* ТАНГРА ВЪРХОВНОТО БОЖЕСТВО НА ПРАБЪЛГАРИТЕ
* Тангризмът – сблъсък на мирогледи – българският езически мироглед Шегор Расате
* Боговете на българите – “Сказание за дъщерята на Хана” – българското свещено предание
* Свещеният елен в българската митология – образ на Праотеца и знак за древността на българския народ
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети