ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Лоша маркировка в Стара Планина
Иди на страница Предишна  1, 2, 3

Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Стара планина Предишната тема
Следващата тема
Лоша маркировка в Стара Планина
Автор Съобщение
mediator37

Местожителство: Русе

Мнение Отговорете с цитат
Това вече е ценна информация. За това говоря, подробностите са важни.
Сря Ное 17, 2010 10:34 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
sunrise

здравейте !
знаете ли дали маркировката до Зелениковския манастир е читава в момента?
Съб Яну 22, 2011 12:06 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
gorski_pich

проблема е само да хванеш пътеката за манастира, преди Смесите има маркировка със син цвят за манастира, но тази пътека е доста дълга. Пряката е след Смесите на 10-15 минути от тях има нещо като обръщало и след него има нещо като ламаринена тоалетна в дясно на пътя и точно там тръгва пътеката в ляво, даже на тоалетната пише за Зелениковски манастир но не се вижда добре. От там вече пътеката е добре отъпкана и маркирана, май в зелено.
Пон Яну 24, 2011 7:31 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Балкана

Местожителство: на душата завинаги на Балкана-тялото днеска тук утре там..

Мнение Зелениковски манастир Отговорете с цитат
Здравейте!
Манастирът „Свети Йоан Кръстител“ известен като Зелениковския манастир е един от малкото уединени дълбоко всред природата манастири и най-трудно достъпен в Стара планина. Встрани от големи населени места,магистрали и пътища той е прекрасно място за отдих и отправна точка към х. Плевен, вр.Ботев или х.Амбарица.Преди около 20-25години беше моето последно пребиваване по тези места,тогава манастира се обитаваше от една единственна монахиня-някой бил ли е скоро и знае ли дали е жива тази жена и какво е състоянието на манастира сега.Също в близост до манастира се намираше х."Яворова лъка" в какво състояние е сега тази хижа?
От манастира имаше една доста екстремална пътека която излизаше западно от връх Голям Купен и се разделяше малко преди билото-едната в западна посока- продължение към вр.Васил Левски(Амбарица) х. Добрила, другата поемаше в посока юг-х.Хубавец.Доста трудно я открихме поради това, че беше почти неизползваема,камо ли маркирана.Тази малко известна пътека ни беше показана от жител на махала Глушка или Глишка в близост до село Черни Осъм.
ОСЗ
Вто Яну 25, 2011 12:39 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
sunrise

Благодарим за информацията относно манастира, точно заради описаното от Вас желая да го посетя.
До колкото рабирам - главно от и-нет - сегашната му стопанка се казва баба Дана на около 70 години. В няколко форума открих, че маркировката е добра, но информацията е доста стара и се чудя дали годините не са оказали своето действие.
Вто Яну 25, 2011 12:51 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
sunrise

gorski_pich написа:
проблема е само да хванеш пътеката за манастира, преди Смесите има маркировка със син цвят за манастира, но тази пътека е доста дълга. Пряката е след Смесите на 10-15 минути от тях има нещо като обръщало и след него има нещо като ламаринена тоалетна в дясно на пътя и точно там тръгва пътеката в ляво, даже на тоалетната пише за Зелениковски манастир но не се вижда добре. От там вече пътеката е добре отъпкана и маркирана, май в зелено.

извинявайте, не бях видяла отговора Smile
благодаря!
Вто Яну 25, 2011 12:54 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
gorski_pich

жената си е все още там и прави колкото може за манастира, но това е твърде недостатъчно и сградите се рушат. Даже при буря едната част на църквата е засегната от паднало дърво и чак тази година са започнати някакви строителни дейности. Ако някой ходи до манастира може да занесе малко храна на жената, мисля че тя и зимата живее там, иначе гледката от манастира към най-иделичната част на старопланинското било е страхотна. Хижа Яворова лъка и изоставена и в много лошо състояние.
Вто Яну 25, 2011 1:00 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Балкана

Местожителство: на душата завинаги на Балкана-тялото днеска тук утре там..

Мнение Благодаря.... Отговорете с цитат
Благодаря ви за отговора.
Да тази жена е същата,няма равна на себе си в региона по гостоприемство. Също се отнася и относно поддръжката на манастира, без нейната грижовна ръка той отдавна да се е превърнал в руини..
Жалко за х.Яворова лъка...
Вто Яну 25, 2011 5:50 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
joropc

Здравейте !

Първо, баба ми е жива и здрава и си е все още на манастира.Всъщност тя не е монахиня, а просто работи там от много години.. Wink
Относно маркировката....най-бързо може да стигнете до "Зелениковец" по следния начин:
След като минете "Смесите"(мястото, където свършва асфалтът и пътят се разделя на две), хващате левия път, подминавате бариерата, която е в началото на вододайната зона и вървите около 30 минути докато достигнете до спомената по-горе ламаринена тоалетна.Единия вариант е да хванете пътеката към манастира, която започва от това място.Аз обаче, препоръчвам да продължите по пътя, докато стигнете голям мост, който пресича реката.Точно преди моста от ляво, започва широк път, който бе направен скоро от дървосекачите(за жалост).Хващате този път нагоре, вървите около 30-35 минути по приятен наклон и достигате до една чешма(Владишката чешма).От нея хващате хоризонталната пътека в ляво, и след около 10 минути сте на манастира.
Дано сте ме разбрали. Cool

Поздрави!
Вто Яну 25, 2011 11:31 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
sunrise

Браво, браво Smile Страхотно!!!
Имам още два въпроса - глупаво ли ще бъде, ако не съм с транспорт до Смесите, а тръгна направо от Черни Осъм, т.к. колата ми е малка като мида и никога не я оставям самичка в планината Confused иииииии другото нещо, което ме притеснява са хората на бариерата на вододайната - там ли са ???
Сря Яну 26, 2011 4:05 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
joropc

sunrise написа:
Браво, браво Smile Страхотно!!!
Имам още два въпроса - глупаво ли ще бъде, ако не съм с транспорт до Смесите, а тръгна направо от Черни Осъм, т.к. колата ми е малка като мида и никога не я оставям самичка в планината Confused иииииии другото нещо, което ме притеснява са хората на бариерата на вододайната - там ли са ???

Защо да е глупаво?От Черни Осъм до бариерата имате около час ходене по асфалта.Все пак ако решите да бъдете с колата, най-удачното място за паркиране е пред самата бариера на вододайната зона.На това място никой няма да ви пипне автомобила.Всъщност, където и да спрете там, колата ви ще остане непокътната Very Happy.
Хората на бариерата са си там, но е достатъчно да кажете, че отивате до "баба Дана", и те ще ви пуснат.
Сря Яну 26, 2011 10:47 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
sunrise

Trampoline Clap чудесно Smile благодарности за информацията
Сря Яну 26, 2011 4:20 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Стара планина Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3
Страница 3 от 3

Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

Вземи рекламен банер   

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.