Автор |
Съобщение |
natchobg2
|
|
|
|
Благодаря на Всички Вас за коментарите Ви и прекрасните пожелания за Новата 2011 година!
----------------------------------------
Дидо, целия интервал от 27/12 до 01/01 беше прекрасен за ходене из Пирин - слънце; искрящ, стегнат нов сняг (20 см.); почти без козирки по подветрените склонове; практически нулева лавинна опасност; струва ми се, че и вятър нямаше горе. С една дума какво повече да си пожелае човек ако има малко свободно време...
А на 02/01 още сутринта видях Вихрен да "пуши", като си тръгвахме от Банско облаците вече бяха покрили билото...
|
|
|
Вто Яну 04, 2011 11:33 am |
|
|
bitterman
Регистриран на: 29 Юли 2009 Мнения: 280 Местожителство: ГРАД ДОБРИНИЩЕ |
|
|
|
На 2ри си прекарахме супер........И ти си направил много хубави снимки.....Поздрави
_________________ Пирин планина номер 1 |
|
|
Вто Яну 04, 2011 11:14 pm |
|
|
outfaced
|
|
|
|
|
|
Бравос Начо, на 2-ри ако знаеш как нищо общо нямаше гледката с това дето ни показваш ... |
на 2ри се заоблачи
Хубаво, че и ние се качихме на 1ви макар че далеч не можем да се похвалим с кой знае какъв преход
Аз питах и в другата тема, ама там никой не каза ... та да питам и тук. Сега нямаше кой знае колко сняг, но ако си има достатъчно, кой маршрут е препоръчителен за качването на Полежан - тоя който е направил Начо или тоя който на картата е отбелязан като зимен и минава първо през в.Безбог ?
|
|
|
Сря Яну 05, 2011 11:15 am |
|
|
Speedy
Регистриран на: 29 Ное 2006 Мнения: 2551 Местожителство: Неврокопъ |
|
|
Сря Яну 05, 2011 11:36 am |
|
|
natchobg2
|
|
|
|
Хаха, Speedy това за "Начо-вия вариант" ми хареса, ще се взема насериозно и ще поискам Парковата Администрация да го отбележи подобаващо.
outfaced, относно твоето питане:
|
|
Аз питах и в другата тема, ама там никой не каза ... та да питам и тук. Сега нямаше кой знае колко сняг, но ако си има достатъчно, кой маршрут е препоръчителен за качването на Полежан - тоя който е направил Начо или тоя който на картата е отбелязан като зимен и минава първо през в.Безбог |
да споделя нещо...
По принцип зимното качване на Полежан се води като един от нискорисковите по отношение на лавинни участъци, преходи. Както знаеш има 2 варианта:
А. През вр. Безбог и слизане към Безбожки превал
Б. Заобикаляне и подсичане на южния склон на вр. Безбог и изкачване на Безбожки превал (относително висока лавинна опасност).
Струва ми се че вар. А е по-нискорисков по отношение на лавинна вероятност, но да не забравяме че там където има сняг и склон, има и лавинна ситуация. Бих те посъветвал и в двата случая много внимателно да прецениш лавинната обстановка - количество сняг, времето последните 5 дни, снежен профил и т.н.
Както каза и Speedy, тези дни лавинната опасност беше изключително ниска (няма достатъчно сняг), така че аз избрах вар. Б.
|
|
|
Сря Яну 05, 2011 4:23 pm |
|
|
Speedy
Регистриран на: 29 Ное 2006 Мнения: 2551 Местожителство: Неврокопъ |
|
|
|
Когато снега покрие клека също може да се мине през т.нар. Безбожки превал. Качването трябва да става не по лятната пътека, а още от хижата да се мръдне вляво и да се мине през Чало (Горелото).
Който има зор за в. Безбог разбира се, директно си хваща към него, след това слиза на м. Полежан и продължава нагоре към Мангъра (върхът Полежан).
_________________ Пирин - географски и етимологичен речник
Пирин - пътеводител |
|
|
Сря Яну 05, 2011 4:58 pm |
|
|
JWalker
Регистриран на: 21 Авг 2007 Мнения: 282 Местожителство: Ботевград |
|
|
|
Планината на заден план коя е?
_________________ Щастие за всички даром и никой да не бъде пренебрегнат!
Редрик Шухарт
http://www.redmine.org |
|
|
Сря Яну 05, 2011 9:51 pm |
|
|
pepino_bg
|
|
|
|
|
|
Ей тази снимка с Муратов и Шар планина отзад много ми харесва!
|
Чет Яну 06, 2011 10:06 am |
|
|
|