Последен подарък за годината – Полежан, 30/12/2010
По това време около и след Коледа всички ние получаваме различни подаръци. Най - хубаво е когато с помощта на планината си подарим един чудесен преход в последните дни на годината. Човек трябва да оценява възможностите които случаят му предлага, а комбинацията страхотно време и близост до планината в предпоследния ден от годината не се случва често, поне при мен.
Целта беше Полежан, компания ми правеха котки, снегоходки, пикел и отлично настроение. Пих един чай, осведомих се дали има пъртина нагоре, човекът се заинтересува дали не ме е страх да ходя сам в планината, не можах да му дам смислен отговор и потеглих покрай Безбожко езеро. Снегът искреше, небето беше синьо като морето, а морето беше далече. След като изкачих превала над хижата, на изток хълмовете преливаха във всички нюанси на синьото.
На север Рила можех с ръка да я докосна, Стара Планина също се белееше в далечината.
На запад вр. Безбог не показваше признаци да ми се сърди, че го пропускам този път.
След превала се разкриха красотите Пирински, щастлив бях да видя планината отново в бяло. Слънце, синева и спокойствие.
Каменица изглеждаше измамно близко
Джангал все още не беше се облякъл в пълна бяла премяна.
Пъртината се отклони посока юг към Попово езеро и започнах да затъвам в искрящото бяло.
Сложих снегоходките и продължих към Безбожки превал. Брей, зор голям, потъвам дори и с лопатите на краката, хлъзгам се назад, ритъмът е 2 напред, 1 на място…За първи път ми беше да бия пъртина, това си е фитнес от най-висша проба. Пуфтейки като чайник, драпах нагоре към иначе безобидния превал, който този път ми вадеше душицата бавно и продължително. Следвах края на клековата линия, където явно нямаше навявания и на места дори и не затъвах. По някое време стана доста стръмно, но пък открих че мога да забивам предницата на снегоходките в склона и те да не чупят. Както и да е, издрапах на превала и за награда западняка се опита да ме издуха обратно долу в ниското. Брей, здраво духаше, на пориви, ама качествени. Гледките също бяха хай дефинишън .
Попово езеро, личи си пъртината към езеро, сигурно тези преди мен са продължили към Тевно, бързо да си признаят.
Респект, заслужава си всичкото маане и лазене, в мига в който се открива целия Поповоезерен циркус от птичи поглед
Вятърът постихна, свалих снегоходките (кеф), сложих котките, хвърлих раницата (двоен кеф), грабнах пикела и отправих поглед към последната цел.
Лично на мен източния ръб на върха винаги ми е изглеждал адски демотивиращо щом застана в подножието му. Истината е, че се качва доста бързо, сняг почти няма и е песен в сравнение с драпането към превала.
Козирки също почти нямаше, но аз гледах да стоя / ходя по далеч от северната стена и да сдържам любопитството си какво се вижда в циркуса. Мотивиращо в това отношение е и паметната плача на любител фотограф, кой знае защо поставена близо до ръба.
Последни метри
Ето и пикела ми, правещ компания на остатъците от националния флаг на върха.
Тодорка, Вихрен и Кутело...
Кутело малко по отблизо
Вихрен, единственият и Тодорка под него
Орловец, Злия зъб, Ловница, Иглите, Купените, Попова Капа – можех с ръка да ги достигна
Линии
Върхове
Каменица в компания на още 100 върха
Искаше ми се да остана повече на върха, но трябваше да гоня лифта, затова пощраках още малко и се юрнах надолу. Едната котка се счупи – пластмасовото хващане на върха се отчупи близо до нита, това им беше второ ходене, така че никога повече котки конг. Слизането обратно беше удоволствие, пропорционално на мъките отпреди
и след около час пиех чай преди да взема лифта надолу.
Банята в Добринище ми припомни що значи тотален кеф и пълно размазване в предпоследния ден на 2010 година.
Последната промяна е направена от natchobg2 на Пон Яну 03, 2011 6:27 pm; мнението е било променяно общо 1 път
Последната промяна е направена от Ристо Туристо на Пон Яну 03, 2011 2:16 pm; мнението е било променяно общо 2 пъти
Пон Яну 03, 2011 2:12 pm
jordy
Браво!Чернобелите снимки са страхотни!
Пон Яну 03, 2011 2:14 pm
natchobg2
А-а-а-а,
БЕЛО, Ицо, БЕЛО, най-високо качество!
Меаната Македония в Добринище я пропуснах, щото жена ми каза че камината е вече запалена и виното е отворено, трябваше да бързам обратно към хотела в Банско
-------------
п.п. Ице, не съм забравил паролата, ама от близо месец не мога да влизам, пуснах искане за нова парола, няма отговор на мейла, вчера писах и на някой си admin, ама резултат няма, кофти работа, дано да се съжалят админите над изтерзаната ми душа и ми възстановят профила като Новогодишен подарък...
Денят беше кристално ясен, перфектното време за урок по география на Балканите.
Наистина Рила я снимах на макс зуум, но видимостта във всички посоки беше поразителна.
На една от снимките по-горе (Върхове) се вижда и планинска верига някъде в Македония или Гърция, на снимката е бледа, но от Полежан съвсем отчетлива...
ЧНГ на всички!
Снимките са жестоки, но си объркал Вихрен с Тодорка и Кутело с Вихрен.
Пон Яну 03, 2011 5:11 pm
natchobg2
Цитат:
alibotush,
струва ми се, че на тази снимка върхът вляво е Тодорка, за ориентир ми служи горната станция на лифта на Платото, значи върхът в дясно трябва да е Вихрен:
ако това е вярно, то значи че на тази снимка върхът също е Тодорка...:
alibotush,
струва ми се, че на тази снимка върхът вляво е Тодорка, за ориентир ми служи горната станция на лифта на Платото, значи върхът в дясно трябва да е Вихрен:
[img]......[/img]
ако това е вярно, то значи че на тази снимка върхът също е Тодорка...:
.....
На преден план Тодорка се "губи" в снагата на Вихрен. Ако се вгледаш внимателно в дясно на сянката на Тодорка ще видиш Горна станция на Кабинковия лифт. Ясно се вижда и Джамджиевия ръб на заден план към първенеца на Пирин.
В дясно Кутело.
На преден план Тодорка се "губи" в снагата на Вихрен. Ако се вгледаш внимателно в дясно на сянката на Тодорка ще видиш Горна станция на Кабинковия лифт. Ясно се вижда и Джамджиевия ръб на заден план към първенеца на Пирин.
В дясно Кутело.
ОК, така е, грешката е моя, ама нали съм пълен аматьор по отношение на Карстовото било...
Грешката е оправена!
Пон Яну 03, 2011 6:24 pm
Pirin Botev
Супер яко и размазващо ще да е било,
браво,
Честита Новата година, с пожелание за късмет,
здраве и личен просперитет
снимките също са много въздействащи особено тази с поповото езеро
и с пъртината ме развълнуваха
_________________ If I can stop one heart from breaking,
I shall not live in vain;
Пон Яну 03, 2011 11:31 pm
dido
Бравос Начо, на 2-ри ако знаеш как нищо общо нямаше гледката с това дето ни показваш ...
Часовете са според зоната GMT + 3 Часа Иди на страница 1, 2Следваща
Страница 1 от 2
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети