_________________ Две неща движат този свят - инатът и шубето.
Пон Окт 18, 2010 12:05 pm
dobber
risto_turisto написа:
Сканираната книга на Асен Христофоров "Скици из Рила" свали от ТУК.
Коя програма ползва за да направиш ПДФ файла? Имам снимки на (според мен) най-великата книга за скално катерене и ще се радвам да споделя. Звезди и Бури на Гастон Ребюфа
...
Коя програма ползва за да направиш ПДФ файла? Имам снимки на (според мен) най-великата книга за скално катерене и ще се радвам да споделя. Звезди и Бури на Гастон Ребюфа
Nitro PDF Professional /има я в Замундата/ заради възможността за направа на 1 многостраничен файл. Така с едно, верно монотонно, сканиране на цялата книга направи един файл с всичките страници. Накрая само ги завъртях на 90 градуса.
КРЪСТНИЦИТЕ НА ПЛАНИНАТА
Всякакви хора бродят из планината. Едни вървят като слепци. Те виждат, но очите им са затворени за красотите на нейните долини и върхове. Дошли са в тях по-скоро случайно, по покана на един или друг от групата. Вървят, пъшкат и бършат потта, а мислите им все тегнат към съдържанието на раниците и на запечатаните бутилки в тях. Други гледат, но не виждат, защото вървят като маратонци. Тяхната цел е да стигнат по-скоро на върха, до езерото или най-вече до хижата. Затова тъй често поглеждат ръчните си часовници и нарядко спират за минутен отдих. Върнат ли се в града, те не разправят за виденото в планината, а се хвалят с рекордното време, за което са покрили маршрута. Трети вървят с отворени очи. Те са влюбени в планината и жадно поглъщат нейните красоти. Вървят бавно, често поспират и въздишат пред разгърналата се панорама. Планината сякаш ги обича и им разкрива тайните си. Но и те са слепци с едното око, ако не свързват поетическите си възторзи с миналото на местностите, през които минават.
Истинският турист е любознателен. Той чете за планината, интересува се за имената на местностите, разпитва за техния
произход, събира древни легенди и пази нейните исторически паметници. Тъй планината заживява в мислите му, става някак
по-одухотворена и той свързва миналото с настоящето, а в настоящето проектира бъдещето.
...
Последната промяна е направена от Ристо Туристо на Вто Дек 28, 2010 1:40 pm; мнението е било променяно общо 1 път
Пон Дек 27, 2010 9:19 pm
irina
Благодарности и за двете книжки!
Пон Дек 27, 2010 11:12 pm
Балкана
Регистриран на: 28 Юни 2010 Мнения: 162 Местожителство: на душата завинаги на Балкана-тялото днеска тук утре там..
Благодарност
Благодаря на хората дали си труда, да ксерокопират и публикуват тук тези ценни за всеки планинар книги .
На свой ред ви предоставям тези материали- относно автора на "Скици из Рила“-Асен Христофоров :
Благодаря на risto и cho за книгата! Приемам го като подарък за празниците!
Павел Делирадев е все пак човекът, който привлича вниманието на туристите към Мусала и всички се втурват да покоряват първенеца на Балканите. Винаги ще се радвам на такива стари книги, които се намират трудно и оценявам труда на Ристе и отделеното време, за да можем ние сега да четем!
_________________ Жена се милва до зори, планина се до пладне минава.
Човек със знанията си прави от планината или приятел, или враг.
Книгата "Трима с магаре из Рила"- Асен Христофоров
Един новогодишен подарък, специално от cho, dido и от мен:
"Трима с магаре из Рила" на Асен Христофоров.
За тези, които няма да посрещнат НГ в планината, да им е на един монитор разстояние, описана с перото на разкошния автор.
Часовете са според зоната GMT + 3 Часа Иди на страница 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9Следваща
Страница 1 от 9
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети