Въпрос за вр. Тодорка
На картата за пистите и съоръженията на Банско лифта отива на 2600 на Тодорка, а върха е 2746, т.е. формално 146м. денивелация. който е ходил в такова време да каже възможно ли е да се "разходиш" от края на лифта до върха. И като чета за лифтовете явно от Банско до Тодорка е с прекачване на Бъндеришка поляна.
P.S. Питам ли питам защото разни боти и маратонки решиха да се качат на високото А трябва и да се слиза...
Сря Дек 15, 2010 3:53 pm
dido
Възможно е, задължително с котки/снегоходки. Пикел е желателно да имаш.
Вляво към Къркъма са отвеси, а вдясно са улеите на Тодорка с наклон около 50 градуса - падането ще е фатално и в двете посоки.
Самият преход не е от най-тривиалните, 2/3 от участъка от самата кота на Тодорка докъм станцията може да се третира като ръб, особено в близост до върха.
Ето две кадра от май месеца тая година. Тогава имаше доста сняг, размекнат, и придвижването с котки и снегоходки беше доста трудно. В такива условия котките не хващат, снегоходките свличат сняг на едри буци и има рискове от пропадане. Предполагам сега, при стегнат сняг, ще е идеално за котараците:
В галерията има и разни други снимки от района на Тодорка, Василак и Къркъма ако искаш да огледаш ...
_________________ Бутам след осмата бира
Последната промяна е направена от dido на Пон Яну 08, 2024 2:24 am; мнението е било променяно общо 1 път
Сря Дек 15, 2010 5:44 pm
excalibur
Тодорка
Направо ме убеди да се "разходя" в събота по ръба в условия на снеговалеж, може би с приятна компания от 2- 3 дами с дънки и боти. Какви котки на тази височина Имам подарен пикел, който е бил над 8000 но едва ли ще е достатъчен за цяла група "печени" катерачи
Благодаря!!!
Сря Дек 15, 2010 6:10 pm
dido
Човек, аз съм бил без котки на доста по-голяма от 8000 м височина, при доста сурови атмосферни условия, и съм се справил без никакви проблеми. Все пак ако искаш да ходиш към връх Тодорка зимата - по-добре си обуй едни котки. Тия неща се ползват според нуждата и условията дето се вика ...
Сря Дек 15, 2010 7:36 pm
dido
illegal написа:
п.с....туй с 8000- те хил. метра за самолет ли се отнася?
Да
Сря Дек 15, 2010 8:08 pm
excalibur
8000
Това за пикела не е майтап...Бил е в Хималаите над 8000 преди доста години. И все пак живея почти в Княжево, а там е Киро Тафрата и клуба на Дойчин Боянов...Но това след 8-та бира...
Чет Дек 16, 2010 12:18 am
dido
А, не че не ти вярвам, приказката ми беше, че ако има сняг - оня ръб си иска котараците. Иначе ще ти е доста нервно нагоре ...
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети