Непознатата Южна Витоша
Благодаря ти, Раскол, за полезната информация и великолепните снимки! Наистина златна есен си снимал, улучил си сезона! Особено ми хареса Кладнишното пръскало - дори не бях чувал за него. Ще се прави екскурзия в тази посока, то се видяло! А за Живата вода е жалко, че вече не е жива. Чел съм теории за нейното функциониране и съм гледал схеми: обяснението е, че водата се събирала в малка пещера и оттам излизала през нещо като сифон. Подобно на развалено клозетно казанче, което щом се напълни, само се изпразва. Но за да функционира като сифон, трябва да има точно съответствие между скоростта на пълнене и скоростта на изливане. А дали самият извор не е задръстен с листа или нещо подобно - и това е възможно. Знаменита "сифонна" гледка години наред се наблюдаваше на една голяма чешма на пътеката Копитото - Момина скала (или Есперанто) - от чучура периодично пръскаше мощна струя вода, която излиташе на няколко метра! Предполагам, че до Боснек с кола, а отклонението е преди Перник, нали? Или има и автобус?
Пон Ное 29, 2010 1:25 pm
raskoll
за Кладница има маршрутки от София (тръгват от Министерство на Земледелието в София до центъра на селото) , за Боснек не знам, аз бях с кола, (има завой на магистрала за селото, от там продължава път и за Чуйпетлово, също едно интересно място). В Боснек има улица "Жива Вода" (пише с големи букви на една къща по главния път през селото), по нея се стига и до началото на маршрута.
Пон Ное 29, 2010 4:35 pm
raskoll
Още малко есенни снимки от есенна Южна Витоша.
Този път от Кладница.
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети