Здравейте
Тази година проучвах трасето по прехода Ком Емине. Сам за около 12 дена преминах цялото трасе, като правих еднодневни преходи от проход до проход. Започнах на 25 май и приключих на 9 септември.
Мога да споделя следното за маршрута Ком - Емине:
- Пълни глупости са че дължината е от 650км до 720км, някой твърдеше че е към 750км. За мен тя е 546км, плюс минус 2-3 км. Толкова показва трака в GPS ми, по който вървях през цялото време. Не мога да си обясня как може да да се получи такова раздуване на разстоянието, все едно да се твърди че Мусала е 3500м
- Легенди са и според мен преминаванията за под 8 дни. Няма реални доказателства и както си измислят че маршрута е 720км така и лъжат за дните. А тези 5дни и 17часа са смешни. Този човек трябва да е супер атлет и защо не е участвал на престижен маратон с голям награден фонд, а си рискува здравето по билото на една планина.
- Маршрута е добре маркиран и проходим. Ако се ползва GPS няма да изминете повече от 50м преди да се усетите че сте сгрешили посоката.
Съб Окт 16, 2010 3:58 am
dido
Ти си първия човек, който виждам да споделя GPS-данни за целия преход
_________________ Бутам след осмата бира
Съб Окт 16, 2010 10:34 am
Балкана
Регистриран на: 28 Юни 2010 Мнения: 162 Местожителство: на душата завинаги на Балкана-тялото днеска тук утре там..
отг.
Здравейте,BogdanGB !
Много остри и наивни нападки отправяте към всички преминали скоростно и нескоростно по трасето.Относно разстоянието много правилно сте го определили :
"За мен тя е 546км, плюс минус 2-3 км. Толкова показва трака в GPS ми, по който вървях през цялото време. "-правилно то е само за вас
Най-много може би ще се засегнат тези които са го преминавали за най-дълго време. Излиза, че група преминала трасето за 20-25 дни средно на ден е преодолявала 21-27км. ами, че те може би са го преминавали лазейки
Аз мога да кажа за нашата група преди години(още пазя някъде маршрутния лист с печати от контролните точки,времена-въпреки,че не бяхме решили да поставяме някакъв рекорд тогава-това беше само една генерална репетиция за следващата година, когато наистина си поставихме за цел да направим някакво постижение разбира се групово от 4-5 учасника финиширали заедно-тази следваща година така и не дойде. Така, че това време от 8дни и 11часа си остана наш личен рекорд.Разбирасе ние преминахме повече от разстоянието, каквото и да е то-650-734 или вашите 546км, къде заради лошото време, къде поради грешки но винаги максимално придържайки се към билото)От всички солови изпълнители със сигурност знам за един постигнал време от 7 дни и 15-16часа.-Димо Станкеев-контролите му бяха засичани от представители на армията и отразени след това във в."Българска армия".Заедно с представители на нашето тур. дружесво аз също участвах в засичане на неговото време в определени участъци.За бай Коста Янев от Бургас знам , че също го е преодолял и то на границата 6-7дни.Другата инф.за време в порядъка на 5-6дни то това може да бъдат двама души по отделно -Цветан Цеков или Ради Милев от Казанлък.Моят опит по това трасе е 4-5 преминавания нескоростно и само веднъж на високи обороти. А по етапно както е във вашия вариянт в продължение на 20-25 години без значение на сезоните съм изминавал много от отсечките не само от проход до проход Балкана ми е бил и ще си остане моята слабост за винаги.Твърдо мога да заявя, че добре подготвен планинар (не казвам професионален маратонец) почти без багаж, но с поддържащ екип -относно храна и вода-може да преодолее трасето за 7 дни + - няколко часа.
Не виждам основателна причина някой да лъже във времето-а разстоянието се знае от всички, които са го преминавали то е Ком-Емине.
То е удоволствието да преминеш от край до край по гръбнака на Балкана, какво значи времето(да когато бяхме млади го гонехме изпробвахме собственните си възможности, сега искаме да го задържим а не можем)-то просто е относително понятие всръвнение с това което окото ще съзре, оная невероятна красота която изпълва съзнанието и душата на човека поел по Пътеката.За тази красота приятелю,BogdanGB, драснете няколко реда или "закачете"някое фото-другото са само сухи цифри и безсмислени спорове.
- Легенди са и според мен преминаванията за под 8 дни. Няма реални доказателства и както си измислят че маршрута е 720км така и лъжат за дните. А тези 5дни и 17часа са смешни. Този човек трябва да е супер атлет и защо не е участвал на престижен маратон с голям награден фонд, а си рискува здравето по билото на една планина.
- Маршрута е добре маркиран и проходим. Ако се ползва GPS няма да изминете повече от 50м преди да се усетите че сте сгрешили посоката.
За разстоянието не знам, но за времетраенето от 5 дена и 17 часа съм сигурен. Приятел съм с един от двамата, които са го минали за това време (тръгнали са повече, но другите са окапали по пътя) и той ми е разправял какво тичане е падало. Човекът се казва Иван и за мен, поне засега, той ще остане най-ненормалния планински атлет. Разправял ми е за доста ненормални преходи като например: Драгалевци-билото на Витоша-Верила-Езерата-през Дамга-Рилски манастир-по р. Илийна-х. Македония, всичко това в рамките на 24 часа!!! Качване на Черни връх от Драгалевци по 4 пъти на ден (един път им било малко). Та, тея хора са били и май ще си останат едни от най-добрите планински бързоходци.
А на въпроса "...защо не е участвал на престижен маратон с голям награден фонд, а си рискува здравето по билото на една планина?" - ще отговоря съвсем просто, но само за Иван, който познавам: него не са го влечели тези маратони, защото са се провеждали по асфалт и в ниското, за него е нямало тръпка монотонното бягане на такъв терен. Амбициите са им били свързани с планината, не с полето.
Ей сега измерих горе-долу разстоянието по въздух - излезе 436км. По земя с всичките завои и денивелации ще е доста повече! Напълно е възможно и да са 546км. Но, за по-сигурно е добре да се намери инфо и от други хора преминали трасето с ГПС или пък с колела - те нали имат километражи.
Съб Окт 16, 2010 12:03 pm
maratonec
Богдане,
Пусни ги тези тракове/профайли да ги видим ако не ти е проблем. Колко измери като тотално изкачване/слизане?
В тази тема има дискусия относно разстоянието и скоростни преминавания. Аз лично не се съмнявам че е минаван за 5 дена и 17 часа. За разстоянието съм по-слконен да вярвам на GPS-a (550км ми звучи по-реалистично от 720км).
Нед Окт 17, 2010 12:41 am
cholla
Регистриран на: 18 Юни 2010 Мнения: 93 Местожителство: планета Земя
Здр-те!
Богдане ще трябва да сравним траковете с теб. Аз също направих следа на трасето, но бях с колело т.е. имам няколко места, където заобикалях спрямо маркировката, незначително само колкото да си спестя бутанията по стръмните склонове. На Емине вело-компютъра ми отчиташе 681.11 км. в тях не влиза бутането, което няма как да се засече и не е никак малко. В този ред на мисли почти съм сигурен, че имаш някъква грешка.
Един въпрос към теб. Имаше ли участък сериозно обрасъл с къпини м/у ВЪрбишки - Ришки пр. при твоето минаване? Това е малко след постройка на местното горско, в близост до рекичка, на около 1ч и 20мин с колело след Върбишки. От там започва гадното изкачване по коларски път поне 2ч газене. Ако не, би ли споделил следата си в ефира да видя алтернативната?
Няма начин разстоянието да е 550 км. Моят велокомпютър това лято отчете 620 км, при условие, че от Кашана до Беклемето бях пешеходец и това разстояние не е включено в сметката. Със сигурност BogdanGB ни спестява нещичко
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети