Бяхме тръгнали за х.Балкански Рози. Чухме, че хижарят е болен, но решихме, че хижата сигурно ще е на самообслужване /както е било в предни години, когато е нямало хижар/. Да ама не - заключена и запечатана от председателя на дружеството. Понеже стигнахме на здрачаване и имаше с нас 2 туристки - ветеранки, решихме да не ги измъчваме до Левски на челници през хлъзгавата букова шума, а се върнахме до х. Хубавец . Сутринта те двете тръгнаха да се поразходят наоколо и в Карлово, а ние решихме да се изкачим на вр.Левски.
Ходенето е чудесно с постоянно изкачване и денивелация около 1200 метра Вода и шипки за похапване има достатъчно, но имайте едно наум, че може да има и други желаещи да похапнат от тези плодове. Все още се намират и червени боровинки по билните поляни.
Когато излезете на откритото над разрушената мандра много насърчително действат репликите на туристите, които се движат по лятната пътека Добрила - Левски : "Мале! Горките! Какво ги чака още...." Но дяволът не е чак толкова черен - нагоре, нагоре и след няма и 2 часа сте на билото с неворятни гледки. Единия крак в северна България, другия - в южна.
После спускане през Добрила и Незабравка до междинката на лифта. Общо няма и 8 часа до Сопот.
Невероятни гледки!
Сря Ное 17, 2010 12:00 pm
ferdi_mruvkata
От кога съм му се наканил на тоя баир
Сря Ное 17, 2010 12:11 pm
Antoon
Как е пътеката от Хубавец нагоре - има ли маркировка, има ли места на които се губи и проблем ли ще е да се хване от подсичащата пътека "Добрила - Левски"? Плановете ми са да сляза от там.
Мерси предварително!
Антон
Сря Ное 17, 2010 12:24 pm
Todor
Antoon написа:
Как е пътеката от Хубавец нагоре - има ли маркировка, има ли места на които се губи и проблем ли ще е да се хване от подсичащата пътека "Добрила - Левски"? Плановете ми са да сляза от там.
Мерси предварително!
Антон
О! от Левски си е песен - няма такова изкачване. Но пък Малката река е уникална като гледки. Особено сега както е оголена. Пътеката е добре маркирана, но затрупана с шума - хлъзгаво е - трябва внимание, че иначе къпане в реката. Има на 1-2 места паднали дървета за обикаляне. След съборената мандра маркировката не се вижда добре но я има и пътеката е по най-логичното за изкачване място в дясната част на дола /като се движиш от юг на север/. Просто там е нарисувана на камъни ниско долу и тук таме купчинки. Няма къде да се обърка - просто ще се гази повече хвойна . Движение все на север и ще се пресече лятната пътека Левски - Добрила. Където се събират пътеките има указателни табели на желони. До билото се следва пътеката за х.Амбарица, а там вече зимната за вр.Амбарица.
Мислете си нещо за вятър, че дали късмета ми е такъв или там положението винаги е такова, но до сега не ми се е случвало да не ме духа яко на него връх и въобще в нея част на билото.
Сега виждам, че може би се каните да направите прехода от Левски към Хубавец, като първо тръгнете от Левски за Добрила? В този случай е съвсем лесно и много красиво също. След като излезете на рида Хубавец / юг - югозапад от Купена/ ще видите в ниското разрушената мандра. Можете да се спуснете към нея направо и там в края на гората да хванете маркировката, а можете да въртите до официалния разклон на пътеката. Според мен е по-добре да се сурнете към мандрата, не е тежко спускането и точно на него склон няма много хвойна. Има и добре очертана кравешка пътека. Ако има видимост всичко е много просто и като на длан.
Искам да предупредя, че Малката река не винаги е "Малка". Освен това около 1/2 час след пресичането и ще видите друга маркировка и стара табела /град Карлово 3 часа през меча поляна/. Не ходете по нея, ако не искате много ама наистина много приключения Пътеката почти не се ползва, на много места и особено в безброй дерета, които пресича е затрупана от паднали дървета. Потъвал съм до гърди в шума. Движението представлява една постоянна борба докато изведнаж маркировката изчезне. Ако имате късмет да се е стъмнило става особено интересно. Тръгваш към светлините на Карлово - пропаст, на друга страна ужасно стръмно дере.... и така опипом опипом до познати места Да не говоря, че съдейки по определени белези районът се обитава от поне 1-2 мечки.
Успех!
Сря Ное 17, 2010 2:08 pm
Antoon
Много благодаря за подробния отговор!
Всъщност идеята ми е да тръгна от Карлово по хребета право нагоре (виждал съм разклон наляво още в началото от стандартната пътека за х. Хубавец и х.Левски), да мина през заслончето и после надясно по пътеката "Добрила - Левски" да стигна до разклона за Хубавец, откъдето и да сляза. По пътеката "Добрила - Левски" съм минавал веднъж, но много бързах и не си спомням за разклон към Хубавец, та затова и питах.
Антон
Сря Ное 17, 2010 5:42 pm
Todor
Antoon написа:
Много благодаря за подробния отговор!
Всъщност идеята ми е да тръгна от Карлово по хребета право нагоре (виждал съм разклон наляво още в началото от стандартната пътека за х. Хубавец и х.Левски), да мина през заслончето и после надясно по пътеката "Добрила - Левски" да стигна до разклона за Хубавец, откъдето и да сляза. По пътеката "Добрила - Левски" съм минавал веднъж, но много бързах и не си спомням за разклон към Хубавец, та затова и питах.
Антон
Ох! Това е сериозно начинание.... Спускал съм се 2 пъти от вр.Амбарица направо в Карлово .... 6 часа някъде. Накрая вече си влача задника по земята на всеки 100 метра. Маркировката се губи, но като се следва ръба няма страшно. Доста тежко физически.... Може би защото и двата пъти преди това бях се качвал на Купена от Балкански Рози... но ми се стори чудовищно спускане от което останах без крака. Може нагоре да е по-леко - не знам
Успех!
Колегата Тодор правелно е написал че в района на Малката река се навьртат мечки бьдете внемателни.Точно от лявата страна е старата пьтека Карлово х.Амбарица почти няма никаква маркировка .Сега като пиша гледам през прозорица мьглата е до Водната кула.За това ползваите традиционните пьтеки.Утре с кума и още 2 преятели трьгваме за х.Левски та ще сьм кьм рая.Сьщо внемаваите в района на Башитите там има голям мечок.
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети