ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
х.Хубавец - вр.Амбарица

Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Стара планина Предишната тема
Следващата тема
х.Хубавец - вр.Амбарица
Автор Съобщение
Todor

Мнение х.Хубавец - вр.Амбарица Отговорете с цитат
Бяхме тръгнали за х.Балкански Рози. Чухме, че хижарят е болен, но решихме, че хижата сигурно ще е на самообслужване /както е било в предни години, когато е нямало хижар/. Да ама не - заключена и запечатана от председателя на дружеството. Понеже стигнахме на здрачаване и имаше с нас 2 туристки - ветеранки, решихме да не ги измъчваме до Левски на челници през хлъзгавата букова шума, а се върнахме до х. Хубавец . Сутринта те двете тръгнаха да се поразходят наоколо и в Карлово, а ние решихме да се изкачим на вр.Левски.
Ходенето е чудесно с постоянно изкачване и денивелация около 1200 метра Smile Вода и шипки за похапване има достатъчно, но имайте едно наум, че може да има и други желаещи да похапнат от тези плодове. Все още се намират и червени боровинки по билните поляни.
Когато излезете на откритото над разрушената мандра много насърчително действат репликите на туристите, които се движат по лятната пътека Добрила - Левски : "Мале! Горките! Какво ги чака още...." Но дяволът не е чак толкова черен - нагоре, нагоре и след няма и 2 часа сте на билото с неворятни гледки. Единия крак в северна България, другия - в южна.
После спускане през Добрила и Незабравка до междинката на лифта. Общо няма и 8 часа до Сопот.
Невероятни гледки!
Сря Ное 17, 2010 12:00 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
ferdi_mruvkata

Мнение Отговорете с цитат
От кога съм му се наканил на тоя баир Smile
Сря Ное 17, 2010 12:11 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Antoon

Как е пътеката от Хубавец нагоре - има ли маркировка, има ли места на които се губи и проблем ли ще е да се хване от подсичащата пътека "Добрила - Левски"? Плановете ми са да сляза от там.
Мерси предварително!

Антон
Сря Ное 17, 2010 12:24 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Todor

Antoon написа:
Как е пътеката от Хубавец нагоре - има ли маркировка, има ли места на които се губи и проблем ли ще е да се хване от подсичащата пътека "Добрила - Левски"? Плановете ми са да сляза от там.
Мерси предварително!

Антон

О! от Левски си е песен - няма такова изкачване. Но пък Малката река е уникална като гледки. Особено сега както е оголена. Пътеката е добре маркирана, но затрупана с шума - хлъзгаво е - трябва внимание, че иначе къпане в реката. Има на 1-2 места паднали дървета за обикаляне. След съборената мандра маркировката не се вижда добре но я има и пътеката е по най-логичното за изкачване място в дясната част на дола /като се движиш от юг на север/. Просто там е нарисувана на камъни ниско долу и тук таме купчинки. Няма къде да се обърка - просто ще се гази повече хвойна Smile. Движение все на север и ще се пресече лятната пътека Левски - Добрила. Където се събират пътеките има указателни табели на желони. До билото се следва пътеката за х.Амбарица, а там вече зимната за вр.Амбарица.
Мислете си нещо за вятър, че дали късмета ми е такъв или там положението винаги е такова, но до сега не ми се е случвало да не ме духа яко на него връх и въобще в нея част на билото.

Сега виждам, че може би се каните да направите прехода от Левски към Хубавец, като първо тръгнете от Левски за Добрила? В този случай е съвсем лесно и много красиво също. След като излезете на рида Хубавец / юг - югозапад от Купена/ ще видите в ниското разрушената мандра. Можете да се спуснете към нея направо и там в края на гората да хванете маркировката, а можете да въртите до официалния разклон на пътеката. Според мен е по-добре да се сурнете към мандрата, не е тежко спускането и точно на него склон няма много хвойна. Има и добре очертана кравешка пътека. Ако има видимост всичко е много просто и като на длан.
Искам да предупредя, че Малката река не винаги е "Малка". Освен това около 1/2 час след пресичането и ще видите друга маркировка и стара табела /град Карлово 3 часа през меча поляна/. Не ходете по нея, ако не искате много ама наистина много приключения Smile Пътеката почти не се ползва, на много места и особено в безброй дерета, които пресича е затрупана от паднали дървета. Потъвал съм до гърди в шума. Движението представлява една постоянна борба докато изведнаж маркировката изчезне. Ако имате късмет да се е стъмнило става особено интересно. Тръгваш към светлините на Карлово - пропаст, на друга страна ужасно стръмно дере.... и така опипом опипом до познати места Smile Да не говоря, че съдейки по определени белези районът се обитава от поне 1-2 мечки.

Успех!
Сря Ное 17, 2010 2:08 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Antoon

Много благодаря за подробния отговор!
Всъщност идеята ми е да тръгна от Карлово по хребета право нагоре (виждал съм разклон наляво още в началото от стандартната пътека за х. Хубавец и х.Левски), да мина през заслончето и после надясно по пътеката "Добрила - Левски" да стигна до разклона за Хубавец, откъдето и да сляза. По пътеката "Добрила - Левски" съм минавал веднъж, но много бързах и не си спомням за разклон към Хубавец, та затова и питах.

Антон
Сря Ное 17, 2010 5:42 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Todor

Antoon написа:
Много благодаря за подробния отговор!
Всъщност идеята ми е да тръгна от Карлово по хребета право нагоре (виждал съм разклон наляво още в началото от стандартната пътека за х. Хубавец и х.Левски), да мина през заслончето и после надясно по пътеката "Добрила - Левски" да стигна до разклона за Хубавец, откъдето и да сляза. По пътеката "Добрила - Левски" съм минавал веднъж, но много бързах и не си спомням за разклон към Хубавец, та затова и питах.

Антон

Ох! Това е сериозно начинание.... Спускал съм се 2 пъти от вр.Амбарица направо в Карлово .... 6 часа някъде. Накрая вече си влача задника по земята на всеки 100 метра. Маркировката се губи, но като се следва ръба няма страшно. Доста тежко физически.... Може би защото и двата пъти преди това бях се качвал на Купена от Балкански Рози... но ми се стори чудовищно спускане от което останах без крака. Може нагоре да е по-леко - не знам Smile
Успех!
Сря Ное 17, 2010 10:29 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
тихомир томанов

Местожителство: карлово

Колегата Тодор правелно е написал че в района на Малката река се навьртат мечки бьдете внемателни.Точно от лявата страна е старата пьтека Карлово х.Амбарица почти няма никаква маркировка .Сега като пиша гледам през прозорица мьглата е до Водната кула.За това ползваите традиционните пьтеки.Утре с кума и още 2 преятели трьгваме за х.Левски та ще сьм кьм рая.Сьщо внемаваите в района на Башитите там има голям мечок. Shocked
Чет Ное 18, 2010 9:52 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Стара планина Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Страница 1 от 1

Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

Вземи рекламен банер   

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.