Над Симеоново- 07.11
Здравейте!
Неделята не беше за изпускане, а Витоша- близо
Маршрута е доста познат- Симеоново- Бай Кръстьо- надолу към Драгалевци и после по нископланинската към Симеоново.
И малко снимки:
http://andimit.snimka.bg/mountain/nad-simeonovo.547257.21341557
Всичко най!
Нед Ное 07, 2010 8:54 pm
hristoz
Приятни кадри. Отказал си се от В.Левски като гледам. Получи ли ми изобщо съобщението в отговор на питането от блог-а ?
Понеже гледам, че кутията ИЗПРАТЕНИ ми е празна и се зачудих...
Благодаря за информацията ти!
Отказах се отчасти от поясненията ти/ позакъснял съм/, отчасти ангажименти тук.
Сега на ред е връх Мусала, но зависи от времето.
Всичко най!
Вто Ное 09, 2010 9:57 am
Сотиров
Една лека неделна екскурзия
Най-добре да се вмъкна в темата на Андимит, че маршрутът беше кажи-речи същият: Симеоново - Бай Кръстьо - Драгалевци. То нямаше и време за повече път - два часа загубихме, докато стигнем от Семинарията до Симеоново! Променили са маршрута на автобуса да минава през Драгалевци, чакахме го 40 минути, кошмар! Но пък нагоре започнаха красотите. Пътеката извежда до скалите, където се събират доста възрастни хора, някои от тях са дъновисти. Е, аз бях с по-млади туристи:
От това място се разкрива чудесен изглед към София. Има и самоделно заслонче. Някои вече печеха мръвки на скарата. Има и чешма. Чудно кътче!
Малко по-нататък се подминава един каменен заслон, който и Андимит е снимал. В него винаги срещаме една очарователна двойка, която си пали печката и си готви:
Този път Антон го гостиха с варени картофи, печени чушки и маслини. Ох, и на мен как ми се ядеше, ама пуста свенливост! Истинският обяд обаче беше в ресторантчето на Бай Кръстьо. Не мога да го разбера българския ресторантьорски бизнес! Там има второ ресторантче, което вече години не работи. Защо? Винаги е било претъпкано. Необяснимо ми е как може някой да го притежава и то да не му носи печалба! Но и там, където ядохме, храната е добра и не е на непостижими цени. Няколко вида супи, скара, хубави салати... Някои съчетаваха туризма с ракийката и вече изглеждаха много здравословно - със зачервени бузи.
Оттам надолу пътеката е много красива, защото съчетава реката с буковата гора. Има подходящи дървета за маймунски упражнения. Препоръчва се за малки деца:
Когато се пресича реката, за да се стигне до заслона на Паша бунар - най-студената вода на Витоша според пътеводителите, трябва много да се внимава: минава се по две изгнили мостчета, мокри и хлъзгави и без перила. Оттам - Драгалевския манастир. Не забравяйте да запалите една свещица и да погледнете вдясно от входа на църквата. Там е вратичката на една от най-старите църкви в Софийско, но за съжаление винаги е заключена. А малко под манастира, ако се вгледате, ще откриете нашата любима "тайна" стълба. Почти отвесна, гарантираща екстремно спускане. Но и хубаво място за уроци по алпинизъм:
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети