Информацията е вярна като цяло. "Спестени" са доста подробности де, тъй като историята относно тези архиви е много дълга и широка.
От сърце се смях обаче, когато прочетох следното изречение в блога:
"Кемалистите буквално изриват и изхвърлят в чували архивния фонд на хилядолетната империя."
Авторката на материала май не е чела история щом пише, че Османската империя е хилядолетна Основателя на държавата, и бъдеща империя, Осман I, умира около 1324 г. Оттогава са изминали няколко столетия, а не хилядолетия.
Малкия бейлик (княжество) на Осман е едно от над 30 такива съществували в края на XIII век в Мала Азия. Наследниците на Осман постепено завладяват останалите бейлици и съседни държави. Така малката държавица става империя. Последните тюркоезични княжества, като Ак Коюнлу (държавата на туркмените с белите овце) и Кара коюнлу (държавата на туркмените с черните овце), османците завладяват чак в края на XV век. Не си спомням точно кога, но е някъде към 1470-1480 г. За сведение българските държави падат под османска власт: 1395 г. — Добруджанско деспотство; 1393 г. — Търновското царство; 1396 г. — Видинското царство. Османската империя изчезва през октомври 1923 г., така че държавата е съществувала малко над 600 години.
Относно създаването на новия ни съсед - държавата Турция в края на 1923 г. няма да коментирам. Приказката ми беше за "хлядолетната" империя
600 години Османска империя, 500 от тях - ние под робство! Татяна Лолова в една роля в „Кафене Българан” каза: „Нито на поробители случихме, нито на Освободители…” Много интересно ми беше, защото не съм чувала за тези ръкописи. Дали информацията от тях е отразена правилно в исторически четива и учебниците по история, като се има предвид, че според някои автори, петвековното ни турско робството е само „османско присъствие”!? Нашите учени от БАН, нали сега са „феодални старци”, техните предшественици в началото на миналия век, поне са имали уважение и помощта на държавата.
_________________ Жена се милва до зори, планина се до пладне минава.
Човек със знанията си прави от планината или приятел, или враг.
Много интересно ми беше, защото не съм чувала за тези ръкописи.
Голяма част от тези документи са преведени и обнародвани - първите още през 60-те години на миналия век. Останалото е въпрос на заинтересованост към тях. Срещал съм човек с едва изкарано основно образование, който познаваше много добре какво пише в тях за родното му село. Всичко е въпрос на интерес.
Ето фрагмент от един такъв документ: "Опис на джелепкешаните в селата Бабяк и Якоруда (понастоящем град)".
Можем само да се радваме, че нашата държава разполага с тези документи. Те са голямо богатство.
Speedy, не се чудя, че човек с основно образование от Бабяците разчита ръкописите, след като е нужно да има само добри познания по арабски от Корана. Виждам, че си запознат. Къде да прочета повече за тези ръкописи?
_________________ Жена се милва до зори, планина се до пладне минава.
Човек със знанията си прави от планината или приятел, или враг.
Човекът който споменах не е от Бабяк, а от Гърмен - християнско село. Фрагмента от Бабяк и Якоруда само го постнах, за да се придобие визуална представа за това което коментираме.
Ако имаш път към библиотеката търси двата тома на книгата "ПО СЛЕДИТЕ НА НАСИЛИЕТО- ДОКУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ ЗА НАЛАГАНЕ НА ИСЛЯМА". Търси изданието от 1987-1988 г. Там има обнародвани всякакви документи от XV до XIX век. Има и по-стари книги по темата, но там са публикувани по-малко документи.
Нотдавна издателство ГУ на архивите при МС/Държавна агенция „Архиви” издаде част от тези документи, но само за 17-ти век. Книгата се продава в книжарница Български книжици, поне аз я купих от там -> http://www.knigabg.com/index.php?page=book&id=6504
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети