Автор |
Съобщение |
dido
|
|
|
Вто Окт 05, 2010 10:42 pm |
|
|
Друм
|
|
|
|
Браво! Много полезни карти!
Сега гледах един лист от моя роден край и там гората е доста повече (сега я няма 95%). Коритото на реката е дадено как е било преди да го променят, коти, имена на местности... въобще, доста инфо може да се почерпи.
|
|
|
Вто Окт 05, 2010 11:45 pm |
|
|
Svetlio70
|
|
|
Много са интересни,и аз досега се кьоравих в една като Друм
|
|
|
Сря Окт 06, 2010 12:15 am |
|
|
Балкана
Регистриран на: 28 Юни 2010 Мнения: 162 Местожителство: на душата завинаги на Балкана-тялото днеска тук утре там.. |
|
карти |
|
Здравейте!
Картните листи са доста интерестни и до някъде точни на 90%.
Смятам, че годината на отпечатване на картите е след 1913г., поне до тогава гр.Силистра е в пределите на България.
ОСЗ
|
|
|
Сря Окт 06, 2010 9:35 am |
|
|
dido
|
|
|
|
Годината я дават в сайта около 1910. Всъщност на някои листи в долния десен ъгъл на картата, в карето, е отпечатана годината.
Интересни за мен са листите в ЮЗ България. Правени са по различно време, преди и около Балканската (1912) и Междусъюзническата война (1913).
Например лист 41-42 (без година) дава българо-сръбската граница с Вардарска Македония в границите на Сърбия. Съседния лист обаче - 40-42 (1900), дава същия участък из Малешевските планини в границите на Турция. На лист 41-41(без година) границата на юг минава през Беласица, между България и Гърция както е днес. Турция я няма в играта. От Тумба на север също няма граница, т.е. България обхваща и района на Струмица на запад. На лист 40-41 (1904) - района на Нидже планина, е изцяло в Турция.
_________________ Бутам след осмата бира |
|
|
Сря Окт 06, 2010 10:56 am |
|
|
Ристо Туристо
Регистриран на: 02 Окт 2008 Мнения: 4314 Местожителство: на 950 м.н.в. |
|
|
|
Еййй, много интересни карти.
Прави ми впечатление колко точна е картата на Рила /по надморски височини и била/ и колко НЕ е на Пирин, а са на един лист.
Доле май са напивали картографите с цървено вино
"Неточности", които набързо забелязах в Рила са местата на върховете Попова шапка и Ибър. Склонен съм да вярвам в този аспект на тази карта.
Забележете къде е "Сухия чал"...
А кой връх в Пирин сега е Пилаф тепе? Нещо няма логика в ориз-а.
Види ми се некой от редицата след Яловарника - Голена.
Някъде на този сайт някой да забелязва легенда?
Интересуват ме точки.
Че по Рила може да се проследи границата /отбелязана с точки/ м/у Княжество България и Източна Румелия. Ние с Петре като се мотахме по Сиври чал, Равни чал и Белмекен наскоро забелязахме няколко от граничните камъни.
А може и това да е граница на водосборен басейн...
Много интересни карти.
_________________ Енциклопедия за ЕКИПИРОВКАТА за туризъм.
Палатки *** Туристически обувки |
|
|
Сря Окт 06, 2010 9:23 pm |
|
|
dido
|
|
|
|
Пилаф тепе е Пиляфа, над Попина лъка. Логиката е във формата на ястието ...
Пиринския край верно е леле-мале. Рила е значително по-добре описана, но това вероятно може да се отдаде на голямото количество учени глави, които са пребродили планината до оня момент.
_________________ Бутам след осмата бира |
|
|
Чет Окт 07, 2010 12:40 am |
|
|
Malama
|
|
|
И на мене ми прави впечатление колко точна е картата на Рила. Но е много интересно и забавно да четеш имената - Чадър тепе, Чатал чукар, Бабешки колиби. В най-старите малки карти от 70-те години повечето имена са същите.
|
|
|
Чет Окт 07, 2010 10:12 am |
|
|
Big Muzzy
|
|
|
|
|
Годината я дават в сайта около 1910. Всъщност на някои листи в долния десен ъгъл на картата, в карето, е отпечатана годината.
Интересни за мен са листите в ЮЗ България. Правени са по различно време, преди и около Балканската (1912) и Междусъюзническата война (1913).
Например лист 41-42 (без година) дава българо-сръбската граница с Вардарска Македония в границите на Сърбия. Съседния лист обаче - 40-42 (1900), дава същия участък из Малешевските планини в границите на Турция. На лист 41-41(без година) границата на юг минава през Беласица, между България и Гърция както е днес. Турция я няма в играта. От Тумба на север също няма граница, т.е. България обхваща и района на Струмица на запад. На лист 40-41 (1904) - района на Нидже планина, е изцяло в Турция. |
Сега видях ,че на картата за София(лелее колко малка е била) пише 1898.Страхотни карти!
_________________ Майката Земя ще се пречисти! |
|
|
Сря Окт 27, 2010 3:05 pm |
|
|
|