След като две седмици финансовата криза все не ни позволяваше да идем из Стара планина, решихме да се задоволим с Лозенска. Хубу де, четохме новини за екопътека... ала-бала... погледнах в картата - ми то това не е ново, ами си е пътеката Лозен - Пасарел (маркирана в червено). Решихме все пак да видим какво толкова са направили...
Прясно изградената екопътека се състои в десетина пейки, едно-две места за пикник (с абсолютно заредена аптечка - бравос), тук-таме ковната нова червена маркировка, две "арки" и три табла. Толкоз. Това е новата пътека. Поне да си бяха казали, че са облагородили маршрута Лозен-Пасарел, вместо да се изхвърлят така
Както и да е. Маршрутчето е приятно за лежерна разходчица, не знам защо очаквах вр. Половрак (или там както му е името) да е в гора, той пък се оказа обзорен такъв. Не знаех за гроба на четника на него. И за лобното място на Списаревски не знаех.. има какво да види човек там. Походихме, разходихме се, повисяхме час в Пасарел, докато дойде рейса. Накрая акостирахме в Кокаляне да видим едни другарчета, опнали се на вечерен пикник.
Гледам и пещеричката сте навестили ! Много е приятно това маршрутче по всяко време на годината.
Нед Окт 03, 2010 3:20 pm
innamorata
Хм, добра идея за маршрут. Ще го пробвам
Нед Окт 03, 2010 5:28 pm
Сотиров
Лозен - Пасарел
Хубаво подсещане за един чудесен маршрут! Минавал съм по него само веднъж и то преди 40 години, но спомените ми са за едни безкрайни широти пред очите. Виждам ги сега и на твоите снимки. Но самата екопътека явно е нова, защото тогава от Лозен до Пасарел не се качихме нито на Половрак, нито видяхме пещера, а и покрай гроба на Списаревски не сме минали. Трябва да пробвам по новия маршрут. Изобщо Лозенската планина съвсем не е за подценяване, макар че не е висока. Много е разнообразна, близо е до София, а за любителите на редки растения тя е истинска ботаническа градина! Виждам, че и манастирът е много добре поддържан. Благодаря, Гамина! Впрочем откъде започва пътеката? От последната спирка на автобуса ли?
Нед Окт 03, 2010 7:15 pm
Gamina
Ами нова, нова... преди 40 години явно не е била маркирана, но със сигурност от поне десетина години ги има жълтата и червената маркировки (Лозен - Кокаляне-жълта и Лозен - Пасарел - червена). Сигурно и преди това ги е имало. Та тук е и лекото ми възмущение, че се фукат как са "построили" екопътека, а тя дефакто си ползва вече маркирания маршрут.
Започва след БЧК и Гражданска защита. Това е в края на Долни Лозен. Точно срещу центъра на БЧК има табела за манастира. Не се хваща по нея, а се продължава напред. Малко след ГЗ е входната "арка".
Пещерата е встрани от пътеката, има отклонение с ръчно написана табела. За нея не се споменава в описанието на "екопътеката". На няма и 5мин. се пада, отново има червена маркировка до нея. То и самата Пещера е една дупка измежду камъните
Нед Окт 03, 2010 7:53 pm
tae
Дали става за колоездене?
Пон Ное 08, 2010 9:59 pm
Gamina
Мисля, че да - почти цялото е горски път
Пон Ное 08, 2010 11:31 pm
tae
Благодаря! Ще го изпробвам в скоро време.
Сря Ное 17, 2010 8:55 pm
Gamina
На качване покрай върха май е тесничко за колело, ще трябва да се бута, ако не и носи на моменти, но не е много Другото ще е ОК.
Чет Ное 18, 2010 4:10 am
Сотиров
Кактуси в Лозенската планина
Здравейте, приятели-туристи! Не съм писал отдавна тук, понеже бях зает с не-планинарски дейности. Появявам се отново с един въпрос: знае ли някой откъде се минава за Лозенските кактуси? За съжаление по никакъв начин не можах да открия мейл-адреси на туристите, чиито снимки видях в интернета:
Има вероятност да съжителстваме във форума, но не мога да съм сигурен. А и мисля, че упътването ще бъде полезно за много софиянци, обикалящи близките планини. Пък и диворастящи кактуси в софийско не са за изпускане!
Вчера се опитахме да щурмуваме с тримата внуци скалите над трибуните на Панчаревското езеро, но това се оказа непосилно: отвесни стени, сипеи... Само си изгубихме сутринта в невероятна жега. Едва вечерта открих повече снимки, откъдето разбрах, че към кактусите не се качва, а се слиза - от пътеката, свързваща Герман с Кокаляне. Но къде точно трябва да слезем за кактусите?
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети