ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Рила - Белмекен

Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Рила Предишната тема
Следващата тема
Рила - Белмекен
Автор Съобщение
Весела Ягодова

Мнение Рила - Белмекен Отговорете с цитат
Здравейте !
Тази събота нощувахме на хижа "Белмекен". Лично аз за пръв път попадам на хижар там. Нормално, все пак съм ходила само "извън сезона".

Спомените ме връщат назад към зимата на 2007 г., когато в люта виелица едвам се добрахме до каменната постройка. Разстояние, което се взима за 1 час в нормална обстановка, тогава го драпахме 5 часа. Влязохме с "взлом" (вратата беше здраво навята със сняг) в пустата, студена и разнебитена сграда. Вътре всичко беше "на вили и могили". Въпреки, че не приличаше на хижа (поне в този смисъл, в който се влага от повечето хора), аз на мига я обикнах. Това място стана специално за мен - получих първия си урок по зимно оцеляване, и което е по-важно, оцелях.

Радвах се, че са започнали да я ремонтират, мислех, че нещата вървят на добре. До тази събота.
Ремонта очевидно е направен само за да се усвоят парите от Общината (разбрах, че Община Костенец отпуснала едни пари преди време). Тъй като валеше и духаше сiлно, в стаята ни влизаше вода покрай дограмата на прозорците и през фуги на стените. Това се случва редовно и пода е прояден от влагата и пропада. Влагата разказва играта на всички стени.
Хижарят е горе-долу само за присъствие, да не говорим, че клековете около хижата съмнително намаляват. Но хайде, може премръзнали туристи като мен да ги опустошават. С удоволствие бих платила не 10, а 20 лв, ако съм сигурна, че ще отидат за довършване на ремонта. Но сега за какво точно ги дадох, не ми е ясно. Може би за това, че спах със спалния си чувал си в стая без печка с лoква на пода. Хич не ми пука, чувала ми е до -10, но не е в това въпроса. Ако ще е хижа, да е хижа, и да се стопанисва като хората. Ако не, да я оставят в ръцете на туристите, може и за добро да е.
Пон Сеп 27, 2010 10:52 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
irina

Мнение Отговорете с цитат
Хммм, странно, и от други хора чух оплакване от хижата, тази година не съм минавала от там. До миналата година всичко ми изглеждаше прекрасно. А Румен ли е още хижар?
Пон Сеп 27, 2010 3:53 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
mihaela10

Местожителство: Пловдив

И аз "спах" на х. Белмекен в същата нощ. То, всъщност не можеше да се спи от неистовия вой на вятъра, който блъскаше ламаринения покрив, от течението и вибрациите, които се усещаха в стаята. Неволно си спомних, че някога, когато още не беше построена сегашната х. Безбог, съм спала там в такава бурна нощ, в голяма войнишка палатка. Тогава имах усещането, че всеки миг палатката ще излети, а на Белмекен ми се струваше, ще вятъра ще отвее покрива.Чувствах се, като във временна постройка, а не като в масивна хижа.
Присъединявам се към мнението на Веселка, че ремонтът е направен лошо. Водата наистина влиза покрай дограмите. На сутринта цели стени бяха мокри и по пода имаше локви. В стаите, където спахме ние имаше печки и хижарят Румен ги запали, но в една от стаите, както и в кухнята, въпросните печки връщаха дима обратно и в спалнята трябваше да загасим печката, а в кухнята - непрекъснато да отваряме за проветрение.
Аз все пак мисля, че Румен не е чак толкова лош стопанин. Направи ми впечатлвние, че в хижата беше чисто. Сравнявам с далеч по - нови и по - уредени, като условия хижи, където заради безхаберието на хижарите, е крайно неуютно - напр. х. Амбарица, където бях преди два месеца.
Според мен, по отношение отдаването на хижите за стопанисване, системата е сбъркана и това е проблемът. Не знам, какъв е случаят с х. Белмекен, но повечето хижи са отдадени под аренда на хора, които се възползват от липсата на конкуренция във високата планина, не ги е грижа нито за обектите, нито за туристите, гледат да "ударят кьоравото" и да избягат.
Сря Сеп 29, 2010 8:44 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
Весела Ягодова

В никакъв случай не искам да изглежда така, че хвърлям обвинения върху Румен. Той е на длъжност там, хижата не е негова и каквото зависи от него го прави, за съжаление не зависи много от него.

Мдаа, това със стопанисването на хижите е сериозен проблем и си плаче за повече внимание, та дори и медийно.
Пет Окт 01, 2010 5:31 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Todor

Какво е положението с хижата сега, през зимния сезон?
Може ли да се разчина за пренощуване?
Пет Дек 10, 2010 4:20 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Весела Ягодова

Какво имаш предвид под "да се разчита за нощуване" ? Тя хижата си е там Wink
Хижар едва ли ще има, дърва (клек) - ако са оставили другите туристи, може и да се намерят.
Вода - през зимата - само от дупка в езерото.
С напредването на зимата понякога вратата е затрупана със сняг и трябва да се откопава с лопата/снегоходки.
Задължително си носи спален чувал.

От къде мислиш да се качваш ?
Пет Дек 10, 2010 4:28 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Todor

Все още обмислям вариянти за сб/нд и това е един от тях.
Ще ми се качването да е от язовира /другото е много дълго за късите дни сега/, но за сега не е твърдо. Въобще нямаме твърд план включително и за конкретна планина : източна Рила, Родопи или централен Балкан.

"Да се разчита" имам предвид да не се окаже заключена. Има ли отключени стаи вътре или само предверието... такива работи. Евентуално за дървата беше интересно... ами всякаква информация дето се казва.

Благодаря за отговора.
Пет Дек 10, 2010 4:42 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Весела Ягодова

Амииии, хижата си е отворена, нищо не се заключва ! Само агрегата стои заключен, но то и без друго няма гориво за него.
Ако ходиш там, може би е най-добре да спиш в стаята с нарите на приземния етаж - че е по-малка и по-бързо ще се стопли.
Също така за пътя до Спортната база може да ти потрябват вериги - ако навали сняг. Нека кажат "колегите", че аз не съм шофьор, все пак Very Happy
Пет Дек 10, 2010 5:08 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Todor

Много благодаря за отговора!

Пътя наистина е под въпрос, но се надявам да не са станали големите преспи. Всъщност може да не спим там - да се метнем само в неделя на някой от Равни, Острец, Каменити, Ибър.... абе както стане - ще го мислим довечера.

Поздрави и още веднаж благодаря!
Пет Дек 10, 2010 5:37 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Весела Ягодова

И каквооо, ходихте ли на Белмекен ? Как е положението ? Very Happy
Чет Дек 16, 2010 6:06 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Todor

Не, не ходихме.
В събота духаше много вятър и се отказахме. В неделя в Родопи отърчахме - дадох отчет.
Тая седмица в неделя може да се пробваме ако пътя и разчистен, но се съмнявам.... когато през нощта духа свлича много сняг на шосето, а снегорините минават към обяд.... Ще решим утре вечер. Може да тръгнем още по-рано и да оставим колата на Смирленски. От там до язовира, после до някой от върховете в района. Както стане ... ако съвсем е непроходимо се връщаме някъде в Родопи.
Пет Дек 17, 2010 11:17 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Анжела

Здравейте! Нямах време да прочета внимателно темите, но следя форума отдавна и не мисля да съм срещала такава информация. Та всъщност ме интересува някой ходил ли е от Вец Белмекен до хижа Белмекен да информира колко време е ходенето през лятото. Благодаря!
Чет Юли 21, 2011 7:33 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Рила Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Страница 1 от 1

Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

Вземи рекламен банер   

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.