Урвич - крепост и чалга
След като ми се вдигна кръвното от съобщението за лифта на Пирин, кой ме дявол накара, та отворих официалния сайт с природните забележителности в България. И какво да видя там? "Крепостта" Урвич била една от тях. Ето снимка от "природната забележителност":
Искате да си организирате парти и да се почувствате цар Иван Шишман? Моля, "крепостта" е на Ваше разположение:
Ето че последната българска твърдина срещу османлиите е превзет от чалгата!
Някой да знае нещо повече за тази "природна забележителност", която се оказва частна вила? Не мислите ли, че е крайно време това кощунство и с историята, и с природата най-накрая да се ликвидира?
Сря Сеп 29, 2010 12:39 am
irina
Да, 1990 год. я купи някакъв мутрьо...забравила съм кой беше, до горе си ходеше с джипа, той пък май я препродаде...или го отстреляха Частна собственост е. Последния път като минавах нямаше никой там, само куче в двора.
Сря Сеп 29, 2010 1:12 am
izvetrql
Не че е някакво успокоение, но това не е въпросната крепост. Развалините от нея са леко встрани, доста обрасли и трудно откриваеми. Не е нужно чалгата да си дава зор да превзема каквото и да е било, докато безхаберието е държавна политика.
Сря Сеп 29, 2010 8:46 am
Сотиров
Уточнение
izvetrql написа:
Не че е някакво успокоение, но това не е въпросната крепост.
Да, знам, че останките от крепостта са извън вилата. Но те не са "природна забележителност", както не е и крепостта Царевец. Природна забележителност могат да са само скалите, върху които е била построена крепостта. А точно тия скали са окупирани от собствениците на вилата и до тях няма никакъв достъп. Подчертавам: никакъв! Още при доближаване на оградата на вилата - когато разглеждате въпросните останки, отвътре се чува злобният лай на псета. Оградата обхваща целия хълм и човек трябва да е алпинист, ако иска да се качи по скалите. Но предполагам, че тогава ще стрелят отгоре. Защото "частната собственост е свещена и неприкосновена". За останалото си прав - така е, като няма държава, която да изрита в урвата тия самонастанили се "собственици"! Както няма държава, която да събори оградите по плажовете на Черноморието.
Сря Сеп 29, 2010 9:34 am
Svetlio70
Не е само там така,и други крепости се използват за тая цел (сватбуването) както и някои от красивите ни пещери а иначе тези които искат да поснимат ги третират като престъпници. FUCK
Сря Сеп 29, 2010 4:23 pm
Сотиров
Частните "природни забележителности"
Svetlio70 написа:
Не е само там така, и други крепости се използват за тая цел (сватбуването) както и някои от красивите ни пещери...
Не е в това проблемът, Светльо. Аз нямам нищо против постройките и дори природните забележителности да се използват за сватби и прочее. Така е в Ягодинската пещера - вътре сключват граждански бракове, посрещат Нова година... Нищо лошо! Но когато някой наглец извади фалшив нотариален акт от дедите си, че пещерата е негова собственост и си построи вътре дворец, а мен ме лиши от достъп, тогава ще ме извинявате и прощавате! Точно това е станало на Урвич. Идва някакакъв нахалник - простак, сноб и кичозен художник, приватизира ХЪЛМА, построява си вила и започва да се представя за внук на цар Иван Шишман. Скалите стават недостъпни. Накрая продава вилата с прилежащия хълм и сега там е недостъпна частна собственост. Ето това е възмутителното!
В сайта на "крепостта"-вила пише: "През 1990 год. Ботьо Бараков продава имотът Урвич..." Цитирана е статия във "Вечерни новини", озаглавена "Отшелникът-меценат, който иска на гроба му да пише: "Каквото можах, дадох на този свят". Аз бих се изплюл на този надпис!
Сря Сеп 29, 2010 5:12 pm
Visoko
Има и друга крепост Урвич!
Отначало се обърках като зачетох за каква вила на крепостта Урвич става въпрос, но после разбрах, че е за крепостта, която е по пътя от София за Самоков.
Има и друга крепост с това име, която се намира над с. Боженица, общ. Ботевград, която е била твърдина на севаст Огнян. Нарича се и Боженишки Урвич. Преди 4-5 години бях там и мястото много ми хареса. Над селото има кратък асфалтов път до широка поляна, където става събор на селото на определена дата. От поляната широка пътека (= черен път) води нагоре до крепостта (40мин.) през гора и се пренасяш в средновековието, когато тази крепост е оцеляля стотина години след падането на българите под турско робство. Разбрах, че и тук има промени, като например на поляната в края на асфалтовия път от 3г. има хотел, ако и нагоре щъкат АТВ-та ще е лошо, но преди 5г. като ходих аз останах много доволен. Нямам снимки от там, но в Google излизат като се напише "Боженишки Урвич".
Сря Сеп 29, 2010 5:35 pm
Сотиров
Боженишки Урвич
Благодаря за сведението! Този Урвич за съжаление не е популярен, а си заслужава да се види. Както посочва един от сайтовете, там има и тракийско светилище. Скалната черква е вълнуваща, а и изгледът от високото е чудесен.
Сря Сеп 29, 2010 6:16 pm
izvetrql
Май много черноглед ще се окажа.
Боженишки Урвич не е в много по-добро състояние. Освен надписът в началото, сигурно защото е зад решетка. След около 10-20 м. човек може да открие останки от стената (ако се разрови достатъчно усърдно в копривата и малинака). За останалите забележителности човек ще трябва да разчита главно на въображението си. Гледката в другия край на крепостта си заслужава, над пропастта с разните хълмчета и връхчета отсреща.
Сря Сеп 29, 2010 10:14 pm
pepastankova
Цитат:
В сайта на "крепостта"-вила пише: "През 1990 год. Ботьо Бараков продава имотът Урвич..." Цитирана е статия във "Вечерни новини", озаглавена "Отшелникът-меценат, който иска на гроба му да пише: "Каквото можах, дадох на този свят". Аз бих се изплюл на този надпис!
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети