Автор |
Съобщение |
catch_22
|
|
Х. Амбарица-х.Плевен по билото |
|
В отминалия слънчев уикенд осъществихме с приятели една отдавна обмисляна и пропускана идея – ходене по Старопланинското било.
Петък: пътуване от Бургас до Черни Осъм и качване до х. Амбарица.
По пътя към хижата
И пак там, едно разцепено от гръм дърво
Точно 3 часа. И една чудесна вечер под звездите, луната и светлините от в. Ботев
Събота: Тръгване в 07:30 от хижата към в. Амбарица, минавайки през малка Амбарица.
Билото, гледано от хижата:
Билото, гледано от Малка Амбарица:
И горе на Амбарица:
На връщане подсичаме Малка Амбарица и продължаваме към Купена. Невероятно красиви гледки и на изток и на запад.
Железния, 4 х 4 към Купена:
И ето ни горе:
Поглед на изток към в. Ботев
И обратно към локвата:
После надолу, с леки затруднения :
Подсичане на Кръстците от север без да губим височина.
Около 14:00ч. лек обяд и продължаваме към Костенурката.
Подсичаме я също от север, където спираме да пием кафе. Продължаваме към Желтец.
И поглед на запад:
Тук малък разнобой за маршрута и продължаваме по подсичащата от юг пътека към заслон Ботев. Малко по нататък пак се качваме на билото някъде между върховете Желтец и Жълтец (Дюз Чал). От там аз се връщам по билото до Желтец и оттам на юг и после малко на запад към Костенурката. Целта ми беше да уточня за себе си и да „вкарам „в GPSa билната пътека от Желтец към Костенурката. Отварям една скоба-юли месец се бях озовал точно на това възвишение
южно от Желтец, но поради гъстата мъгла не можах да продължа към Костенурката. Е сега вечее ясно. Следва връщане до Дюз Чал и спускане към хижа Плевен по зимната маркировка.
В 19: 30 бяхме на хижата. 12 часа пълни с позитивни емоции.
Неделя: завършихме уикенда с разходка до Зелениковския манастир.
към манастира
самият манастир
Туя в манастирския двор
Секвоя, по - настрани в двора
И няколко погледа към интериора:
Последната промяна е направена от catch_22 на Пет Сеп 24, 2010 9:10 pm; мнението е било променяно общо 2 пъти |
|
|
Чет Сеп 23, 2010 11:20 pm |
|
|
JimBoj
|
|
|
|
Да тази мистична част от пътеката, между Костенурката и Жълтец, за нея често сме говорили ама на моята GPS карта май я имаше, но ние не и повярвахме и тръгнахме на юг по червената марка.
Тази част от билната пътеката вече многократно сме я разисквали и в „Лоша маркировка в Стара Планина „ и в „от добрила през ботев до рай „ а може би и на много други места.
За нея Чочо (сега хижар на Тъжа, преди години е бил маркировач) та той каза, че приоритетно са маркирали слизането на юг от Млечни Чал – Дюза – Карлово... а за бъдещето оставили продължението на билната пътека .... ама това бъдеще още не е дошло май...
А това слизане по зимната е просто драматично
Добре сте се разходили и снимките са готини, как е Баба Дана на Зелениковския ли е още? от там няма ли снимки?
|
|
|
Пет Сеп 24, 2010 9:56 am |
|
|
izvetrql
|
|
|
|
Поздрави. Добре сте се разходили.
|
|
|
Пет Сеп 24, 2010 10:17 am |
|
|
catch_22
|
|
|
|
|
|
Да тази мистична част от пътеката, между Костенурката и Жълтец, за нея често сме говорили ама на моята GPS карта май я имаше, но ние не и повярвахме и тръгнахме на юг по червената марка.
Тази част от билната пътеката вече многократно сме я разисквали и в „Лоша маркировка в Стара Планина „ и в „от добрила през ботев до рай „ а може би и на много други места.
За нея Чочо (сега хижар на Тъжа, преди години е бил маркировач) та той каза, че приоритетно са маркирали слизането на юг от Млечни Чал – Дюза – Карлово... а за бъдещето оставили продължението на билната пътека .... ама това бъдеще още не е дошло май...
А това слизане по зимната е просто драматично
Добре сте се разходили и снимките са готини, как е Баба Дана на Зелениковския ли е още? от там няма ли снимки? |
Относно пътеката между Костенуркага и Желтец, проблема бе в мъглата и в това, че не бях минавал никога оттам. Сега в слънчевиия ден е о.к.
Може да пусна няколко снимки от ходенето до Зелениковския манастир довечера. А възрастната, но много жизнена жена, която бе там, сподели, че е на 79 години и че е била 25 години хижарка с мъжа си на х. Амбарица.
|
|
|
Пет Сеп 24, 2010 3:54 pm |
|
|
catch_22
|
|
|
|
|
|
Поздрави. Добре сте се разходили. |
Поздрави и от мен! Очаквам да видя и Вашите снимки !
|
|
|
Пет Сеп 24, 2010 3:58 pm |
|
|
nelivena
|
|
|
|
Поздравления!Красотата на природата зарежда и човешката душа с красота.Снимките са чудесни!
|
|
|
Пет Сеп 24, 2010 8:02 pm |
|
|
nelivena
|
|
|
|
Снимките от манастира допьлват представата за чудесното преживяване. Какво предстои?
|
|
|
Пет Сеп 24, 2010 9:24 pm |
|
|
izvetrql
|
|
|
|
|
|
Поздрави и от мен! Очаквам да видя и Вашите снимки ! |
Моите ги изтипосах тук.
|
|
|
Съб Сеп 25, 2010 10:51 am |
|
|
Caka1ueB
|
|
|
|
Поздрави за чудесния снимков разказ.. и времето е било чудесно... супер..
|
|
|
Съб Сеп 25, 2010 11:16 am |
|
|
JimBoj
|
|
|
|
|
|
..... Може да пусна няколко снимки от ходенето до Зелениковския манастир довечера. А възрастната, но много жизнена жена, която бе там, сподели, че е на 79 години и че е била 25 години хижарка с мъжа си на х. Амбарица. |
Да това е баба Дана, тя е супер!
|
|
|
Пон Сеп 27, 2010 12:33 pm |
|
|
corbin
Регистриран на: 27 Сеп 2010 Мнения: 84 Местожителство: София, България |
|
Re: Х. Амбарица-х.Плевен по билото |
|
|
|
В отминалия слънчев уикенд осъществихме с приятели една отдавна обмисляна и пропускана идея – ходене по Старопланинското било. |
Благодаря за краткия, но съдържателен и чудесно представен разказ! Имам и практическа полза от него, защото досега не съм минавал от Купена до заслон Ботев.
|
|
|
Съб Окт 02, 2010 6:21 pm |
|
|
|