ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
х."Рай" вр."Ботев" с мотор...
Иди на страница Предишна  1, 2, 3

Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Стара планина Предишната тема
Следващата тема
х."Рай" вр."Ботев" с мотор...
Автор Съобщение
Ристо Туристо

Местожителство: на 950 м.н.в.

Мнение Отговорете с цитат
Момчета, смекчете тона.
Няма нужда от квалификации.
Не е това начина, особено пък в нашия форум, където споделяме прекрасните си впечатления от убавините горе.
Искрено се забавлявах на коментара на колегата с ДВГ, ама си замълчах.
Няма нужда от пояснения и от напрежение.
ENJOY THE MOUNTAINS, BE POSITIVE!
Читави хора има сред тях - скоро ми върнаха едни мотористи изгубения GSM в Пирин. Ако слезнат и от моторите горе - цена няма да имат. Laughing
Croc

Вто Авг 24, 2010 7:06 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
cholla

Местожителство: планета Земя

Все същата история без край в тази тема за мотори и туристи. Аз не съм мото, но съм турист и планински колоездач. Обичам планината много. От тази ми гледна точка продължавам да твърдя тук, че мотора не нанася вредите които му предписвате ако се кара по вече съществуваща пътека.

Един пресен пример в моя защита: това лято имах удоволствието да направя Ком-Емине с колелото си... та за участъка г.Кръстец - с. Дъскотна Сигурно съм благодарил поне 1000 пъти на мотористите-нарушители. Благодарение на тях и на никой друг по-голямата част от пътеката тук е проходима през летният сезон(Юли-Септември). Никъде ама абсолютно никъде, не видях ерозирала почва или нещо от сорта и това след като от там са преминали всички участвали в КЕ с мотори и АТВ-та(поне 100 у-ка). Резултата е една прекрасно изглеждаща пътека, без къпини, папрат и шипки. Отделно има тяхна маркировка, която само допълва класическата и прави прехода по-сигурен. Имаше едно място, където "гадовете" бяха се отклонили от класическата маркировка(малко след Върбишки пр.) и там се сблъсках със силата на природата - "големият кеф". В продължение на 3 часа газене в къпини, високи колкото мен обрасли по протежение на целият път, не позволващи да се заобиколи отникъде. Имаше само 1 мотор минал преди време и добре, че беше той да оформи нещо подобно на тунел сред пущинака. Носейки се сред тази прелест си мислех що за животно е БГ тур. съюз и членовете му?! За тези 3 часа краката ми бяха разорани, блузата отиде в кофата, маратонките едвам остискаха на бодлите. Няма как да се опише ситуацията трябва да се види - заповядайте ще Ви пратя ГПС координати и трак за това райско кътче - ще се изкефите като мен.

Та пак да си попитам ако моторите вредят...
С какво помагат туристите на планината ? минават си по пътеките и после седнат пред комповете за да кажат на всички колко е лошо състоянието им, и маркировката в този район. Вместо да се замислят, че ако не ние няма кой др да оправи нещата. Колко от Вас по време на разходка намерихте време да възстановите липсваща маркировка, да почистите обрасъл участък, клека превзел пътеката, съберете боклука оставен от др. съвестни граждани и т.н. Или всичко това е във вреда на природата.

Exclamation не звучи както ми се искаше, надявам се да ми схванете мисълта поне...

Вто Сеп 21, 2010 8:01 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Balkandjiq

cholla написа:
надявам се да ми схванете мисълта поне...

Да схванахме я.А за да са още по-добре пътеките предлагам направо да се възползваме от знаменитата реплика на Петър Младенов-Танковете да дойдат Exclamation Twisted Evil

http://hubavetz.com/
Вто Сеп 21, 2010 2:04 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
cholla

cholla написа:
Няма как да се опише ситуацията трябва да се види - заповядайте ще Ви пратя ГПС координати и трак за това райско кътче - ще се изкефите като мен.

и след това пак да седнем на по писане

aко пък не си падате по ГПС поразходете се лично от Кръстец до Прохода на Републиката тази сед. и пишете тук

Вто Сеп 21, 2010 3:58 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Ристо Туристо

Местожителство: на 950 м.н.в.

cholla написа:
..........

Exclamation не звучи както ми се искаше, надявам се да ми схванете мисълта поне...

На всички, с които съм ходил горе ни вредят - и на ушите, и на очите, и на носа, въобще на 99% от сетивата ни. Да не говорим за флората и фауната, на ландшафта.

Ако на теб не ти пречат... поне не пропагандирай в тяхна полза.
В парковете и резерватите ДВГ-тата нямат място. И заради природата и заради хората, които отиват там да се насладят всред ТИШИНА и СПОКОЙСТВИЕ на ПЛАНИНАТА.
Това не е спор - това са факти Wink

п.п. - поздравление за велото Ком-Емине. Това само с байка бих се навил да го правя.

п.п.2 - кат ги кефи планината да остават ДВГ-тата, да метнат раниците и с или без колело - ей им планината.

Вто Сеп 21, 2010 4:21 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
cholla

Христо, пак се отклоняваме от основната идея.

Не може да говорим, че в резерватите и парковете нямат място др. освен пешеходците - това е пълен абсурд. Има си съществуващи, прокарани пътеки вече. Ако се спазва елементарна култура и се оказва предимство на останалите всичко ще си тече по мед и масло. Уви не и в БГ планината. Мотори, крави, овце и др. не ми пречат. Пак ми прочети написаното, ако не ми вярваш най-добре отиди на място и се убеди. Опитай се да видиш нещата от другата им страна. В този форум всички сте се настроили против тях без да виждате колко много повече щети нанасят др-те временни обитатели - преобразени хижи развиващи ловен туризъм, модерните сега "еко" пътеки с нови"туристи", нарастващ персонал на парковата управа и тънките им далаверки, дърводобива и т.н. Аз пак казвам, че моторите не вредят на ладшафта - основните и истински вредители са дървосекачите в това отношение. Отворете си очите.

Туриста в наши дни е най-лошото поколение за нашите планини(до момента). Ходи на готово, мърси, руши и само се оплаква колко не е наред обстановката горе. За района на Централен Балкан, там мотори е имало от първите дни на създаването им и ще продължава да си ги има без това да навреди на природата в тази ескалирана степен.

Вместо да си пишем напразно по форумите много по-добре ще е всеки, който има някакви чувства към планината да ги покаже. Кой с каквото може, както каза Балкана иска се желание, начини много. Винаги като съм там гледам да направя нещо полезно за нея, като отплата за удоволствието с което ме е дарила.
В планината ТИШИНАТА и СПОКОЙСТВИЕТО винаги ще си намерят място

Вто Сеп 21, 2010 10:49 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Balkandjiq

cholla написа:
За района на Централен Балкан, там мотори е имало от първите дни на създаването им

Това просто не е вярно.

http://hubavetz.com/
Сря Сеп 22, 2010 11:20 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Стара планина Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3
Страница 3 от 3

Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

Вземи рекламен банер   

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.