ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
едно - две питания за маршрутче
Иди на страница 1, 2  Следваща

Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Пирин Предишната тема
Следващата тема
едно - две питания за маршрутче
Автор Съобщение
outfaced

Мнение едно - две питания за маршрутче Отговорете с цитат
Абе тоя уикенд мислим да идем пак да се поразходим по Пирин. Кат за първия ден сме нарочили Безбог-Полежан-евентуално Газей-Джангалска порта и покрай джангала към Тевното. Втория ден обратно - качване на Джангала и суркане надолу към Краледворски езера и после по класическия маршрут към Безбог.
Чудя се първо за първия ден дали не е малко множко имайки предвид, че първо ще се качим с лифта. Т.е. преди 10 няма да ттръгнем от Безбог. Пък вече си се стъмва по ранко. Как е горе маршрута ... има ли някви бруталности? Бил съм там като малък, не помня почти нищо. Не помня и да е било зор, ама знам ли ... От портата нататък как е хавата? Там не съм бил. Само отгоре съм го гледал.

И за втория ден кое е по читавия варинат - да се суренм от върха към Краледворски езера или да се върнем обратно до Джангалска порта и от там да си хванем за Безбог. Че ме притеснява, че пак ще трябва да се бърза, че лифта гаси в 16:30 , а суркането по оня скат изглеждаше грубичко Surprised
Сря Сеп 15, 2010 10:13 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
In Earnest

Местожителство: Sofia

Мнение Re: едно - две питания за маршрутче Отговорете с цитат
outfaced написа:
Абе тоя уикенд мислим да идем пак да се поразходим по Пирин. Кат за първия ден сме нарочили Безбог-Полежан-евентуално Газей-Джангалска порта и покрай джангала към Тевното. Втория ден обратно - качване на Джангала и суркане надолу към Краледворски езера и после по класическия маршрут към Безбог.
Чудя се първо за първия ден дали не е малко множко имайки предвид, че първо ще се качим с лифта. Т.е. преди 10 няма да ттръгнем от Безбог. Пък вече си се стъмва по ранко. Как е горе маршрута ... има ли някви бруталности? Бил съм там като малък, не помня почти нищо. Не помня и да е било зор, ама знам ли ... От портата нататък как е хавата? Там не съм бил. Само отгоре съм го гледал.

И за втория ден кое е по читавия варинат - да се суренм от върха към Краледворски езера или да се върнем обратно до Джангалска порта и от там да си хванем за Безбог. Че ме притеснява, че пак ще трябва да се бърза, че лифта гаси в 16:30 , а суркането по оня скат изглеждаше грубичко Surprised

Пич, с удоволствие ще ти съдействам, но кажи по-ясно идеите ви: Покрай Джангала към Тевното не звучи много ясно. Имам предвид, че и да обикаляш и да катериш Момин Двор не си е лека работа / не че е много, много трудно, но с оглед какво ще минете дотогава... Smile /. Иначе до Полежан си е пълна разходка с малко над 600м. денивелация от хижата. Останалото е по-интересно - има скаляк по билото на Полежана по посока Източната му кота, а билото на Малкия Полежан е още по-сакато от големия. Не е технически трудно / може и да се подсича /, но ще ви отнеме време. Газеят от тая страна е лесен, просто е в страни от маршрута ви и ще си прецените дали да ходите! Иначе Газеят никога не е за изпускане! Very Happy Иначе в зависимост от хода ви с почивките до Тевно по избраният от вас маршрут е около 7-8 часа / без Газей / и до 10 часа с Газей.
И пак повтарям - по-добре качете Момин двор от там откъдето сте се запътили / въпреки, че е стръмно /, отколкото да го обикаляте! Ако искаш и снимков материал ще ти пратя!
Вторият ден като гледам имате достатъчно време до 16:30 да качите Джангала и да сурнете към езерата и да хванете лифта... Директното "суркане" от Джангала към Самодивските/ Кралевдворски / езера си е бая стръмничко, така че и това имайте в предвид!
Конкретизирай по-точно желанието ви и пак ще обсъждаме! Smile
Сря Сеп 15, 2010 11:19 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
outfaced

Мнение Отговорете с цитат
Нямах идея да качваме Момин Двор ... че мислех покрай него е по лесно (не се катери). На картата също си е отбелязан пътя от Джангала директно към Тевното. Не е ли това пътя с точките?
Идеята е - жълто на отиване, синьо на връщане ...

Заслона на тевното предполагам си работи все още?
Чет Сеп 16, 2010 8:07 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
In Earnest

outfaced написа:
Нямах идея да качваме Момин Двор ... че мислех покрай него е по лесно (не се катери). На картата също си е отбелязан пътя от Джангала директно към Тевното. Не е ли това пътя с точките?
Идеята е - жълто на отиване, синьо на връщане ...

Заслона на тевното предполагам си работи все още?

Като се зачетох в предния пост видях, че съм допуснал техническа грешка ( там където пише Източната кота на Полежан имам предвид Западната Smile ). Иначе за съжаление тук от работата не мога да видя снимката или картата, която си качил за да изкажа мнение. Предполагам си отбелязал обикаляне на Момин Двор от запад - сакато и каменисто. Обикалянето на върха е напълно възможно и по-леко от качването ( най-малко заради денивелацията ), но ако имате силици го качете ( от премката между него и Джангал ) инак ще си счупите краката по морените като подсичате от Запад. Преценете си - това са двата варианта.
Тевно езеро си бачка та пара се вдига Smile
Чет Сеп 16, 2010 9:44 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
JimBoj

Ами това е теоретично възможно, т.е. Има такива пътеки. Незнам колко време е необходимо за това завойче, но съм слизал от вр. Малък Полежан към Джангалска порта и това е едно от местата, които мисля да избягвам за напред. Слизане е стръмно, по едри плочи и всички или почти всички плочи се клатят, което е проблем и на качване, но на слизане е особено не приятно. На 10-15 минути след портата в посока Тевно Валявишко е разклона за вр. Джангала, „маркиран“ с каменни пирамиди. Минаването през върха е задължително Smile и от него по прословутите червени точки към заслона. Май са къси вече дните за една такава „разходка“, но може и да греша от Джангалска порта не съм ходил до върха, виждал съм пътеката от портата и от върха, но ....
Чет Сеп 16, 2010 12:10 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
In Earnest

Пич, не ги пращай и Джангала да катерят същия ден. Аз съм почти сигурен, че и за Газей няма да имат време... Нека си хванат от Джангалска порта покрай 4-те най-източно разположени валявишки езера ако решат да обикалят Момин Двор. Слизането от Малкия Полежан със сигурност не е най-приятното слизане в Пирин, но друг вариант няма - другите склонове за слизане във Валявишкия циркус са по-стръмни!
Чет Сеп 16, 2010 1:14 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
JimBoj

о да извинявайте, не видях на картата, че пътечката им се качва от Валявишките направо на Тевно, „подсичайки“ Джангала, но щом има такъв вариант той разбира се е за предпочитане.
Проблема при слизането от Малък Полежан в посока на Джангалска порта е не толкова стръвността, колкото шаващите плочи Smile дето яко „мангъркат“ Smile
Чет Сеп 16, 2010 4:50 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
outfaced

Много ще ме е яд ако не сколасаме за Газей ... Джангала така или иначе за следващия ден

Лошото е, че ще трябва да го решим там, а то е преди кофтия участък от малък полежан до портата, който не знаем колко време ще ни отнеме.
Доколкото разбирам от портата до подножието на Момин Двор е вървежно. После подсичането му мяса да е бая камънак (там трябва да са прословутите точки, нали така), но пък май е за предпочитане от качването му. А и да го качим, надолу пак са камъни. Това съм го вървял наскоро.
Да видим как ще се движи групата. Че аз съм си фен да скачам по камъните, ама някои други не са Rolling Eyes

Смятам обаче да взема лампи Very Happy

п.п. сега гледам bst го е слезнал това слизане от малък полежан за 30 минути; отбивката до Газей му е била за час ... бива Very Happy
Да видим нашата група колко по кекава ще е.
Чет Сеп 16, 2010 6:56 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
In Earnest

Чак сега видях картата... общо взето същото, което си представях днес. Сега и да го умуваш полза няма - виж как ще се движете!!! И недей гледа кой за колко е слезнал от там и за колко е минал от там - особено като си с група, с която не ма'аш из Пирин всяка седмица Smile!
И аз първия ви ден мога да го мина за 6-7 часа, ама повярвай ми би било чудесно да се справите до 10 часа. Не се знае кой участък за колко ще го минете - вие си знаете как ходите!
Чет Сеп 16, 2010 9:55 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
dido

outfaced написа:
... Доколкото разбирам от портата до подножието на Момин Двор е вървежно. После подсичането му мяса да е бая камънак (там трябва да са прословутите точки, нали така), но пък май е за предпочитане от качването му. ...

А, да не те плаши хич това подсичане. Има 200-250 метра дълга отсечка с камъни току под главното билото, западно от Момини двори. Сложи го 5-10 минути минаване. Останалото е смесен терен треволяк и камъни.

Чет Сеп 16, 2010 10:24 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
outfaced

ммммного яко ходене си походихме .... всичко беше 6 и по план Smile
Е, подсичането на Момин Двор не е за 10-15 минути. По скоро към ту 30минути + още 10 до хижата. Всеки случай е готино и ритмично ходене по големи морени и беше кефско Smile В тоя ред на мисли качването на самия връх не ми се видя въобще читава алтернатива от тая му страна.
Да се върна обаче малко по-назад ... вкарахме една импровизация малко. От Газей не се качихме на малкия Полежан. От долу не ни се видя чак толкова малък, пък и билото малко рошавко ни се стори. Подсякахме без да губим височина.

Като цяло подсичането беше лесно с малко морени и повечко трева. Най накрая обаче направихме грешката да не драпаме по едни морените още 100тина метра до билото (червената чертичка) и до официалната пътека ами отпрашихме надолу, че ни се видя по-лесно (по тревисто). В крайна сметка, май това се оказа по мизерно, защото беше ужасно стръмно, а и камъни все пак не липсваха на места.
Едва ли това е по бърз варинат, но ако се направи като хората (се мине по червената чертичка) ще е според мен по-лесен. Спестяват се едни 150-180м катерене и после слизане.

Та тъй първия ден. Точно за 8 часа (10:20 тръгване, 12:20 на Полежан, 14:00 тръгнахме надолу от Газей, 16:00 бяхме под портата), с бая излежаване на едно от Валявишките бяхме на Тевното.
Там вечерта беше ФРАШ!!! Имаше хора да спят в столовата ... Явно не бяхме единствените решили да се възползват от хубавото време.

На следващия ден на слизане от Джангала също вкарахме малко експеримент.
Ние се сурнахме по червеното. (от дясно на зъба)

Като цяло без никакви ядове. Само на три места имаше участъци от по 5-6 метра, които се минаваха по гъз Laughing
А синьото от ляво на нашето (хваща и от ляво на зъба) заслужава да го има на картата - маркирано си е на място с пирамидки и изглежда съвсем читаво.

Та така ... скоро снимки Smile
Нед Сеп 19, 2010 10:20 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
dido

outfaced написа:
... Е, подсичането на Момин Двор не е за 10-15 минути. По скоро към ту 30минути + още 10 до хижата. Всеки случай е готино и ритмично ходене по големи морени и беше кефско Smile

... А синьото от ляво на нашето (хваща и от ляво на зъба) заслужава да го има на картата - маркирано си е на място с пирамидки и изглежда съвсем читаво.

А, имах предвид само участъка с камънаците, че е 15 минути скачане. Обиколката в подножието на върха е повече разбира се, но тя не е изцяло камениста.

Синьото от вашия трак не съм го сложил, защото не съм го ходил (нямам и друг надежден трак). Иначе го знам това минаване, стои ми в списъка когато му дойде времето. Всъщност ако обърнеш внимание на кафявото, там има една перпендикулярна пътечка, която води до Попово езеро. Тя би трябвало да е част от синьото.

Нед Сеп 19, 2010 10:33 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
In Earnest

outfaced написа:
ммммного яко ходене си походихме .... всичко беше 6 и по план Smile
Е, подсичането на Момин Двор не е за 10-15 минути. По скоро към ту 30минути + още 10 до хижата. Всеки случай е готино и ритмично ходене по големи морени и беше кефско Smile В тоя ред на мисли качването на самия връх не ми се видя въобще читава алтернатива от тая му страна.
Да се върна обаче малко по-назад ... вкарахме една импровизация малко. От Газей не се качихме на малкия Полежан. От долу не ни се видя чак толкова малък, пък и билото малко рошавко ни се стори. Подсякахме без да губим височина.

Точно както си говорихме Wink ! Движили сте се екстра. Много се радвам за импровизацийките около Малкия Полежан и Джангала.
Чакам снимки! Smile
Нед Сеп 19, 2010 11:12 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
outfaced

малко допълнение към подсичането на малък полежан ... т.е. нагледен мат'рял
с червено ...

а зеленото е варинат за чисто и бързо качване до горе.

Не бяхме първите на които им е хрумнало да минат от там. Имаше 2-3 пирамидки в началото, но явно после е зарязно. Мен лично ми хареса. Поне от тая страна. Както казах - от другата се налага подисчането на едни морени с малки подвижни камъни, което не е много читаво, но за който го мързи да катери бива Laughing
Пон Сеп 20, 2010 8:33 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
dido

Хехе, добро подсичане сте видели. Аз лично в такива ситуации предпочитам да си кача/сляза тумбата. Нещо не ги обичам страничните ходения по сипей и камъни - обикновено излиза, че съм по-бавен подсичайки странично отколкото да търча по ръбовете.

Пон Сеп 20, 2010 9:20 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Пирин Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница 1, 2  Следваща
Страница 1 от 2

Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

Вземи рекламен банер   

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.