ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Ще изместят ли GPS – ти маркировката ???
Иди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща

Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Литература, карти, GPS ресурси Предишната тема
Следващата тема
Ще изместят ли GPS – ти маркировката ???
Автор Съобщение
dido

Мнение Отговорете с цитат
Видимостта беше под 1 метър в описвания от мене случай. Ориентири разбира се никакви - само зрителни илюзии както писах - черната точка ти се струва връх на кол, а като я приближиш излиза, че е крилата мравка на снега. Изчезва дори всякаква представа за мащаб.

Да отбележа, че държането плътно вдясно определено е грешка предивд масивните лавини, които падат от Отовишкия рид.
Въобще без компас, без карта за хващане на точен азимут, или дори без комплект бели кокалчета за гадаене на посоката, в тоя случай шанса ти случайно да намериш хижа Вазов клони около 1-2% ако късмета е на твоя страна.

Лично за мен в тази ситуация единственото адекватно решение е окопаване докато се вдигне мъглата. Всичко друго е уповаване на шанса, а това рядко води до щастлив край в планината.

Съб Сеп 11, 2010 4:53 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
radi

Местожителство: Варна

Изкривихме въпроса към оцеляване с гпс или без. В Пазар дере не съм влизал отдавна, имаше си начин за минаване много преди да има навигационни уреди подръка. Единствено помня, че като се забиеш вляво трябва да не се чудиш и да излезеш. Нещо Лисичо имаше там в имената...
Много измислени и встрани от реалността станаха ситуациите. Аз малко се съмнявам във видимостта от половин метър. Нали не бъркаме видимост на повърхност сняг в снежна буря с видимост на контрастен предмет?
Влизането в такава ситуация е отвъд границата, и гпс и маркировката започват да нямат отношение към случката. Факт е, че е налице силно ограничаване на способността да се възприема обкръжението и заедно с това за ориентация.
Съгласен съм, че ако някой падне някъде от небето, или от склон, и се е загубил, ГПС може да му покаже къде е и човекът да се ориентира. Но това не се случва по туристическите места.
Съб Сеп 11, 2010 8:12 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
radi

Местожителство: Варна

Как се предполага да се мине Пазар дере, като коментираме? По записано преминаване от предишни туристи?
Съб Сеп 11, 2010 8:14 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
dido

radi написа:
Изкривихме въпроса към оцеляване с гпс или без.

В случая моя коментар беше към Balkandjiq и това, че не носи карти и уреди. Описах ситуация, от която без карта или компас/гпс няма измъкване. Лично за мен ГПС-а е уред, който предоставя карта + компас + висотомер в едно. Средството е под ръка, дали ще го ползваш и по какъв начин - си е лично твоя работа.

Относно Голямото Пазардере - последните няколко ходения в Рила са ми все в тоя участък, в сняг и все в мъгла. Последния мъгел беше уникален просто, както описах ...

Съб Сеп 11, 2010 10:09 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
mislesht

Местожителство: Пловдив

Тя темата беше малко по-различна, ама нейсе...
С две думи, нека да ги има и двете, че и повече. Нали колкото повече, толкова повече! Всеки има избор.
Иначе съм забелязал, че ГПС-а "помага" на неподготвени хора да ходят когато и където не бива.

Пон Сеп 13, 2010 6:40 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла ICQ Номер
outfaced

mislesht написа:
Иначе съм забелязал, че ГПС-а "помага" на неподготвени хора да ходят когато и където не бива.

Laughing вярно ...
влизам изцяло в тая категория Oops
Пон Сеп 13, 2010 8:31 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
ggattov

Местожителство: София

сега чак забелязах темата Smile която е провокирана донякъде и от едно мое мнение на което липсва началото, което е точно по темата защо няма да изчезнат маркировките но няма значение Smile

но като гледам доста се е изменила от първоначалната тема, чисто и просто маркировките ще ги има и ГПС-ите също, всеки сам да прецени.....

несериозно е да се твърди - да тръгнеш зимата (за лятото и аз минавам само с карта, ако ходя в непознат район и предварително проучване на района, а много пъти и без карта даже) без каквито и да е помощно стредство.... не е задължително ГПС....

izvetrql, няма я защото никой не е минал от там с ГПС - ако някой (в случая ти) Smile беше направил трак.... и го беше пуснал и някой като го изтегли според теб - кой път щеше да избере? естествено според релефа и т.н. точно този, ако тръгва от селото (няма как да предвидиш в случая субективните фактори)
аз точно това не харесвам на ГПС защото някой някъде си е минал и пуснал трак и ако се окаже, че е като "пряката" пътека която аз избрах (преди 10 години беше хубав горски път), щеше да се поздравява майката на тоя дето е пуснал трака.....

затова аз предпочитам когато ма'ам гащи извъм маркираните пътеки да се водя по собствени инстинкти, а не по това някой някъде е минал и пуснал трак и аз после да се забия на майната си по тоя трак, по-добре сам на собствена глава да се забия на майната си Smile))

гореспоменатото е свързано с липсата на добри карти за ГПС (засега) и според мен дейтвително както е споменато използването на ГПС води до намаляване на естествените способности на човек за орентация.... защото човек не се мъчи да определи кое какво е на база на карта разположение на слънцето и час, примерно.... а само гледа ГПС и почва: това е това и т.н.

поздрави

ПС: Няма нищо по хубаво да се намериш след като си се загубил преди това Laughing
Пон Сеп 13, 2010 9:29 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
igurbev

Сякаш изпускате от внимание, че светът е наистина голям, а човешкия живот твърде кратък. Аз лично предпочитам да жертвам щастието на загубения в трънака, за да мога да стигна до поне малка част от местата, които наистина си заслужават.
Пон Сеп 13, 2010 10:51 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
milen_kb

Местожителство: София, Габрово

На темата ще отговоря, със следния въпрос:
А какво ще стане ако няма маркировка и батерията на GPS се изхаби или GPS откаже поради други технически причини?
Пон Сеп 13, 2010 10:57 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
igurbev

По - лошо ще е ако се подхлъзнеш и си счупиш крака.

Незнам защо фактът, че използваш ГПС автоматично те поставя в категорията на тези, които са абсолютно неспособни да се ориентират по друг начин.
Пон Сеп 13, 2010 11:02 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
hvanigorata

milen_kb написа:
На темата ще отговоря, със следния въпрос:
А какво ще стане ако няма маркировка и батерията на GPS се изхаби или GPS откаже поради други технически причини?

Вариант 1: Лягаш да мреш Laughing
Вариант 2: Пускаш главата си и се ориентираш Very Happy
Пон Сеп 13, 2010 11:04 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя AIM Адрес
milen_kb

Местожителство: София, Габрово

Според мен не вярвам скоро да няма маркировка по пътеките. Това е все едно да махнат табелите по пътищата за населените места. Иначе и аз съм на мнението, че GPS помага и дори го ползвам от време на време.
Пон Сеп 13, 2010 11:16 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
JimBoj

Да темата лъкатуши от това изобщо необходимо ли е техническото устройство и кое е най – важно за предвижването и оцеляването в планината. Ами аналогията с пътищата в предния пост ми хареса, ами да най важното е да можеш да караш колата, а после да знаеш на къде я караш.

Чатнах! А може би ще махнат и табелите по пътищата, кой знае?

Вероятно в близкото бъдеще истината ще там някъде по средата, табелки по разклоните и поддържане на пътеките в проходимо състояние, без паднали дървета и прораснали храсти (клек) и добре поддържани електронни карти. ръкопляскания

Навигацията е цяло чудо, съвременните навигационни уреди са толкова добри, че само преди 200-300 години хората дори не са смеели да мечтаят за това. Чели ли сте „Острова от предишния ден“ на Умберто Еко. Разказва се какви опити за навигация са се правили, примерно в Англия посипват с прах ножа с който е наранено животинче и се очаква в същото време това да даде отражение на хайвана (който се намира на хиляди левги) и по това да се разбере колко часа е в родината ... или някаква подобна глупост Sad

Old Моето лично мнение е че традиционната маркировка ще започне да губи смисъла в който я приемаме сега. Old
Вто Сеп 14, 2010 1:42 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
mislesht

Местожителство: Пловдив

milen_kb написа:
Това е все едно да махнат табелите по пътищата за населените места.

Да, любопитно предположение. Нали във всеки автомобил ще има ГПС, защо ни са табели по пътищата. Ако махнат и ченгетата, щото ще има камери навсякъде... Punk

Вто Сеп 14, 2010 7:49 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла ICQ Номер
igurbev

JimBoj написа:
... опити за навигация са се правили, примерно в Англия посипват с прах ножа с който е наранено животинче и се очаква в същото време това да даде отражение на хайвана (който се намира на хиляди левги) и по това да се разбере колко часа е в родината ... или някаква подобна глупост Sad

Защо глупост, планът е брилянтен и си е чиста логика - тъй като няма начин да разберат в морето на каква дължина се намират, в определн час, от определена дължина им изпращат сигнал и според часовата разлика намират собстената си дължина. Smile
Вто Сеп 14, 2010 10:38 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Литература, карти, GPS ресурси Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
Страница 2 от 3

Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

Вземи рекламен банер   

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.