ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Снимки от десетдневка в Пирин
Иди на страница 1, 2  Следваща

Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Пирин Предишната тема
Следващата тема
Снимки от десетдневка в Пирин
Автор Съобщение
mihaela10

Местожителство: Пловдив

Мнение Снимки от десетдневка в Пирин Отговорете с цитат
Ето и моите снимки от ходенето ми из Пирин в началото на август:
http://picasaweb.google.bg/mihaela10ster/PirinMountain2010#
Маршрута беше доста традиционен, но и доста обиколен. Отдавна не се бях качвала на Безбог и Полежан, но в деня в който се запътихме на там, облаците устроиха такъв грандиозен спектакъл из планината, че едва, едва повдигнаха завесата към Стражите и Газея и на там почти нищо не се видя. Гледам сега тук снимките на Батмана от Полежан - съвсем друго е! За това пък, другата панорама - на юг, я хванах цялата.
Попълних си колекцията от снимки на пиринските езера със снимки на Голямото Валявишко езеро и с много снимки на Муратовото. Някой беше написал тук, че жените много обичаме езерата. Аз съм типичния пример за това! Предпочитам магията на пиринските води пред суровия пейзаж от върхове и това със сигурност си личи в снимките ми.
За първи път, тази година ходих и из Среден Пирин - към х. Малина и Попови ливади, макар че там няма езера. Там красотата на Пирин е по - различна и това обогати представите ми за невероятно разнообразната природа на планината. Незабравими ще останат впечатленията ми от гледките около вр. Ореляк и вида на Славянка планина, от пътя над Попови ливади. За първи път бях и в гр. Гоце Делчев, от където продължихме по други маршрути, но за тях ще пиша в други раздели на форума.
Вто Сеп 07, 2010 11:05 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
In Earnest

Местожителство: Sofia

Мнение Отговорете с цитат
Браво, браво!!! Много се радвам на подобни Пирински прояви! Wink
Сря Сеп 08, 2010 12:02 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
jordy

Чудесен преход Михаела и великолепни снимки.Сигурно ви е било
доста весело с такава голяма група. Very Happy.Искам да те попитам колко
време ви отне приблизително спускането от Солището до х.Пирин
и какви са ти впечатлтнията от двете хижи(Пирин и Малина) без
да знам разбира се,дали сте нощували там.Поздрави и само така! Very Happy
Сря Сеп 08, 2010 8:06 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Velio

Браво Smile
екстра снимки
Сря Сеп 08, 2010 10:11 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Speedy

Местожителство: Неврокопъ

Голямо ходене е паднало. Браво на вас!

Чет Сеп 09, 2010 8:16 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла ICQ Номер
ДИАНА

Местожителство: ПЛОВДИВ

Достойно представяне на пловдивчани в Пирин! А снимките на mihaela, са направени разбира се с окото на художник. Маршрутът: хижа „Безбог” - „Папаз чаир”, през половината Пирин, поне според мен е нетрадиционен. Поздрави на цялата група за дългия преход! Интересно е, че умората която изпитваме от ходенето в планината, няма нищо общо с умората, която изпитваме в града!? Сигурна съм, че вече имате идеи за следващото пиринско лято.

Чет Сеп 09, 2010 12:54 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
alexvan

Местожителство: България

Браво Михаела.
И аз искам така Confused
Чет Сеп 09, 2010 11:20 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
mihaela10

jordy написа:
Чудесен преход Михаела и великолепни снимки.Сигурно ви е било
доста весело с такава голяма група. Very Happy.Искам да те попитам колко
време ви отне приблизително спускането от Солището до х.Пирин
и какви са ти впечатлтнията от двете хижи(Пирин и Малина) без
да знам разбира се,дали сте нощували там.Поздрави и само така! Very Happy

Групата ни сега беше в минисъстав - само 14 човека. Нашата група съществува вече 25 години и в миналото, през 1995 - 96г. наброяваше 38 човека, но тогава имахме друг водач и се организирахме на друг принцип. Малката група е за предпочитане. Весело ни е - ние сме приятели от много години!
Не съм съвсем сигурна, но мисля че от Солището до х. Пирин слязохме за около два часа и половина. Аз повече се изненадах от маршрута от х. Пирин до х. Малина, който преминавах за първи път. На всякъде из пътеводителите пише, че този маршрут е 2ч., а ние вървяхме повече от 3ч. - доста продължително и досадно ми се стори - може би, защото беше доста слънчев следобеда и вече бяхме поуморени. Ние правихме преход от х. Каменица до х. Малина. Покрай х. Пирин само минахме и спряхме там за обяд. Взехме това решение, за да намалим после, дългия преход до Попови ливади. Последно съм пребивавала на х. Пирин през 2004г. Много ми харесва сградата на хижата, като атхитектура и атмосфера. Не е само мое мнението, че тя е един уникален архитектутен обект. През 2004-та тя се "стопанисваше" от един лъхащ на алкохол хижар и беше ужасно мръсна и занемарена. Сега, за кратката почивка, която направихме там, ми се стори, че стопаните са други и сякаш беше по - чисто. Когато става въпрос за тази хижа, винаги си спомням онзи велик бай Стоян /светла му памет/ - истинския майстор - готвач, който си работеше занаята с кеф и дори когато ни забъркваше омлет, ни се струваше, че ядем най - вкусното нещо на света.
Смея да кажа, че на х. Малина обслужването от страна на персонала беше по - добро, от колкото на всички други пирински хижи, на които пребивавахме тази година. Стопаните там са изключително любезни и отзивчиви. За съжаление, ние се оказахме там в събота срещу неделя. Когато пристигнахме, на другия край на поляната срещу хижата бяха разпънати палатки, а самата поляна беше осеяна от групи хора, които бяха дошли да разпускат през горещия уикенд. И нали си знаем българина как разпуска - до късни доби на поляната дънеше чалга, а после порядъчно пияни люде се клатушкаха по стълбището и коридирите. Глледам, тук по - долу, се е получила доста дълга тема по този въпрос, по повод преживелиците на моята съгражданка Диана на Тевното. Аз много не се впечатлятам от подобни гледки. Много са грозни и неприятни наистина, но причините да го има това и то все по - често и на по - високото, са доста дълбоки и няма да ги отстраним, нито с писане, нито с борба. Просто нямаме държава и то от доста време и кой знае до кога!
Ей, прекрасно е по вашия край, Джорди! Пирин е велик!

Последната промяна е направена от mihaela10 на Пет Сеп 10, 2010 12:01 am; мнението е било променяно общо 1 път
Чет Сеп 09, 2010 11:40 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
mihaela10

ДИАНА написа:
Достойно представяне на пловдивчани в Пирин! А снимките на mihaela, са направени разбира се с окото на художник. Маршрутът: хижа „Безбог” - „Папаз чаир”, през половината Пирин, поне според мен е нетрадиционен. Поздрави на цялата група за дългия преход! Интересно е, че умората която изпитваме от ходенето в планината, няма нищо общо с умората, която изпитваме в града!? Сигурна съм, че вече имате идеи за следващото пиринско лято.

Диана, Благодаря за хубавите думи, ама ти на това в планината умора ли му викаш?! За мен си е релакс!
До следващото лято има много време, но сега до края на месеца може би ще ходим на Белмекен, ако искаш ела с нас!
Чет Сеп 09, 2010 11:57 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
mihaela10

alexvan написа:
Браво Михаела.
И аз искам така Confused

Ами давай, alexvan! Най - важното е човек да иска!
Пет Сеп 10, 2010 12:08 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
Speedy

Местожителство: Неврокопъ

mihaela10 написа:
Аз повече се изненадах от маршрута от х. Пирин до х. Малина, който преминавах за първи път. На всякъде из пътеводителите пише, че този маршрут е 2ч., а ние вървяхме повече от 3ч. - доста продължително и досадно ми се стори - може би, защото беше доста слънчев следобеда и вече бяхме поуморени.

Не забравяй че времената които се посочват в пътеводителите отчитат само чистото време за ходене, въпреки че в повечето от тях не го пише. Нормално е да го вземете за 3 ч. като се отчете големината на групата, умората, кратки спирания и т.н. Тъй като хижа "Малина" е нова, този преход присътсва отскоро по пътеводителите. Трябва да се отбележи, че времената за изминаване дадени в различните източници са доста шарени. И още една подробност. Последните години имаше и промяна на трасето на този маршрут в един малък участък, но това е друга тема.

В пътеводителя от 1983 г. се дава време за изминаване на участъка х. "Пирин" - х. "Малина" 2-2:30 ч. като се дава и вариант с отиване до седловината Тодорово през Караорман и след това връщане (слизане) към "Малина" - виж стр. 98.

В книжката хижа "Пирин" от "Малка туристическа библиотека" пък се дава х. "Малина" - х. "Пирин" 1:30 ч., много скоростно преминаване - виж стр. 42.

В пътеводителя от 1988 г. се дава х. "Пирин" - х "Малина" 1:45 ч. - виж стр. 133. Интересно е, че авторът на пътеводителя от 1983 г. е съавтор на този от 1988 г.

Маршрутите в пътеводителя от 2007 г. са 1:1 с този от 1988 г. Няма какво да се коментира.

В пътеводителя от 2008 г. разстоянието х. "Пирин" - х. "Малина" се дава да се измине за 2:05 ч., а обратното х. "Малина" - х. "Пирин" за 1:45 ч. - виж стр. 211 и 224. Пише си, че това е само чисто ходене и посоченото време не включва почивки.

Такива ми ти работи. Cool

Пет Сеп 10, 2010 8:27 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла ICQ Номер
alexvan

Местожителство: България

mihaela10 написа:

Ами давай, alexvan! Най - важното е човек да иска!

Ми като няма кандидати - затова търся с други.
Пет Сеп 10, 2010 10:08 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Балкана

Местожителство: на душата завинаги на Балкана-тялото днеска тук утре там..

Мнение Снимки Отговорете с цитат
Здравейте !
Рядко обектива може да побере това, което вижда човешкото око в действителност, в предоставените "прозорчета" от Пирин вие сте се доближили максимално възможно!!!! Very Happy
Благодаря ви за споделеното и ви благувам !Very Happy
Останете със здраве ! Very Happy
Съб Сеп 11, 2010 10:13 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
mihaela10

Благодаря, Speedy, за изчерпателната информация, за маршрута х. Пирин - х. Малина! Зная, че посоченото в пътеводителите време, не включва почивките и че ходенето с група е по - бавно, по принцип. Сега си спомних, че имаше много едри горски ягоди край пътя и сигурно много сме се отплесвали по тях.

Alexvan, щом е такава работата, следващият път, като тръгваме към някое интересно място, ще ти свирна, да се присъединиш!
Съб Сеп 11, 2010 6:04 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
ДИАНА

Местожителство: ПЛОВДИВ

Благодаря за поканата, mihaela! В последните дни на септември, след Пирин и Рила, тридневно ще уважим и Стария Балкан. Разгледах и снимките от албумите ти: Алиботуш и Ковачевица. Голямо обикаляне е паднало и сте се заредили положително за месеци напред. По същото време и аз бях в Стъргач, в село Илинден. Красивият неврокопски край е рай за планинари, защото слизайки от Пирин си близо до няколко планини, включително и гръцките и всеки ден може да си на различно място. Другия път не пропускай селата Делчево и Тешево, които са самобитни и интересни, но не са прочути като Ковачевица и Лещен.

Съб Сеп 11, 2010 6:19 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Пирин Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница 1, 2  Следваща
Страница 1 от 2

Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

Вземи рекламен банер   

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.