Автор |
Съобщение |
In Earnest
|
|
|
|
|
Това лято докато се спусках по Котешкия рид и после се качвах през циркуса Баюви дупки към заслон Кончето много му се чудех на Средоноса - дали има качване и оттам. След юнашкото падане предния ден, от което още ме боляха ребрата, пък и заради мъглата реших да не се пробвам, но това което показваш е много полезна информация за следващо ходене по Пирин. |
А, ти тук отговаряш ма въпроса ми от съседната тема!!! Браво, човече - Баюви Дупки е грандиозен циркус. Не се колебай за Средоноса - върховен е. Къде си паднал, че са те боляли ребрата?? И аз на Средоноса се подредих малко - лек каменопад за малко не ме претрепа, но пък успя да ми потроши пръстта още в началото ...
|
|
|
Пон Сеп 06, 2010 9:08 pm |
|
|
dido
|
|
|
|
А така, страхотно ходене. Тоя рид не знам кога ще му устискам минаването, че бая серт бил разправят препатили.
Качването откъде го направи ?
_________________ Бутам след осмата бира |
|
|
Вто Сеп 07, 2010 12:25 am |
|
|
In Earnest
|
|
|
|
|
А така, страхотно ходене. Тоя рид не знам кога ще му устискам минаването, че бая серт бил разправят препатили.
Качването откъде го направи ? |
Ами от Яворов - Погледец - Парева поляна и после малко лавиране из клека за да се излезе на един от кулоарите към онези най-долни скали на Средоноса, които съм показал на първата снимка.
|
|
|
Вто Сеп 07, 2010 9:31 am |
|
|
dido
|
|
|
|
Абе има щото една пътечка дето прехвърля Средоноса, отбива се от старата пътека северно от Погледец. В най-високата си точка е мурова гора и е удобно място да захванеш зъберите на Средоноса.
Всъщност предполагах, че си почнал оттам без да слизаш до Парева поляна.
|
|
Вто Сеп 07, 2010 10:29 am |
|
|
In Earnest
|
|
|
|
|
Абе има щото една пътечка дето прехвърля Средоноса, отбива се от старата пътека северно от Погледец. В най-високата си точка е мурова гора и е удобно място да захванеш зъберите на Средоноса.
Всъщност предполагах, че си почнал оттам без да слизаш до Парева поляна. |
Интересно на къде води тая пътека, за която говориш - може ми към Дуниното куче или... ? Щото ако не е просечен добре клекът там е брутален. Изобщо в ниските части на Средоноса е някакъв ад с клека и затова гледах да се 'мушна' по някой по-възможен улей. Не че не брах големи патила де...
Ти минавал ли си по пътеката, която описваш?
|
|
|
Вто Сеп 07, 2010 11:03 am |
|
|
dido
|
|
|
|
А, да, да, минавал съм по тая пътека разбира се - щом я коментирам. Това е т.нар пътека за Парева поляна и извора Кацата.
Като тръгнеш да слизаш от Погледец посока Баюва дупка по старата синя пътека, в най-ниската част се отклоняваш наляво (изток) към Средонос. Там има една табелка, мисля пишеше "За Парева поляна и Средонос". Пътечката е много тънка и се следи трудно в началото. Тръгва първо на север, подсичайки Средонос, на места стръмно, и скоро (ок. 20 мин от разклона) излиза на рида. Оттам тръгваш да слизаш към Парева поляна по един доста стръмен сипей трошляк и едри камъни мрамор.
След това продължава към Кацата по един стръмен улей в гората и малко клек горе. Кацата е на самото било под Дунино куче, на около 2100-2200 ако не се лъжа.
|
|
Вто Сеп 07, 2010 11:44 am |
|
|
In Earnest
|
|
|
|
|
Това е т.нар пътека за Парева поляна и извора Кацата. |
Може да я пробваме догодина, че един приятел силно съжали, че не успя да дойде след като му разказах и показах снимките. Въпреки, че съм си харесал един друг улей, но живи и здрави!
|
|
|
Вто Сеп 07, 2010 2:35 pm |
|
|
dido
|
|
|
|
Да, има още един улей с просека в клека право към Дунино куче от поляната. Ама не съм го пробвал.
|
|
Вто Сеп 07, 2010 3:57 pm |
|
|
Евгени
|
|
|
Чак сега се загледах внимателно в картите - всъщност започнах да спускам от Котешкия рид към Баюви дупки малко след като острите скали на рида свършиха, а Дуниното куче въобще не съм го стигнал, както си мислех.
Иначе предния ден уж за по-безопасно, пък и за да заредя с вода, реших да подсека Жандармите и Албутин, но стъпих на камък, който се обърна и бях на земята преди да се усетя какво става.
_________________ http://evgeniyonkov.blogspot.com |
|
|
Вто Сеп 07, 2010 8:09 pm |
|
|
In Earnest
|
|
|
|
|
Чак сега се загледах внимателно в картите - всъщност започнах да спускам от Котешкия рид към Баюви дупки малко след като острите скали на рида свършиха, а Дуниното куче въобще не съм го стигнал, както си мислех.
Иначе предния ден уж за по-безопасно, пък и за да заредя с вода, реших да подсека Жандармите и Албутин, но стъпих на камък, който се обърна и бях на земята преди да се усетя какво става. |
Малкият дявол е бил... Важното е , че цяла седмица след това си тичал по чукарите!!!
Видях, че си се пообъркал за Дуниното куче, но реших да не те поправям...
Като гледам някъде от тука си се спуснал:
|
|
|
Сря Сеп 08, 2010 12:22 am |
|
|
Евгени
|
|
|
Поправяйте де, аз не съм толкова наясно като вас с тези места. В оная мъгла нещата изглеждаха по съвсем различен начин от тези знимки. Направих нещо такова в посока обратна на часовниковата стрелка:
_________________ http://evgeniyonkov.blogspot.com |
|
|
Сря Сеп 08, 2010 7:04 pm |
|
|
In Earnest
|
|
|
|
|
Поправяйте де, аз не съм толкова наясно като вас с тези места. В оная мъгла нещата изглеждаха по съвсем различен начин от тези знимки. Направих нещо такова в посока обратна на часовниковата стрелка:
|
Точно както си го мислех си го минал:
|
|
|
Сря Сеп 08, 2010 9:12 pm |
|
|
mimif
Регистриран на: 31 Авг 2010 Мнения: 2 Местожителство: Благоевград |
|
|
|
Браво! Страхотно изкачване си направил! Това не може да го направи всеки!
|
|
|
Сря Окт 06, 2010 11:34 pm |
|
|
In Earnest
|
|
|
|
|
Браво! Страхотно изкачване си направил! Това не може да го направи всеки! |
Благодаря,
Важното е да имаш огромно желание и смелост
|
|
|
Чет Окт 07, 2010 7:26 am |
|
|
safcho
|
|
Намерен полар |
|
Извинявам се че "замърсявам" темата, но: В неделя е намерен полар на този ръб. Според мен е "загубен" съвсем скоро. Затова, очаквам описание и адрес на който да го изпратя.
Естествено, мнението, може да се премести на по-подходящо място.
|
|
|
Пон Окт 05, 2020 3:59 pm |
|
|
|