Преди 5 дни, като последен ден от нашата обиколка на Пирин, минахме маршрута х. Вихрен, в. Вихрен, Кутело, Кончето до Бански Суходол а обратно по подсичащата, Казаните до хижа Вихрен. Това ни приключение като се има предвид че объркахме пътеката в самото начало (внимавайте и вие защото е масово заради лошата маркировка) и ни се удължи пътя до Вихрен с близо час. Като цяло отне към 9-10 часа с поне час почивки и едно 30мин висене на Премката в опити да се свържа с НИМХ за актуална прогноза понеже времето отиваше на зле. Така че ако се движите по правата пътека нагоре, и нямате други препятствия, може да ги вземете спокойно и за под 9 часа. Но пак повтарям до Бански Суходол и обратно, понеже пътя на връщане през подсичащата и Казаните към хижа Вихрен е много лек и се взима доста по-бързо.
Може да постна снимки от цялата ни разходка но става излишно при положение, че това са едни от най-популярните пирниски маршрути и хората вече са ги виждали.
Моят съвет е да си оставите багажите някъде, да вземете само вода и апарати и да си направите еднодневна разходка до Вихрен и Кончето и обратно. Маршрута не е много лек, а като сте с багаж за преход няма да изпитате и половината удоволствие. Ще сте разбити от катеренето на върховете и няма да се насладите на гледките. При толкова народ все някой няма да издържи ще се забавите по пътя а после или ще бързате на Кончето вместо точно там да си повисите на спокойствие и правите снимки, или пък ще се прибирате по тъмно.
Преценете си добре, казвам ти го като човек без опит а ти дори и да имаш, много от групата ще са в моето положение.
Пет Авг 06, 2010 12:28 am
Malolo
nnbs написа:
Може да постна снимки от цялата ни разходка но става излишно при положение, че това са едни от най-популярните пирниски маршрути и хората вече са ги виждали.
Ако не смяташ да публикуваш снимки, може ли да те помоля да ги качиш някъде в нета и да публикуваш просто линк. Все пак мисля, че ще са полезни (поне на мен ) И то снимки, които подсказват за маршрута и местата, където може човек да се подведе.
_________________ "The absolute simplicity. That's what I love. When you're climbing your mind is clear and free from all confusions. You have focus. And suddenly the light becomes sharper, the sounds are richer and you're filled with the deep, powerful presence of life..." Heinrich Harrer, 7 years in Tibet
Извинявам се, ако съм малко встрани от темата. Голяма фенка съм на Пирин, но все ми се провалят плановете за ходене последните 3 години.
Случайно попаднах на вашата тема и бих искала да попитам дали някой е ходил скоро към х.Синаница? Връх Синаница ми е любимият и мисля да отскоча до него през някой уикенд към края на месеца, та дори и сама. Компанията ни за съжаление се разтури, а много ме влече пустата Пирин планина... Последните ми спомени от х.Синаница са, че нямаше ток и вода. Мислите ли, че е лекомислено да направя един двудневен преход х.Яне Сандански - х.Синаница - х.Вихрен (и ако имам сили - в.Вихрен)? Никога не съм тръгвала от х.Яне Сандански и не знам как е маркировката до Синаница. Транспортът от гр.Сандански до хижата е рано сутрин и май ще ми се наложи да нощувам в петък в Сандански. Имате ли случайно по-добри идеи? Проучвах и варианта с качване от х.Загаза, но там е още по-зле придвижването от Кресна до м.Върбите. И отново не знам какво е положението с маркировката.
Ако на някой му се драсва ред-два да сподели личен опит и мнение, ще съм много благодарна. Или ако вече сте обсъждали подобна тема, моля, пратете линк.
Вто Авг 10, 2010 12:10 pm
dido
Здрасти,
от х Яне Сандански до х Синаница е кофти качване, близо 1300 метра само нагоре, при това неравномерно. Добре е маркирано с жълта боя до разклона с кафявата маркировка в Спано поле. За Синаница е вляво по кафявата, жълтата продължава направо до х Вихрен.
От х Яне Сандански по-доброто качване в планината е към х. Беговица (1:30 часа) по синя маркировка. Оттам имаш избор дали да продължиш за Спано поле и Синаница по кафявата, или да се качиш нагоре към Тевното езеро.
От Върбите-Загаза до Вихрен по-скоро ще се объркаш, а и няма да ти е по-лесно.
От х. "Яне Сандански" хващаш жълтата маркировка и вървиш по нея до разклона в м. Спано поле - около 3,30 ч. е чистото ходене, без почивките. Там се тръгва наляво (запад) по кафявата боя за х. "Синаница" - 1,50 ч. чисто ходене. Общо около 5,30 ч. ти е чистото ходене. Ако ще качваш връх Синаница разбира се нещата се удължават.
От х. "Синаница" до х. "Вихрен" има пътека маркирана със синя боя - 3 ч. е чистото ходене.
Благодаря, dido и Speedy. Да видим сега кой е кашкавал турист...
Вто Авг 10, 2010 1:16 pm
jordy
От х."Яне Сандански" за х."Синаница" има и друг път.
Върви се по жълтата маркировка от Попина лъка,която се
изоставя при моста на р.Сърчалиица в местността "Петричкия лагер"
Завива се по моста на СЗ през местността "Долна Ахматица" по
широк коларски път,който вие през гората и излиза на широка поляна
с овчарник.От поляната пътя продължава на СИ,като заобикаля източните
склонове на кота-2200 и излиза на леко понижение на релефа между
Момин връх и кота-2200 в местността "Юрушки гробе".От там има пряка
видимост до върха.Като време горе-долу няма голяма разлика в сравнвние
със стандартния път(жълта+кафява боя),но самото изкачване е по-плавно
и денивелацията е доста по-поносима.
Вто Авг 10, 2010 1:35 pm
In Earnest
Re: Ъм... нужен ми е съвет
Iulia написа:
Голяма фенка съм на Пирин, но все ми се провалят плановете за ходене последните 3 години.
Случайно попаднах на вашата тема и бих искала да попитам дали някой е ходил скоро към х.Синаница? Връх Синаница ми е любимият и мисля да отскоча до него през някой уикенд към края на месеца, та дори и сама. Компанията ни за съжаление се разтури, а много ме влече пустата Пирин планина... Последните ми спомени от х.Синаница са, че нямаше ток и вода. Мислите ли, че е лекомислено да направя един двудневен преход х.Яне Сандански - х.Синаница - х.Вихрен (и ако имам сили - в.Вихрен)? Никога не съм тръгвала от х.Яне Сандански и не знам как е маркировката до Синаница. Транспортът от гр.Сандански до хижата е рано сутрин и май ще ми се наложи да нощувам в петък в Сандански. Имате ли случайно по-добри идеи? Проучвах и варианта с качване от х.Загаза, но там е още по-зле придвижването от Кресна до м.Върбите.
Здравей, Юлия!
И аз да драсна няколко реда. Първо да ти се накарам, че 3 години си пропускала Пирина!!!
Иначе по твоя въпрос аз лично бих ти препоръчал прехода от Попина лъка към Синаница за съботата. При все че имаш транспорт от Сандански е по-добре, защото от Кресна ако трябва да ходиш си е убийствено, а и там транспорта е сложен. Междудругото сега се сещам за Бай Георги / Лагера, местността Върбите - 16-17км над Кресна /. Та той принципно предлага всякакви екстри - нощувка в бунгало, жива пъстърва, всякакви аламинути, " Оригинална Cola " и т.н. както и най-вече транспорт от Кресна, което може да ти е от полза, тъй като си без кола. За съжаление не съм му ползвал услугите / освен вкусната пъстърва, картовки и бира като слизам от горе / за да ти помогна с цени и т.н., но няма да ти навреди да му звъннеш - пък може и да е добра оферта да те хвърли от Кресна до м. Пещерата / 25км. / и да ти спести 6-7 часа бъхтене. От Пещерата без да си даваш зор имаш 3 часа до хижата! 0887 919 995 - Бай Георги.
Но да се върнем на варианта с Попина лъка - от там както припомня Дидо имаш 1200-1300м. денивелация, но аз лично не намирам маршрута за сложен и стръмен. Единствено баир си има при Душевадника преди да излезеш на Спано Поле - от т.н. водохващане на р. Башлийца нагоре - м/у 40мин. и 1 час ( зависи как ходиш ). И така по маркировката, която ти описват dido и Speedy за около 5 часа трябва да си на Синанишката порта. От там 2 варианта - или слизаш за 20 мин. до хижата или минаваш по билото до върха и от там има стръмно спускане към хижата. Минаването от горе ще ти коства поне час и половина. Абе с почивките ще навъртиш поне 8 часов преход, което не е нищо само дето май не си ходила наскоро и не знам как ще ти понесе...
Относно неделята варианта до х. Вихрен не е нищо особено. Вече ако трябва да включваш и Върха в програмата става сложно, особено ако трябва да бързаш да се прибираш. Краткият вариант е да минеш прехода от х. Синаница до х. Вихрен като пътьом качиш Муратов връх / гледките от него са впечатляващи /, да се помоташ из Муратовите езера и за 5-6 часа с почивките да си на х. Вихрен. Дългият вариант, включващ първенеца е поне 8 часа и ако мислиш, че ще се справиш с втори пореден натоварен ден / особено ако нямаш тренинг / на драго сърце ще ти го предложа като вариант.
Ще спра засега, а ти помисли как ще се прибираш в зависимост от вариантите, на които ще се спреш. И може да звучи банално, но се постарай да не бъдеш сама горе както си го замислила!
Поздрави!
Вто Авг 10, 2010 1:48 pm
Iulia
Благодаря за съвета за маршрута, jordy. И на теб също, In Earnest, за подробния коментар. Маршрутът вече е почти напълно избистрен. Само тази пъстърва го размъти...
Не съм предполагала, че ще получа толкова много и пълноценни отговори за толкова кратко време. Направо ми напълнихте душата. Ама което си е така, така е - калпави планинари няма.
Вто Авг 10, 2010 2:27 pm
Velio
само още нещо и аз да вметна
от Сандански има маршрутка до Попина лъка със следното разписание:
петък - 17:30
събота и неделя - 6:45 и 17:30
тръгва от автогарата, цената е 2 лв
та с тоя вариант, може в петък вместо в Сандански да спиш и на Попина лъка.
С известно закъснение... ноо за да не кажете, че сме тотално несериозни (),а обещахме снимки... ето малко от нашето Пиринско приключение!
х. Вихрен + Бъндеришки езера + вр. Вихрен + Кончето : ) повече от задоволително!
Ден 1: пристигане в х. Вихрен и размотаване "наоколо" : )
Ден 2: в подножието на Вихрен
Гледката от върха... случихме на време... имаше и облаци!
Жадуваното Конче...
Красотата не винаги е леснодостъпна... може би затова точно такива моменти са по-специални! : )
След като слязохме от Вихрен, нагоре се виждаше това...
Искахме Конче? Ето ни Конче...
И гледката надолу...
Супер аматьори... не съм вярвала, че е толкова плашещо... втори път може би само от самолет ще го видя :] имахме късмет, че никой не се подхлъзна... може би защото се държахме с 2 ръце и 2 крака, където се налагаше... Екстремно? Екстремно...!
Не е като разходка в парка... и ДА, заслужава си! Въпреки страшното... но винаги с много повече от 1 наум, че горе си сам отговорен за себе си...
Връх Вихрен (след като казахме "чао" на Кончето) блесна без облаци...
Общо за деня - около 10 часа преход... ииииизморително : ) и предоволно!
Чет Сеп 02, 2010 8:00 pm
In Earnest
Онази снимка с девойката на Източния край на Вихрен с облаците е великолепна!
Часовете са според зоната GMT + 3 Часа Иди на страница Предишна1, 2, 3, 4Следваща
Страница 2 от 4
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети