Благодарско, но в момента не мога да си я позволя, взех я назаем, че писах един материал.
Ето един прекрасен цитат, поздрав за всички планинари:
„Туризмът не бива да се схваща като бягство от живота. Напротив, туризмът развива волята, а волевите хора са борчески настроени. Те се борят в живота, в най-широкия смисъл на тази дума, защото животът е борба”.
Пет Авг 27, 2010 11:39 am
dido
Това е доста соц-изказване. Павел Делирадев си е бил лява резба така или иначе, та тия коминтерновски мисли не ме учудват
_________________ Бутам след осмата бира
Пет Авг 27, 2010 11:51 am
Весела Ягодова
Не влагам политически нотки в горния цитат и изобщо не го възприемам по този начин. Иначе не бих го сложила тук.
Да не говорим, че аз съм горе-долу на същото мнение - честото пребиваване в планината, особено зимата, когато трябва да се бориш с какви ли не несгоди, придава твърдост и сила на характера.
Чувала съм доста алпинисти да казват, че с присъщата за катеренето пределна концентрация, разрешават възникнали в ежедневието проблемни ситуации.
Изобщо, хората, иараснали в и чрез планината, са друга "порода". Освен ако не са там единствено заади постиженията.
Пет Авг 27, 2010 3:41 pm
dido
ve_san написа:
...
Чувала съм доста алпинисти да казват, че с присъщата за катеренето пределна концентрация, разрешават възникнали в ежедневието проблемни ситуации.
...Изобщо, хората, иараснали в и чрез планината, са друга "порода". Освен ако не са там единствено заади постиженията.
Е в рамките на 2 изречения си противоречиш с неудачен пример. Почти всички алпинисти говорят за постижения, изкачвания на върхове на всяка цена, алпинизмът е спорт в НСА и т.н.
Политически нотки в твоите думи няма разбира се. В случая споменавам политическите пристрастия на Павел Делирадев - отявлен социалист е, един от предателите от "лявото" крило на ВМРО. Снасял е военна информация на СССР във вреда на България и т.н. Като му прочета думите за борбата и т.н., неизбежно виждам юмрук с вдигнат сърп и чук ...
Снасял е военна информация на СССР във вреда на България и т.н. Като му прочета думите за борбата и т.н., неизбежно виждам юмрук с вдигнат сърп и чук ...
Затова е лауреат е на Димитровска награда човека. Скоро му зачетох едно творение "Из България – пътеводител 1946 г.", задълбах в това дето се отнася за Пирин. Нямам думи...
Последната промяна е направена от Speedy на Съб Авг 28, 2010 9:28 pm; мнението е било променяно общо 1 път
Пет Авг 27, 2010 9:22 pm
Balkandjiq
dido написа:
Павел Делирадев си е бил лява резба така или иначе....политическите пристрастия на Павел Делирадев - отявлен социалист е
То между двете няма особена разлика. Чисто философски погледнато именно това е и идейната нишка на социализма(или ако трябва да сме точни-на болшевизма,щото по нашите ширини социалисти като Ото Велс или Жан Жорес почти не е имало-имало е болшевики)-подмяната на здравото и стойностното в манталитета на едно общество с гротескното,изчанченото и извратеното-именно това е болшевизма и лявото.Дали ще е някогашното ляво,дали ще е неолявото-зелени движения,феминисти,защитници на правата на педалите или защитници на нещо друго извратено-няма никакво значение.Казвам умишлено "педалите" защото те са именно такива-нямам нищо впротив хората със хомосексуална ориентация,имам против педерастите.Идеологията на лявото отдавна е ревизирана от марксиста-теоретик Маркузе и от тогава лявото върви по неговите идеи. А те са много прости. Несъгласието му с Маркс е само в едно нещо – че Маркс смята за революционна класа пролетариата (това се видя, че не е вярно и че в условията на либерална демокрация и икономическа свобода трудещите се се превръщат в "трудова аристокрация" както ги наричат марксистките-теоретици и Троцки и строя не може да бъде побутнат и с танк,щото няма революционни елементи,които да са недоволни от статуквото), а според Маркузе истинската революционна класа са различните малцинства. И колкото по-гротескно извратени са идеите проповядани от дадено малцинство-толкоз по-революционнонастроено е то.
Изолираните случаи и патологията – това е истинската хранителна среда за създаване на революционни маси. Според Маркузе цялата патология трябва да бъде определена за норма, а цялата норма – за патология. „Едва тогава – пише Маркузе – най-после ще разрушим буржоазното общество“.
Затова и не бива да се учудва човек колко много извратен народ като Вагинин и Станишев има сред левите...
А всичко това дедо Вазов го е казал доста по-точно и с по-мъничко думи от мене по отношение на левичарите-
"Рояк проповедници и социални буреносци, които ни говорят с патос за разделението на труда и капитала, за разни "нравствени задачи" и "подкладки"... Реформаторствуват, пишат Господ с малко „г”, сеят грандиозни идеи... Господа, сейте гори! По ще сте полезни за България, ако отгледахте през живота си пет уврата дъбов лес, отколкото с море заучени фрази."
_________________ Планини има много,но Балкана е само един!
Регистриран на: 28 Юни 2010 Мнения: 162 Местожителство: на душата завинаги на Балкана-тялото днеска тук утре там..
Предложение
Здравейте!
Можем ли да се ограничим в нашия форум от дискусии на политически и религиозни теми, тук е може би единственното място всред многото форуми , което не е зарзено от това явление.
Иначе е добре казаното от Павел Делирадев, още по добре го е казал и дядо Вазов.
Не знам дали е тук мястото да направя едно предложение.Можем ли ние форумците да се организираме и направим залесяване в някоя от нашите планини, разбира се по ваш (наш)избор.
ОСЗ
Последната промяна е направена от Балкана на Нед Авг 29, 2010 9:11 am; мнението е било променяно общо 1 път
Здравейте!
Незнам дали е тук мястото да направя едно предложение.Можем ли ние форумците да се организираме и направим залесяване в някоя от нашите планини, разбирасе по ваш (наш)избор.
ОСЗ
Ако залесяването е с широколистни видове съм навит. Като изрежат бука и дъба залесяват с борчета, което не ми се нрави.
Можем ли да се ограничим в нашия форум от дискусии на политически и религиозни теми,
Ако визираш моя пост,то той е по-скоро с философска,а не с полит-насоченост и е общо взето философско мъдруване на тема "що е то левичарството и има ли почва у нас.и като има почва-какво е покарало-щото не са пет уврата лес ".Та явно то(левичарството) не е мръднало и на йота от това което е било някога.Много празни приказки,много заучени и гръмки фрази и на дело нищо.То е ясно че планината има нужда от грижа за да я запазим във вида в който е била.И честно казано не мисля че новите леви-еколози,зелени и прочие със нещо са и помогнали.Навремето имаше партийни секретари,които приказваха много,без да казват нищо.Сега екологчетата правят точно същото.Аз поне не мога да се сетя със какво са помогнали на планината пасмината скачащи озверели лумпенчета-еколози по площадите.
А за помагане има много-залесяване,поддръжка на местата за подслон(и най-вече тези без стопанин),маркировка,тоновете боклуци за сваляне.С каквото мога бих помогнал на драго сърце и без да остане "помощта" само на думи.
_________________ Планини има много,но Балкана е само един!
Регистриран на: 28 Юни 2010 Мнения: 162 Местожителство: на душата завинаги на Балкана-тялото днеска тук утре там..
Отг.
Здравейте!
Благодаря, че откликнахте и приемате тази идея.Искренно се надявам да не остане само на страниците на нашия форум.А тя искрата за тази идея беше запалена от вас-Балканжия-благодарение на цитата от Иван Вазов, който поместихте.(Не си мислете,че визирам вас в по-горе написаното относно политическите изказвания -само изказах мнение) Идеите за подръжка на заслон,маркировка или почистване също са добри.
А за широколистните видове-идеята на Speedy- съм твърдо за.
Можем ако желаете да отворим отделна тема в нашия форум. Да чуем- прочетем, какво мислят и другите, какви идеи, препоръки или мнения имат по тези теми.Току виж сме станали първия форум в нашата родина направил нещо на дело.....
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети