ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Стадата (крави, овце, коне и т.н.) в парк Централен Балкан.
Иди на страница 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Следваща

Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Стара планина Предишната тема
Следващата тема
Стадата (крави, овце, коне и т.н.) в парк Централен Балкан.
Автор Съобщение
bst

Местожителство: Пловдив

Мнение Стадата (крави, овце, коне и т.н.) в парк Централен Балкан. Отговорете с цитат
Които е преминавал през парка знае, че по откритите части има много стада от крави, коне и овце, които всяка година стават повече. В това няма нищо лошо, още повече, че в "Плана за управление 2001 - 2010" е записано: "Заповедта за обявяване на НП “Централен Балкан” от 1991 г. допуска паша на всякакъв вид домашни животни (крави, овце, коне) в безлесната зона с изключение на кози." и обстойно е обяснено, че това е поминъка на хората живеещи около Парка. Всичко това щеше да бъде мвого хубаво, ако същите тези хора спазваха и следните норми, записани в Плана за управление:
3. Числеността на домашните животни, допускани на паша се определя при спазване на следните нормативи за дадено пасище:
3.1. За едър добитък и коне – минимум 8 дка на глава;
3.2. За овце – минимум 4 дка на глава;
3.3. Стадата се съпровождат от най-много три кучета, които задължително носят спъвачки.

и следната препоръка:
3. Препоръчва се стадата от пашуващи животни да се държат на най-малко 50 метра от туристическите пътеки.
Нормата очевидно не се спазва, къй като аз до сега не съм видял куче със спъвачка, а препоръката е едно пожелание, което пак няма как да се спазва при положение, че около стадата рядко има пастири.
Аз за сега не съм била нападан сериозно от кучетата покрай стадата, но съв сигурен, че много от вас са.
Въпроса е кога парковата управа че се заеме с тоди проблем, или чакат някой турист да бъде изяден от кучетата, за да се сетят да направят нещо по въпроса.
Сря Авг 25, 2010 10:32 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
dido

Мнение Отговорете с цитат
Песовете изглеждат страшни, но си имат цака. Научени са да бягат като им хвърляш камъни. Когато някое се разлае и тръгне към тебе, наведи се за камък. Обикновено като те види, че се навеждаш, подвива опашката. Ако не - зареждаш батареята и ги почваш Very Happy

Сря Авг 25, 2010 11:00 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
ivondera

Местожителство: София / Плевен

Абе тази цака е за уличните песове. Аз така в Рила до х. Ив. Вазов си вървя и изведнъж към мен се спусна един такъв пес наведох се уж, че взимам камък, а онова като скочи върху мен ....... добре, че ножа ми беше в ръката...
Сря Авг 25, 2010 11:22 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
dido

С уличните нямам опит. Тия номера с камъните ги прилагам само на овчарските кучета по планините, и бачкат относително добре.

Сря Авг 25, 2010 11:50 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
Сотиров

Местожителство: София

Мнение Опасни животни в планината Отговорете с цитат
Опасностите от стадата на "свободно отглеждане" са съвсем реални. Имаме специална рубрика на тази тема, писали сме и на други места. Абсолютно недопустимо е да се пускат стада от крави с бикове да пасат без пастир! Подробно съм описал трите случая, когато на Рила бик е атакувал палатката, в която имаше малки деца. Последния път я атакуваха коне. Кравите най-често се излежават покрай туристическите пътеки, а биковете са наблизо. И никой не знае кога ще ги прихване. Кучетата не винаги разбират намека с навеждането към земята и тогава става страшно. "Спъвачката" очевидно не е нещо, което да им връзва краката, а е пръчка, вързана за врата им. Тя им пречи да догонват дивите кози. Но да хапят туристите не им пречи. А конете освен всичко друго замърсяват с изпражненията си реките и езерата. Справка - Мальовишката река.

В крайна сметка отново всичко опира до спазване на правилника от страна на ръководствата на парковете. А те, ръководствата, пръста си не мърдат, макар чудесно да знаят за незаконния риболов, чуват гърмежите от автоматично оръжие, виждат джиповете и моторите по пътеките, спокойно наблюдават и сечта - какво да говорим повече!
Сря Авг 25, 2010 12:06 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
ivondera

Местожителство: София / Плевен

Късметлия си ти Дидо Smile дано не попаднеш на някой по смел пес, че ....
Сря Авг 25, 2010 12:06 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
dido

Абе миналата година в Тимфи с Пепино ни емнаха 3-4 яки овчарски песа пред хижата, по здрач. Работата беше дебела - аз яко мятах павета докато Пепино правеше салта между кучетата. Получи се нещо като отбраната на Шипка, докато не излезе хижаря да ги прибере. Ама не ни нахапаха де Very Happy

Сря Авг 25, 2010 1:11 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
bst

Тъй като смятам въпроса за доста сериозен, смятам че трябва да се направи нещо.
Правилника за управление на Парк Централен балкан е над 300 стр. не знам обаче като какъв нормативен документ се води и как може да се атакува неизпълнението му.
Мислите ли, че една жалба в Районна прокуратура Карлово или Окръжната в Пловдив биха довели до нещо?
От опит знам, че докато не се намеси прокуратурата, никой нещо не прави, докато няма жертви разбира се.
Сря Авг 25, 2010 3:36 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
mislesht

dido написа:
С уличните нямам опит. Тия номера с камъните ги прилагам само на овчарските кучета по планините, и бачкат относително добре.

Ела в Стара планина да ми покажеш как действа, особено ако си сам! Wink Моят коронен номер е тракане на щеките една в друга и то силно, като гледам да не ме заобиколят. Нося обаче кучегон и други по-сериозни средства. За сега оцелявам, не съм хапан в планината, а редовно имам срещи в Стара планина и Средна гора с тях и много ги мразя. Кога ли ще стане издънката...

Сря Авг 25, 2010 6:23 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла ICQ Номер
Галена

Местожителство: София/Навсякъде...

bst написа:
Тъй като смятам въпроса за доста сериозен, смятам че трябва да се направи нещо.
Правилника за управление на Парк Централен балкан е над 300 стр. не знам обаче като какъв нормативен документ се води и как може да се атакува неизпълнението му.
Мислите ли, че една жалба в Районна прокуратура Карлово или Окръжната в Пловдив биха довели до нещо?
От опит знам, че докато не се намеси прокуратурата, никой нещо не прави, докато няма жертви разбира се.

Сериозно се чудех в коя тема да взема отношение - тази или относно лошата маркировка, но именно цитираното отношение "на нож" даде превес.
Smile
Много сериозен проблем. Никакви камъни не играят, Дидо. Направо си е опасно за живота...
Адмирирам всякакви действия и бих помогнала със съ-действие (за съжаление, не съм юрист). Бих подкрепила всяко действие и относно маркировката, скитала съм немалко и то сама в Централен Балкан, описаната ситуация е абсолютната истина.
Би било прекрасно, ако превантивно осуетим някоя беля...

Сря Авг 25, 2010 6:52 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
bst

Ето тук пише кой управлява парка:
http://www.centralbalkannationalpark.org/bg/index.phtml?context=category&ctg_id=249

Управлението на Национален парк “Централен Балкан” е поверено на Дирекция, създадена през 1998 г. към Министерството на околната среда и водите и се осъществява съгласно Закона за защитените територии, националното екологично законодателство и международните конвенции, по които България е страна.
...
През 2001 г. Министерски съвет одобри План за управление на Национален парк “Централен Балкан”. Той е създаден и се прилага от дирекцията с участието на местните власти, неправителствени организации, образователни, културни и научни институции. Планът влезе в сила след обществено обсъждане и приемане от Висшия експертен съвет към Министерство на околната среда и водите.

Следователно ако нещо не е както трябва, Дирекцията е първата институция към която трябва да се обърнем. Все пак ще трябва юрист да каже каква е силата на Плана за управление и дали не трябва да се търсят дреги норматимни актове, въз основа на които да се търси отговорност на собствениците на стадата.

Сря Авг 25, 2010 10:25 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
svetli_yo

Аз пък винаги съм се чудел за тея стада, особено за конете. На кой му трябват 20-30 коня и то полудиви? Пасат си там горе а къде са им стопаните и за какво ги използват?
Ами свободните крави. Как като на километри не виждат обори или нещо подобно се доят, прибират и т.н. Това не мога да си обясня.
Още повече че досега не съм виждал пастир с тях!
Някой да знае нещо повече!
Пет Авг 27, 2010 4:53 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Speedy

Местожителство: Неврокопъ

svetli_yo написа:
Аз пък винаги съм се чудел за тея стада, особено за конете. На кой му трябват 20-30 коня и то полудиви? Пасат си там горе а къде са им стопаните и за какво ги използват?
Ами свободните крави. Как като на километри не виждат обори или нещо подобно се доят, прибират и т.н. Това не мога да си обясня.
Още повече че досега не съм виждал пастир с тях!
Някой да знае нещо повече!

Има бе. Всичко е за пари. Европата дава пари за отглеждане на редки породи (примерно т.нар. влашки коне), опазване на изчезващи поминъци, бля бля. Парата се усвоява от предприемчиви "бизнесмени", които са собствениците на конете, говедата, кучищата, уфсите и прочее твари. Е, разходват да наемат за по 200-300 лв. разни пастири, които се вястват 1 път седмично да видят вълка или мечката колко живини е опраскала, а те самите (бизнесите) прибират парата.

Истинските местни хора, които пасат собствена стока са много малко, прашинка на фона на останалото. Както се пее в една фолк песен: "Пирамиди, фараони, и балъци за милиони, куче влачи рейс, диря няма ей.....". Чейндж импорт и далаверимпекс. Затва планините са задръстени от домашни животни. Европата тепърва ще разбере какъв таралеж си е вкарала в гащите.

Пет Авг 27, 2010 5:16 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла ICQ Номер
radi

Местожителство: Варна

Като чета тука, не сте много в час със селското стопанство.
В планината си трябват кучета и си имат работа, за която не е добре да са спънати или вързани. Дресирането и командването им е работа на пастира и ако си я върши, няма да иам проблеми. Хората от града дразнят животните и в очите на местните идват някакви, които по някаква причина и някак си успяват да разлаят и озлобят кучетата. Въпрос на психика на туристите е това. Мисля, че като външни хора е добре да се съобразят с нуждите и навиците на домакините си, а те да хвърлят по едно око как въврви работата със стадото и гостите.
Нед Авг 29, 2010 11:00 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Грийнхорн

Местожителство: Варна, Карлово

Speedy написа:
Има бе. Всичко е за пари. Европата дава пари за отглеждане на редки породи (примерно т.нар. влашки коне), опазване на изчезващи поминъци, бля бля. Парата се усвоява от предприемчиви "бизнесмени", които са собствениците на конете, говедата, кучищата, уфсите и прочее твари. Е, разходват да наемат за по 200-300 лв. разни пастири, които се вястват 1 път седмично да видят вълка или мечката колко живини е опраскала, а те самите (бизнесите) прибират парата.

Да, точно така. Всички "диви" коне, крави и пр. са маркирани... и вземат за всяка глава пари от ЕС. Даже и пастири не наемат, е, понякога се качват да маркират и младите поколения. Чиста работа, почти нищо не даваш - само печелиш.
Нед Авг 29, 2010 11:11 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Стара планина Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Следваща
Страница 1 от 7

Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

Вземи рекламен банер   

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.