ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Относно двете коти на Кутело

Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Пирин Предишната тема
Следващата тема
Относно двете коти на Кутело
Автор Съобщение
goro_levskara

Местожителство: София

Мнение Относно двете коти на Кутело Отговорете с цитат
Здравейте,

Вчера се разходихме до масива на Кутело и го преминахме по билния му ръб, заедно с всичките му коти. С времето и с различните картни листове и пътеводители, които са се появявали, двете най-високи от тях са били посочвани с различни височини, а даже и с отделни имена - Кутело 1 и Кутел 2. След появата на ЕТК, в БГМ северозападната кота, която е най-близко до Кончето вече е с височина 2908, а тази от ЮИ - 2903 м. Това е посочено и в географския речник на Пирин на Николай Даутов, където той споменава и за предишните наименования и височини в старите пътеводители. На котата от ЮИ в момента има две дървени табели с името Кутело и с височина 2908. Реално всеки може да постави табела, това не е критерий за местоположението на даден връх, или неговата височина. Но тук поне при мен, изниква въпроса, коя наистина е по-високата кота от двете? Свалих трака от вчера и установих, че на първата от тях, на която отидохме - тази посочена на БГМ с 2908 - ми даде височина 2911 метра, а на другата, на която бяха табелите - 2914 м. Да, има разминаване с реалните показатели, но все пак ЮИ идва с три метра по-висока. Взех трака и на спътницата ми, който е от часовник за бягане, но там нещата са съвсем по-различни. СЗ кота я е дало 2879, а тази с табелите - 2864, което е доста голяма разлика спрямо всички данни, излизали до момента.
Съответно да питам някой тук, дали си пази трак от преминаването и на двете височини? Да сподели какви са показателите.

Благодаря предварително!
Пон Авг 03, 2026 11:59 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
vedrin

Местожителство: 1116 m н.в.

Мнение Отговорете с цитат
Кутело 2908 е бил отчетен с височина 2916 m от моя Garmin 60CSx със SiRFstarIII приемник.

За кота 2903 имам данни от същия уред: 2905 m (в същия ден като горната 2916) и 2906 m (през друга година).

За необозначената кота, през която минава границата между различни землища, уредът е показал съответно 2907 m и 2903 m.

Главният връх определено изглежда да е в СЗ край на гребена, а между другите две коти разликата по-скоро е в рамките на грешката при измервания с любителски устройства, но все пак, може би "средната кота" е малко по-ниска от тази на ЮИ.

Във всичките гореизброени случаи антената на приемника е била на височината на рамото ми, а той е бил закачен във вертикално положение на раницата ми.

Интересно е, все пак, да отбележим, че във военните топографски карти (както от 30-те, така и от 70-те), върхът е даден в ЮИ край на гребена с височина съответно 2908 или 2906.3 m.

Пон Авг 03, 2026 12:44 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
tortomanin

Местожителство: Хасково

Качвал съм го само два пъти, единия в отвратително време, та даже и снимки не можах да направя. Не мисля, че приложенията на еден телефон могат да са меродавни.
Да оставим географите да уточняват, макар че и от тях големи глупости сме видели, чули, чели. Кутело не го мерих, но когато погледнах висотомера на Вихрен приди няколко години, отчиташе 10 метра по-малко от официалното.
Пон Авг 03, 2026 9:13 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
goro_levskara

Местожителство: София

vedrin написа:
Кутело 2908 е бил отчетен с височина 2916 m от моя Garmin 60CSx със SiRFstarIII приемник.

За кота 2903 имам данни от същия уред: 2905 m (в същия ден като горната 2916) и 2906 m (през друга година).

За необозначената кота, през която минава границата между различни землища, уредът е показал съответно 2907 m и 2903 m.

Главният връх определено изглежда да е в СЗ край на гребена, а между другите две коти разликата по-скоро е в рамките на грешката при измервания с любителски устройства, но все пак, може би "средната кота" е малко по-ниска от тази на ЮИ.

Във всичките гореизброени случаи антената на приемника е била на височината на рамото ми, а той е бил закачен във вертикално положение на раницата ми.

Благодаря, Ведрине! Разсея съмненията ми!

tortomanin написа:
...Да оставим географите да уточняват

Принципно си прав, но в тази ера на технологиите поне по моему не е нужно да си географ за да решиш някоя дилема, която имаш. Навремето знаеш, нямаше нищо, освен хартиените карти и старите пътеводители, просто четяхме и тръгвахме. Но ето сега с всичките технологии, които има, попадам на казус, чието решение не мога да реша сам. Ако преди време съм се доверявал изцяло на старите източници, то сега знам, че може и да има друга истина. Съответно питам тук, за да я открия и Ведрин набързо ми я предоставя.
Но да, за може би 90 процента от туристите, няма абсолютно никакво значение, коя кота е по-висока и дали се води Кутело 1, или Кутело 2. Но аз съм от останалите 10, които подобни неща ги човъркат и гледам бързо да намеря отговора. Та пак се отплеснах... ако чакам географите да решат, може да минат и години, затова си пускам темата тук и Ведрин ми отговаря бързо Very Happy
Пон Авг 03, 2026 10:36 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Пирин Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Страница 1 от 1

Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

Вземи рекламен банер   

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.