Относно двете коти на Кутело
Здравейте,
Вчера се разходихме до масива на Кутело и го преминахме по билния му ръб, заедно с всичките му коти. С времето и с различните картни листове и пътеводители, които са се появявали, двете най-високи от тях са били посочвани с различни височини, а даже и с отделни имена - Кутело 1 и Кутел 2. След появата на ЕТК, в БГМ северозападната кота, която е най-близко до Кончето вече е с височина 2908, а тази от ЮИ - 2903 м. Това е посочено и в географския речник на Пирин на Николай Даутов, където той споменава и за предишните наименования и височини в старите пътеводители. На котата от ЮИ в момента има две дървени табели с името Кутело и с височина 2908. Реално всеки може да постави табела, това не е критерий за местоположението на даден връх, или неговата височина. Но тук поне при мен, изниква въпроса, коя наистина е по-високата кота от двете? Свалих трака от вчера и установих, че на първата от тях, на която отидохме - тази посочена на БГМ с 2908 - ми даде височина 2911 метра, а на другата, на която бяха табелите - 2914 м. Да, има разминаване с реалните показатели, но все пак ЮИ идва с три метра по-висока. Взех трака и на спътницата ми, който е от часовник за бягане, но там нещата са съвсем по-различни. СЗ кота я е дало 2879, а тази с табелите - 2864, което е доста голяма разлика спрямо всички данни, излизали до момента.
Съответно да питам някой тук, дали си пази трак от преминаването и на двете височини? Да сподели какви са показателите.
Главният връх определено изглежда да е в СЗ край на гребена, а между другите две коти разликата по-скоро е в рамките на грешката при измервания с любителски устройства, но все пак, може би "средната кота" е малко по-ниска от тази на ЮИ.
Във всичките гореизброени случаи антената на приемника е била на височината на рамото ми, а той е бил закачен във вертикално положение на раницата ми.
Интересно е, все пак, да отбележим, че във военните топографски карти (както от 30-те, така и от 70-те), върхът е даден в ЮИ край на гребена с височина съответно 2908 или 2906.3 m.
_________________ "Caminante son tus huellas el camino y nada más;
caminante, no hay camino, se hace camino al andar." -- Antonio Machado
Пон Авг 03, 2026 12:44 pm
tortomanin
Качвал съм го само два пъти, единия в отвратително време, та даже и снимки не можах да направя. Не мисля, че приложенията на еден телефон могат да са меродавни.
Да оставим географите да уточняват, макар че и от тях големи глупости сме видели, чули, чели. Кутело не го мерих, но когато погледнах висотомера на Вихрен приди няколко години, отчиташе 10 метра по-малко от официалното.
Пон Авг 03, 2026 9:13 pm
goro_levskara
vedrin написа:
Кутело 2908 е бил отчетен с височина 2916 m от моя Garmin 60CSx със SiRFstarIII приемник.
За кота 2903 имам данни от същия уред: 2905 m (в същия ден като горната 2916) и 2906 m (през друга година).
Главният връх определено изглежда да е в СЗ край на гребена, а между другите две коти разликата по-скоро е в рамките на грешката при измервания с любителски устройства, но все пак, може би "средната кота" е малко по-ниска от тази на ЮИ.
Във всичките гореизброени случаи антената на приемника е била на височината на рамото ми, а той е бил закачен във вертикално положение на раницата ми.
Благодаря, Ведрине! Разсея съмненията ми!
tortomanin написа:
...Да оставим географите да уточняват
Принципно си прав, но в тази ера на технологиите поне по моему не е нужно да си географ за да решиш някоя дилема, която имаш. Навремето знаеш, нямаше нищо, освен хартиените карти и старите пътеводители, просто четяхме и тръгвахме. Но ето сега с всичките технологии, които има, попадам на казус, чието решение не мога да реша сам. Ако преди време съм се доверявал изцяло на старите източници, то сега знам, че може и да има друга истина. Съответно питам тук, за да я открия и Ведрин набързо ми я предоставя.
Но да, за може би 90 процента от туристите, няма абсолютно никакво значение, коя кота е по-висока и дали се води Кутело 1, или Кутело 2. Но аз съм от останалите 10, които подобни неща ги човъркат и гледам бързо да намеря отговора. Та пак се отплеснах... ако чакам географите да решат, може да минат и години, затова си пускам темата тук и Ведрин ми отговаря бързо
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети