Няма да коментирам дали е добро или лошо, всеки си гледа интереса.
Доколкото разбрах, искат да правят лифт до нищото в Ръждавица, което не ми се вижда много умно, но пък и аз не претендирам да съм арбитър. Това, което съм видял миналата година, не ми хареса.
Миналото лято общинският съвет на Самоков одобри замяната на изградения през 1987 г. ски влек Ръждавица със седалков лифт с 26 гласа "за" (от общо 29). Картината около ЦПШ за жалост е твърде тъжна -- каквато всъщност е и почти навсякъде другаде у нас (а и не само у нас) в местата за организиран масов ски-спорт.
Иначе горната станция би могла да бъде чудесна отправна точка за зимни преходи към главното било. Чувал съм, че АПХ са провеждали именно там едно от обученията на зимен терен за бъдещите планински водачи. В миналото изглежда е имало и лятна пътека по билото, която обаче е била постепенно превзета от вездесъщия рилски клек.
През есента на 2022 г. мальовишката ски-зона завършваше там така:
А ето и малко гледки оттам към "нищото".
Впрочем, и до днес не спирам да се удивлявам на ненадминатите способности на някои "природозащитници" да търпят напълно безмълвно и най-вече бездейно ръждясалата железария из планините ни. Примерите далеч не са само един или два...
_________________ "Caminante son tus huellas el camino y nada más;
caminante, no hay camino, se hace camino al andar." -- Antonio Machado
Вто Юли 21, 2026 4:43 pm
kaloyanv
Лифта не е в нищото, но предвид нарморската височина, там няма да става нито за ски нито за нищо. Въпроса е че там един човек е превзел зоната и ще търси варианти да направи още по-голяма леглова база. Това с тоя лифт е така или иначе безмислено, но под претекст да се прави лифт, ще се одобрят и промени, които да позволяват застрояване .. Това е цялата работа, този мач отдавна го играе Цеко, тук е същата работа. Този гледа да хване последния влак .. Така беше и в Банско, така направиха местните там, така ша направят и тези. Само стой та гледай )
Вто Юли 21, 2026 9:24 pm
dido
А, що да не става?
2000 метра е съвсем прилична височина, изложението е северно, мястото е популярно и най-вече - ридът е достатъчно благоприятен за умерено разрастване на едно мъничко частно ски-курортче.
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети