Евритания: Тимфристос, Калиакуда, Хелидона
На сутринта изтичах до Тимфристос, следобяд слязох от Калиакуда и надвечер спрях на малка бензиностанция край Карпениси да утоля джипа. Из завоите бях видял неизвестен, красив, отчетлив връх – невисок, гол и остър. Ведър, здрав мъж на средна възраст ме погледна с усмивка, измери ме с поглед и преди да попита колко нафта да сипе, каза: „Планинар“. Кимнах. Той също кимна – съзаклятнически. После изчезна за миг и се върна с топографска карта в ръка, отвори я и посочи върха, в който се бях взирал по пътя. Стегнато, ясно и изчерпателно ми обясни пълния му траверс и ми стисна ръката с широка усмивка.
На сутринта изтичах до Тимфристос, следобяд щях да кача Калиакуда и по пътя ме спряха двама млади, усмихнати полицаи. Обстойно, щателно и досконално обискираха и мен, и джипа, не намериха дрога, смяхме се и се разделихме. След Калиакуда и след Хелидона се отбивах за по кафе в Карпениси и винаги паркирах пред полицейското управление, срещах двамата полицаи, пак се смеехме и се разделяхме.
Решаващи в живота не са големите осветени кръстопътища, а малките незабелязани разклони, в които характерът се втвърдява или размеква и чиито последици човек с години догонва и само понякога осъзнава – след още години. Не великите, бравурни, публични сражения или междуличностни схватки са определящи за човек, а подмолните натрупвания, отложили се в здрав или плитък темел, които като дълбок корен го удържат жилав, огънат, но прав срещу вятъра или го пускат по течението на придошлия потоп без посока, без компас, без следващ пристан. Не резкият удар или тежката травма променят траекторията на живота, а бавната, неусетна ерозия на личността, настъпваща от емоционална оскъдица или материално охолство, или духовна нищета от липса на ласка през детството, или също толкова невидимото съзиждане на прости навици, на плодоносна самота нощем, на вглеждане в дреболията, на вслушване в паузата, на жестокия победен урок от загубата.
В края на краищата решаващ се оказва характерът. Не дарбата, дарена от Бога. Не късметът, споходил или подминал. Не успехът, кацнал, задържал се или отлетял. Не дори каузата, обикновено губеща, разорителна в личен план и остракираща в обществен. Характерът, който като дамар в скала разсича камъка и на жила тече през него.
Какво да прави човек, ако няма дамар?
Надвечер скалата се овлажнява от падащия хлад, влагата става на ситни капки, които се стичат надолу. Ако не друго, човек може да върже собствената си сълза на чешма и да пие от нея, докато горчивината и горчилката не станат същата жила на камъка в живите му жили.
Тогава тия дребни спомени като планинаря от бензиностанцията или усмихнатите полицаи от Карпениси изплуват релефно живо пред очите и натежават повече от поредния мимолетен триумф на изкачения връх и тоя спомен е топъл и светещ в човещината си, и влива живителен живец за живот.
Хелидона.
Калиакуда.
Тимфристос.
Гърция, 1967 г. - сутринта след преврата на Черните полковници.
Старостта ще е Гърция. Никому неизвестни планини – цяло море.
Краят ще е Балканът. Сгушена в пазвата му, къщата в Ясеново – спомен за Ясенов, почит към Яворов... На една страна Шипка, на друга – Кадемлия, по средата, баш над селото, Узана – пъпът, вътъкът на тая несъстояла се, несъстоятелна и непрежалима България.
* * *
Нищо не искам, нищо не чакам, никому не дължа и никой не ми е длъжник. Същият извод, същият факт, същата точка – като епитафията на гроба на Казандзакис: "Не се надявам на нищо, не се страхувам от нищо. Аз съм свободен."
За едно съжалявам – че не научих латински и древногръцки. Щях да имам още един чифт очи и още един тек душа – може би първородна, може би преродена.
Планините на Евритания.
Планините на Евритания.
Гърция, 1930-те.
Калиакуда от Тимфристос.
Тимфристос от Калиакуда.
Битката за Карпениси, 1946 г. На заден план - Тимфристос.
Калиакуда.
Гледката от Тимфристос.
Гърция, 1940-те.
Passo dalla Caliaccuda - 1740 м.н.в. Това е дизелът - няма 4х4, няма бавни... Гази на трета догоре. Никога няма да се откажа от него.
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети