Из върховете на Парамунска планина
Всъщност това беше инцидентна разходка и по-скоро с информативен характер. Парамунска е единствената планина в сайта, в която има само десет именувани върха. Всякакви сателитни изображения, които съм гледал, са ми дали основание да знам, че за да ги изкачим, ще берем ядове и то никак не малки.
В последният от почивните дни за Великден, отново имах ангажименти до обяд и по този причина тъгването беше доста късно. Но дългият ден ни дава повече възможности и в ранните следобедни часове, два автомобила се запътихме в посока началото на село Велиново, където беше изходната точка за Груйница - вторият по височина именуван връх в Парамунска планина. В интерес на истината тази планина не ми влизаше в краткосрочните планове, тъй като знаех, че за да отида до нейните десет именувани върха, трябваше доста да проучвам и ровя. Но предложение на човек от групата ми се стори привлекателно, защото щяхме да отидем до връх, на който не бях ходил...
Изходната точка е около километър преди село Велиново на уширение вдясно на иначе тесния път. Оставихме автомобилите тук и тръгнахме по малката пътечка, която е маркирана в червен цвят. Тук е моментът да благодаря на Руслан и трънското дружество, които не спират да популяризират маршрутите в целия район и да чистят пътеките от бодливата растителност. Реално се изкачвахме по пътека, която беше перфектно изчистена от трънките. Респект!
Веднага започнахме стръмно изкачване по склона. Големи връх на Ездемирска се извисяваше мощно зад нас...
Все пак, макар и на рядко имаше е по-равни участъци...
След близо 50 минути излезнахме на билния участък, като Груйница беше точно срещу нас...
Не след дълго тръгнахме по склона му...
... и скоро бяхме на връхната му точка...
Изкачването на върха, както написах в началото ми беше и с информативен характер. Северно от Груйница има още два върха, които исках да изкача и в главата ми се въртеше тръгване от връхната точка, директно към тях през растителността. По тази причина просто исках да видя какво е състоянието на тази растителност и реално първото нещо, което направих е, да я снимам...
При по-внимателно вглеждане, отзад ще се различи масива на Дренова глава, който е четвърти по височина и който искам да изкача някой ден. Тръгнах малко през трънките, колкото да видя какво е положението и според мен, след първоначалния труден участък, се влиза в широколистна гора, където растителността не е толкова гъста. Но заради стръмния склон надолу и евентуално връщане наобратно, по-скоро ще търся вариант от село Парамун.
На Груйница постояхме повечко време, след което тръгнахме не по обратния път, а на юг по билото. Целта ни беше безименен връх с височина 1308, който би трябвало да е втория най-висок връх, макар и без име. Масивът му се открояваше ясно пред нас...
Не след дълго стигнахме и до връхната му точка, откъдето имаше хубава гледка към първенеца на планината - Стража, или Големи връх, както е посочен на някои карти...
От Безименния се спуснахме до седловината под първенеца, откъдето хванахме малка пътечка, която трябваше да ни отведе в другия край на село Велиново. Тя определено беше доста стръмна...
... а имаше и маркировка в жълт цвят...
Като влезнахме в горския участък стана още по-стръмно и неприятно, заради шумата, по която често се хлъзвахме...
За радост без сериозни падания излезнахме от гората, където се включихме в ясно изразен коларски път. Все по него минахме и още един безименен връх и се спуснахме във Велиново, само че доста далеч от автомобилите. Все по асфалта минахме цялото село и след още 40 минути стигнахме и до тях, като така завърши и тази ни разходка, в която изминахме малко повече от 8 километра и взехме 650 метра денивелация.
Определено Парамунска планина ще бъде цел, но със сигурност ще е за по-напред във времето. Тези дни един приятел ще направи опит за преминаване през всички върхове, които ме интересуват и евентуално би могъл да ми помогне доста с информация. Така че дано успее да се пребори с трънките...
Макар и много постна пускам таблицата за планината, както и видеото от разходката.
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети